airco in huis

Airco in huis? Een goed idee!

De zomers in Nederland worden steeds warmer. In de zomermaanden is het in menige woning in de grote stad niet te harden. En hoe warmer het binnen is, des te slechter de mens functioneert. Tijd om hier iets aan de doen. Airco in huis wordt de komende jaren dan ook echt een must.

Een airco in huis? Velen denken dat dat dat voor de paar hete dagen per jaar niet echt nodig is. Waarom zouden we dan de kant opgaan van de Verenigde Staten waar alle woningen, winkels en kantoren standaard worden verkoeld, vragen zij zich af.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

De Nederlandse zomers worden echter steeds extremer met uitschieters van boven de 40 graden. Het aantal zomerse dagen in juni, juli en augustus is in vergelijking met veertig jaar geleden bijna verdubbeld. Dit zijn er nu ruim twintig tegenover dertien dagen in begin jaren tachtig. 

Echt nodig

De zomer zou volgens het KNMI tussen nu en het jaar 2050 nog anderhalf tot twee graden opwarmen. Het aantal zomerse dagen zal toenemen naar zo’n 34 dagen. Dat is meer dan een maand. Een airco is dus helemaal geen luxe meer maar wordt echt noodzakelijk.

De beste temperatuur in een woning is zo’n 21 à 22 graden. Als het in een ruimte warmer is dan 25 graden Celsius neemt de productiviteit van mensen af. Het lichaam raakt oververhit en de concentratie neemt af. Vooral slapen in een te warme kamer is een regelrechte nachtmerrie. Mensen noemen niet voor niets met een aangename temperatuur in slaap kunnen vallen het meest als reden om een vaste airco aan te schaffen.

Wil je deze zomer genieten van een mooie zomer maar niet een snikheet huis verblijven, begin dan nu al met de voorbereiding van airconditioning in je huis.

Vast of mobiel

Mensen die airco in huis willen hebben, kunnen kiezen voor een vaste airco of een mobiele airco. De airconditioning kan geplaatst worden in diverse uitvoeringen: wand, vloer, staand of ingebouwd in het plafond. De airco’s zijn geschikt voor ruimtes zoals slaapkamers, woonkamers en keukens.

Vroeger kon een airconditioning systeem alleen koelen. Tegenwoordig kun je ermee koelen en verwarmen. Waren airco’s ooit energie slurpende exemplaren die veel lawaai maakten, nu hebben de meeste een energiezuinige warmtepomp en zijn fluisterstil. De meeste hedendaagse airconditioning installaties zijn klimaatneutraal en zorgen voor een lagere energierekening.

Als je een airco gaat kopen, zoek dan eerst even uit welk type het beste is voor jouw woning en welk vermogen je nodig hebt. Een vaste airco staat bijvoorbeeld nooit in de weg maar maakt wel een vast onderdeel uit van je interieur. Bij een mobiele airco moet er een slang door het raam voor de afvoer. De keuze die je maakt, is natuurlijk een kwestie van budget en wensen.

Single split airco in huis

Een single split airco systeem is één buitenunit in combinatie met één binnenuit. Deze apparaten zijn perfect voor de koeling van één ruimte zoals een slaapkamer, zolder of klein kantoor. Bij een single split airco zorgt de buitenunit voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van warme lucht. De binnenunit zorgt voor de verspreiding van de verse en koele lucht. De lucht in de ruimte wordt in de meeste gevallen ook geventileerd. Een split airco mag alleen door een expert worden geïnstalleerd.

Lees ook:  Wat zijn de 3 beste A+ airco’s van 2021?

 Je hebt zowel (luxe) wandmodellen, vloermodellen als plafondmodellen (of cassettemodellen). Met dit type verwarm je één ruimte. Een split airco systeem is over het algemeen energiezuiniger dan de overige varianten.

– Een wandmodel wordt, zoals de naam al doet vermoeden, op een strategische plek in de ruimte hoog aan de wand gemonteerd. De koele lucht wordt omlaag geblazen. Met infraroodbediening zet je het apparaat aan en uit.

– Een vloermodel airco wordt laag bij de vloer op de muur gemonteerd en lijkt op een verwarming. De koele lucht wordt omhoog geblazen.

Plafondunits of cassettemodellen worden geplaatst in ruimtes met een verlaagd plafond of systeemplafond. De cassetteairco’s worden grotendeels weggewerkt in het plafond. De gekoelde lucht wordt langs het plafond verspreid. Deze modellen kunnen ook bestaan uit meerdere binnenunits.

