Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en een airco?

Een luchtkoeler koelt lucht net als een airco. Ze zijn beide allebei te gebruiken bij warm weer voor een aangenamere tempratuur. Het meest voorkomende apparaat is een airco ten opzichten van de luchtkoeler. Mensen kopen eerder een airco dan dat ze een luchtkoeler kopen. Vele mensen hebben dit apparaat in huis staan voor de warme zomer dagen. Niet alleen zijn deze airco’s te vinden in binnenruimtes, zoals gebouwen. Ook auto’s en treinen hebben vaak een aircosysteem ingebouwd. Wat is nu het verschil tussen een airco en een luchtkoeler?

Airco

Een airco oftewel een airconditioning behandelt de lucht in binnenruimtes. Ook wel klimaatregeling of luchtbehandeling genoemd. Wat een airco doet is eigenlijk de warmte verplaatsen naar een andere plek. Dit is de reden dat het je het begrip warmtepomp ook wel eens voorbij hoort komen. Een airco bezit over vijf belangrijke onderdelen, namelijk een warmtewisselaar binnen en buiten, een koelmiddel wat via leidingen door de warmtewisselaar stroomt de pomp en het expansieventiel. Een expansieventiel is een vernauwing dat zorgt voor drukverschil. Hoe werkt een airco nu? Een airco heeft een warmtewisselaar deze brengt warme lucht van binnen door het koelelement waardoor er koude lucht uit komt.

Luchtkoeler

Een luchtkoeler brengt de tempratuur een enkele graden naar beneden. Dit aantal licht aan de hoeveelheid luchtvochtigheid zich buiten bevind. Bij een hoge luchtvochtigheid zal de temperatuur van de ruimte minder laag worden bij een luchtkoeler. Is er een lage luchtvochtigheid dan zal de luchtkoeler de tempratuur lager krijgen. Een luchtkoeler zorgt ervoor dat de lucht in je omgeving kouder aanvoelt dan dat het in werkelijkheid is. Een luchtkoeler werkt doordat er warme lucht word aangezogen en langs een koelmembraam komt. Dan wordt er water gepompt over dit membraam. Hierdoor adsorbeert de warmte uit de lucht en verdampt het vocht. Door deze damp word de lucht koel en bevochtigd. het verdampen van water kost namelijk warmte waardoor de tempratuur omlaag gaat.

Voordelen

De voordelen van een luchtkoeler ten opzichten van een airco zijn de verse lucht, laag in stroomgebruik, laag in aanschafkosten, mobiel, geen speciale vereisten aan de ruimte en het droogt de lucht niet uit. De grootste voordeel van een airco ten opzichten van een luchtkoeler is dat airco’s de tempratuur van een ruimte af kan koelen tot een ingestelde waarde. Dus stel het is buiten 30 graden en je wilt het 21 graden binnen hebben dan kan dit met een airco. Dit is ook de reden dat deze populairder zijn. De kosten van een airco zijn echter ook duurder.