Verwarming ontluchten in 7 stappen
Wanneer cv ketel ontluchten?
Een goed functionerende verwarming is essentieel om je huis comfortabel en warm te houden. Als je merkt dat je radiatoren niet meer gelijkmatig warm worden, rare geluiden maken of de cv-ketel lekt, is het tijd om je verwarming te ontluchten. Luchtbellen kunnen zich namelijk ophopen in het systeem en de circulatie van warm water belemmeren, waardoor je cv-installatie minder efficiënt wordt.
Hoe vaak cv ontluchten?
Het is raadzaam om je verwarming regelmatig te ontluchten, idealiter minstens één keer per jaar. Dit helpt om de levensduur van je cv-ketel te verlengen en energie te besparen. In de loop van de tijd kunnen er namelijk luchtbellen ontstaan in het verwarmingssysteem, zelfs als je radiatoren op dit moment goed werken. Door periodiek te ontluchten, voorkom je problemen in de toekomst en zorg je voor een optimale werking van je verwarming.
Cv ontluchten - Waarom?
Het ontluchten van je verwarmingssysteem biedt meerdere voordelen die je niet wilt missen. Deze voordelen worden hieronder benoemd.
Verbeterde warmteverdeling
Luchtbellen in het verwarmingssysteem verhinderen een gelijkmatige warmteverdeling. Door te ontluchten, kunnen alle radiatoren efficiënter werken en wordt de warmte gelijkmatig over de kamers verdeeld.
Energiebesparing
Een goed ontlucht verwarmingssysteem heeft minder energie nodig om de kamers op de gewenste temperatuur te brengen. Dit leidt tot een lager energieverbruik en dus tot kostenbesparingen op je energierekening.
Verlengde levensduur van je cv-ketel
Luchtbellen in het systeem kunnen de cv-ketel overbelasten en uiteindelijk leiden tot defecten. Door regelmatig te ontluchten, verminder je de belasting op de ketel en verleng je de levensduur ervan.
Minder geluidsoverlast
Luchtbellen kunnen voor irritante geluiden zorgen, zoals borrelen of tikken. Door te ontluchten, verminder je deze geluidsoverlast en geniet je van een stillere verwarming.
Cv bijvullen
Naast het regelmatig ontluchten van je verwarmingssysteem is het bijvullen van je cv-installatie een cruciale onderhoudstaak die niet over het hoofd mag worden gezien. Door normaal gebruik van de verwarming kan de waterdruk in het systeem afnemen, wat de efficiëntie nadelig beïnvloedt. Een te lage waterdruk kan ervoor zorgen dat je radiatoren niet meer optimaal verwarmen en je cv-ketel harder moet werken dan nodig is. Door regelmatig je cv-installatie bij te vullen, zorg je voor een optimaal waterpeil en een efficiënte werking van je verwarmingssysteem. Zo blijft je huis comfortabel warm en geniet je van een lagere energierekening. Vergeet dus niet om na het ontluchten ook het bijvullen van je cv-installatie in je onderhoudsroutine op te nemen!
Het optimale waterpeil voor een cv-installatie ligt doorgaans tussen de 1,5 en 2 bar, maar dit kan iets variëren afhankelijk van het type cv-ketel en het specifieke verwarmingssysteem.
Tips voor het ontluchten van je cv
Is het de eerste keer dat jij je cv gaat ontluchten of vind je het toch wat lastig? Dan geven we je hieronder een aantal tips die het je een stuk gemakkelijker gaan maken.
- De ontluchter zit of direct bij de radiatorkraan (een vierkant rechtop staand busje), of aan de andere kant van de radiator (de kopse kant aan de bovenzijde).
- Je kunt alleen ontluchten door de betreffende radiatorkraan dicht te draaien.
- Ontluchtingsventielen zitten aan de bovenkant van de radiator. Hiermee laat je de radiator leeglopen.
- Warme lucht stijgt altijd op. Bij het opstoken van de cv zal de lucht dus altijd naar het hoogste punt van de radiator gaan.
Ontluchten in 7 stappen
Volg deze eenvoudige stappen om zelf je verwarming te ontluchten:
Stap 1: Controleer de verwarming - Zorg ervoor dat je cv-ketel is ingeschakeld en controleer of alle radiatoren openstaan.
Stap 2: Zet de verwarming uit - Voordat je begint met ontluchten, is het belangrijk om de cv-ketel uit te schakelen. Hierdoor koelt het water af en voorkom je spatten bij het ontluchten.
Stap 3: Wacht enkele minuten - Geef het water in de radiatoren wat tijd om af te koelen voordat je begint met het ontluchten.
Stap 4: Ontlucht de radiatoren - Neem een ontluchtingssleutel (deze kun je bij de meeste bouwmarkten kopen) en plaats deze op het ontluchtingsventiel van de eerste radiator. Draai het ventiel voorzichtig open totdat je lucht hoort ontsnappen. Houd een doek bij de hand om eventuele druppels op te vangen. Sluit het ventiel zodra er water uit komt.
Stap 5: Herhaal voor alle radiatoren - Ga door met het ontluchten van alle radiatoren in huis volgens dezelfde procedure.
Stap 6: Controleer de waterdruk - Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht, is het belangrijk om de waterdruk van je cv-installatie te controleren. Deze moet meestal tussen 1,5 en 2 bar liggen. Vul indien nodig bij.
Stap 7: Schakel de cv-ketel weer in - Zet de cv-ketel weer aan en controleer of alle radiatoren gelijkmatig warm worden.
Met dit stappenplan kun je zelf eenvoudig je verwarming ontluchten en genieten van een efficiënter verwarmingssysteem dat je huis comfortabel en warm houdt. Vergeet niet om dit onderhoud minstens één keer per jaar uit te voeren voor optimale prestaties van je cv-installatie.
Wil jij weten wat beter koelt, een ventilator of een airco? Klik dan hier. Ook vertellen we je graag waar je op moet letten bij het aanschaffen van een mobiele airco.