Je hebt ook airco’s zonder buitenunit. Dit is de oplossing als je niets aan de gevel van je woning mag bevestigen. Voor een airco zonder buitenunit heb je geen bouwvergunning nodig want de airco is geïntegreerd in de gevel. De aanleg is van binnenunit en heel eenvoudig. Er worden slechts twee openingen in de buitenmuur gemaakt. Van de buitenkant zie je alleen twee kleine ventilatieroosters. Wel zit nu ook de compressor in de binnenunit en dit is het onderdeel van de airco dat het meeste lawaai maakt.

Multi split

Een Multi split airco systeem is een airconditioning met één buitendeel en twee tot vijf binnendelen. Daarmee koel of verwarm je meerdere ruimtes. Je hebt hiervan (luxe) wandmodellen of plafondmodellen. Deze zijn natuurlijk wel duurder dan de single split variant.

Met dit soort airco’s kun je dus meerdere vertrekken tegelijkertijd koelen. De temperatuur kun je afzonderlijk van elkaar instellen. Zo kun je de slaapkamer koeler houden dan andere vertrekken.

Een Multi split airconditioning kan zelfs een volledig kantoor of bedrijfsgebouw koelen op een energiezuinige manier.

Mobiel

Het voordeel van een mobiele airco is dat deze verplaatsbaar is. Je steekt de stekker in het stopcontact, doet de slang naar buiten en stelt de airco in op de gewenste temperatuur. Voor de slang leveren de meeste mobiele airco’s een raamafsluiter mee.

De capaciteit van een mobiele airco is lager dan die van een vaste unit. Je kunt met het apparaat maar een kleine ruimte koelen. Een woonkamer is veel te groot voor een mobiele airco. Voor de slaapkamer zijn de meeste mobiele airco’s niet geschikt omwille van hun lawaaierigheid. Het verbruik ligt hoger dan dat van een vaste airco. Een pluspunt van een mobiele airco is de aankoopprijs. Die is natuurlijk heel wat lager dan die van de vaste airco’s.

Kies je voor een mobiele airco schaf dan een energiezuinige aan en een zo stil mogelijk model. Het aantal dB’s van een stille airco bedraagt tussen de 40 en 50. Dat is het geluid van een afwasmachine. Een normale airco produceert tussen de 50 en 60 dB en een luide airco tussen de 60 en 65 dB.

Wat zijn de kosten voor een Airco in huis?

Hoeveel kost een airco in huis? Hierbij moet je kijken naar het vermogen, de aanschaf, de montage en het onderhoud. Een airco is duurder naarmate het aantal kilowatt toeneemt. Zoek dus goed uit hoeveel vermogen je nodig hebt. Je wilt dat de airco genoeg vermogen heeft om de ruimte van je keuze goed koel te houden. Meer vermogen is niet nodig; dat kost alleen maar geld.

Lees ook:  Een ventilator bij Action kopen: aanrader of niet?

De exacte prijs is ook afhankelijk van het merk. Je hebt goedkope apparaten en dure varianten. Eén van de bekende A-merken is bijvoorbeeld Mitsubishi. Een ander merk dat goed bekend staat, is Panasonic. Andere hoogstaande merken zijn: Daikin, De Longhi, Samsung, Whirlpool en LG. B-merken zijn vaak van mindere kwaliteit maar ook goedkoper.

Ook de montage is iets om naar te kijken. De ene vakman vraagt meer dan de andere voor montage. De kosten van een goede expert bedragen tussen de 45 en 60 euro per uur. In veel gevallen kun je bij de vakman een onderhoudscontract afsluiten voor je airconditioning. Dit kost zo’n 100 à 150 per jaar. De vakman vult de airco dan met koudemiddel, iets wat alleen een vakman mag, en houdt de luchtfilters schoon.

Naast bovenstaande belangrijkste zaken, wordt de prijs ook bepaald door de extra opties. Zo kan het aircosysteem bijvoorbeeld worden aangesloten op wifi. Dat geeft je de mogelijkheid om waar je ook bent de temperatuur in je woning te regelen via een app. Voor een designmodel airconditioning betaal je meer dan voor een standaard model. Het mooiste zijn de airco’s die niet alleen een andere kleur maar ook een andere vorm hebben dan de geijkte modellen.