koud water zwemmen

Wat is koudetechniek?

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van koudetechniek. Koudetechniek, ook wel koeltechniek genoemd, komt veel voor in het dagelijkse leven. In een tijd waar de aarde steeds meer opwarmt is koudetechniek meer nodig dan ooit tevoren. In deze blog vind je alles over koudetechniek!

Koudetechniek

Koudetechniek is een vorm van installatietechniek. Onder koudetechniek vallen onder andere koelkasten, aircosystemen, ijsbanen, vrieskasten, gekoeld trasport, ect. Onder koudetechniek verstaan we de leidingen en het koel- en regelapparatuur. Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het installeren van koudetechniek bieden vaak ook onderhoud. Ze bieden zelfs onderhoud voor koelapparatuur waar ze niet verantwoordelijk waren voor de installatie.

De geschiedenis van koudetechniek

Duizenden jaren geleden werd er al gebruik gemaakt van koudetechniek. Er werken ijsblokken uit bergen en rivieren gehaald om bij het voedsel te leggen. Vervolgens werden de ijsblokken ingepakt met stro en klei om ze koel te houden. Op deze manier maakte men vroeger al hun eigen koelkast.

De eerste installatie voor het maken van kustmatig ijs verschijn in rond 1870. Vanaf de twintigste eeuw werd elektriciteit steeds belangrijker en is vandaag de dag onmisbaar in onze samenleving.

De eerste koelkasten

In 1913 verscheen de eerste koelkast voor huishoudelijk gebruik. Koelkasten bleven voor een lange tijd een luxe goed. Rond de jaren 50 had slechts 10% van de mensen in Nederland een koelkast. De prijzen van koelkasten bleven voor velen nog vaak te duur. Tot dat Albert Heijn koelkasten aan begon te bieden voor de helft van de prijs. In datzelfde jaar kregen 145.000 huishoudens een koelkast. Andre fabrikanten moesten concurreren met de prijs waar hij al snel zakte. Een koelkast werd langzaam maar zeker een onderdeel van nagenoeg elk huishouden.

De werking van koudetechniek

Een koelkast maak geen koude. Allereerst wort get koelgas samengedrukt door de compressor. Door de stijging van de druk, stijgt de temperatuur. De condensator vervoer vervolgens de warmte af. De oppervlakte van de condensator bestaat uit een groot buizenstelsel om zoveel mogelijk warmte af te geven. Het capillair laat het gas vervolgens condenseren en terug vloeibaar worden. De koelvloeistof wordt terug de verdamper ingespoten waarna het proces weer opnieuw kan beginnen.

Waar zie je koudetechniek?

Koudetechniek kan niet alleen gebruikt worden voor je koelkast maar ook voor bijvoorbeeld een zwembad. Koud water zwemmen is goed voor je gezondheid. Koud water zwemmers hebben een beter immuunsysteem, verminderde stress, een betere bloedsomloop en nog veel meer! Naast bij een zwembad en koelkast wordt koudetechniek ook gebruikt voor koelcellen en airco’s. Koudetechniek is overal te vinden en tot de dag van vandaag onmisbaar.

Lees ook:  Airco schoonhouden