Airco plaatsen

Airco plaatsen lastige klus – Schakel een vakman in

Steeds meer mensen kiezen voor een airco in hun woning. Een airco installeren is niet iets wat je zomaar even op een vrije zaterdagmiddag doet. Dit is echt een klus voor een specialist. Die kan je ook helpen bij je keuze voor een goede airco.

Een vakman weet uit ervaring welke airco je het beste zou kunnen kiezen. Eentje die perfect past in jouw woonkamer, slaapkamer, keuken of zolderkamer om daar te doen wat die doen moet. Hij weet dus precies te vertellen hoeveel vermogen je airco moet hebben.

Montage

De vakman weet natuurlijk ook precies waar de airco moet hangen om de ruimte goed te koelen. Zelf zou je de airco misschien ergens anders hangen wat dan dus niet de geschikte plek zou zijn. Tevens moet worden gekeken naar een manier om de leidingen zo onopvallend mogelijk weg te werken.

Begin je zelf aan de klus met een doe-het-zelf aircoset en heb je later toch de hulp van een expert nodig bij het installeren van dit systeem in je huis, dan betekent goedkoop tenslotte toch nog duurkoop.

Omdat je niet dagelijks een airco plaatst, kun je de montage dan ook maar beter overlaten aan de expert. Als je een vakman inhuurt voor de plaatsing weet je zeker dat de airco vakkundig wordt geïnstalleerd en je straks bijvoorbeeld niet te maken krijgt met lekkages. Een goede installatie van het systeem betekent dat je airco voor jaren probleemloos blijft werken en je er weinig tot geen omkijken naar hebt.

Ook het vacumeren (lucht met vocht wordt weggezogen uit de binnenunit) en in bedrijf stellen van je airco is een klus voor de specialist. Laat dus altijd een airco in gebruik stellen door een bedrijf met STEK en F-Gassen certificaat.

Kosten

De kosten van een airco in huis worden bepaald door het vermogen van de airco, de aanschafkosten, de montage en het onderhoud. De exacte prijs is ook afhankelijk van het merk.

De montage is iets om goed naar te kijken. Het is handig als je de montage laat doen door diegene bij wie je de airco aanschaft. Dat is in de meeste gevallen het voordeligst. Belangrijk is dat je dan ook garantie op de installatie hebt. Is er dan iets mis dan is een telefoontje genoeg voor de benodigde hulp.

Heb je een airco gekocht met standaard montage dan zitten daar meestal 3 meter koelleiding, 3 mater sturingskabel, 3 meter voedingskabel, 3 meter condensslang, een geschikte muurbeugel en klein materieel bij.

Als je airco laat plaatsen door een professionele installateur in een woning die ouder dan 10 jaar is, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Je betaalt dan slechts 6 procent btw in plaats van het standaardtarief van 21 procent. Dit kan dus een groot verschil maken voor de uiteindelijke prijs.

Offerte aanvragen

De ene vakman vraagt meer dan de andere voor montage. De kosten van een goede expert bedragen tussen de 45 en 60 euro per uur. De tarieven van installateurs kunnen echter flink variëren.

Lees ook:  Waarom een airco aanschaffen?

Je kunt geld besparen op de kosten van de installatie van een airco door offertes op te vragen bij meerdere installateurs.

Reken bij het installeren van een vaste airco zonder buitenunit op gemiddelde prijzen tussen de 1.200 en 3.000 euro. Voor de plaatsing van een vast aircosysteem met één binnen- en één buitenunit beginnen de prijzen bij 1.500 euro. Bij een multi split airco (meerdere binnenunits en één buitenunit komt er per bijkomende airco unit 800 à 1.000 euro bij.

Onderhoudscontract

In veel gevallen kun je bij de vakman een onderhoudscontract afsluiten voor je airconditioning. Dit kost zo’n 100 à 150 per jaar. De vakman vult de airco dan met koudemiddel, iets wat alleen een vakman mag, en houdt de luchtfilters schoon. Zo ben je ook in de toekomst verzekerd van een airco die optimaal werkt.