Ventilator

De waarschuwingen vliegen ons al jarenlang om de oren: het wordt veel te warm op de aardbol. De gemiddelde temperatuur op de aardbol is in de afgelopen jaren continu aan het stijgen, maar dat hebben wij in Nederland langere tijd niet gemerkt. Pas in de afgelopen jaren merken wij met name in de zomer echter wel dat we vaker met extreem weer te maken krijgen.

Zo hebben we in onze zomers opeens te maken met één of meerdere hittegolven. Aangezien een gemiddelde Nederlander helemaal niet bestand tegen deze hitte is, hebben veel mensen in de afgelopen jaren gekocht voor de aanschaf van een airco. Het ‘nadeel’ van een airco is echter dat deze met name in de zomer van pas komt. In het voorjaar en in het najaar is een airco eigenlijk echter ‘te krachtig’.

Wil je in zowel de zomer als in het voor- en najaar van een heerlijke temperatuur in jouw woning genieten? Dan is het aan te raden om eens naar de aanschaf van een ventilator te kijken. Met een ventilator kun je in jouw woning de gewenste temperatuur creëren, terwijl je niet helemaal leeg loopt op de energiekosten. Dat is namelijk óók nog een nadeel van een airco.

Maar, wat is een ventilator nou precies? Tussen welke soorten ventilatoren kun je kiezen/ Wat is de beste ventilator om te kopen? En waar moet je op letten als je een ventilator gaat kopen? Op al deze vragen vind je hieronder een concreet antwoord.

Wat is een ventilator precies?

De kans is bijzonder groot dat je al weet wat een ventilator is. Het lastige aan een ventilator is echter dat een ventilator in onwijs veel verschillende varianten aangeboden wordt. Zo kun je kiezen voor een staande ventilator, kun je kiezen voor een hangende ventilator en kun je zelfs kiezen voor een ventilator aan het plafond.

Een gemeenschappelijk kenmerk van deze varianten is in ieder geval dat een ventilator de lucht weet te verkoelen. Dit doet een ventilator puur door rond te draaien, waardoor de lucht in beweging komt. Deze lucht wordt ondertussen gekoeld en wordt vervolgens in alle richtingen in de ruimte op geblazen.

Des te harder je de ventilator aan zet, des te beter de ruimte gekoeld wordt. Hoe dat mogelijk is? Dat komt door het volgende natuurkundige verschijnsel: lucht die snel verplaatst wordt, wordt vanzelf koeler. Op het moment dat je een ventilator hard aanzet, wordt de lucht hard verplaatst door de ventilator. Hierdoor wordt de lucht vanzelf een stuk kouder, waardoor de temperatuur in jouw woning verlaagd wordt.

Verschillende soorten ventilatoren

Zoals hierboven al aangegeven, bestaan er tegenwoordig meerdere soorten ventilatoren. Om jou een compleet beeld hiervan te geven, hebben wij de verschillende varianten voor je op een rijtje gezet:

 • Tafelventilator: een tafelventilator is een compacte ventilator die je op bijvoorbeeld een tafel of bureau neer kunt zetten. Deze ventilator kun je vervolgens op jezelf richten, waardoor je continu een koele stroom aan lucht aangeblazen krijgt.
 • Staande ventilator: een staande ventilator is een stuk hoger en kun je daardoor perfect op de grond zetten. Dankzij de afmetingen is een staande ventilator in staat om grotere oppervlakten te koelen..
 • Torenventilator: een torenventilator lijkt op een staande ventilator, maar heeft een andere uitstraling. Zo is een torenventilator altijd 70 cm hoog en is hij vrij smal uitgevoerd. Voordeel hiervan is dat een torenventilator weinig ruimte in beslag neemt.
 • Vloerventilator: een vloerventilator zet je op de grond neer, waarna hij in staat is om een groot oppervlakte te koelen. De meeste vloerventilatoren zijn namelijk zeer krachtig, maar maken daardoor wel relatief veel lawaai.
 • Plafondventilator: ook kun je nog voor een plafondventilator kiezen. Deze ventilator hang je aan het plafond op, waarna de lucht perfect gekoeld wordt. Een plafondventilator kom je met name in een kantoor of in een slaapkamer tegen.
 • Luchtkoeler: tot slot kun je ook nog voor een luchtkoeler kiezen. Dit is eigenlijk één van de meest moderne ventilatoren en heeft een net iets andere werking. Deze andere werking zorgt ervoor dat een luchtkoeler vaak een stuk effectiever is dan een ‘normale’ ventilator’.

Wat voor jou de beste soort ventilator is? Dat hangt van de exacte situatie en jouw voorkeuren af. Het is hoe dan ook aan te raden om een goed vergelijk voor jezelf te maken; alleen daarmee ben je in staat om de beste ventilator uit te kiezen.

Wat zijn de voordelen van een ventilator?

Hedendaags heb je meerdere mogelijkheden om de temperatuur in jouw woning te verlagen. Je kunt hier een airco voor gebruiken, maar het is om meerdere redenen interessant(er) om te kiezen voor een ventilator.

Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het kostenplaatje. Als je een airco in jouw woning wilt plaatsen, ben je hier al snel enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s aan kwijt. Dat is echter volledig anders bij een ventilator; een ventilator koop je bijvoorbeeld al voor honderd euro.

Ook met het oog op de energiekosten is een ventilator aan te raden. Ten opzichte van een airco verbruikt een ventilator simpelweg een stuk minder stroom dan een airco.

Daarnaast brengt een ventilator ook veel gemak met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld de ventilator op elke gewenste plek neerzetten. Dat is ook bij een airco compleet anders; bij sommige airco’s moet je zelf een complete installatie in jouw huis aan laten leggen.

In onze ogen is het ook een voordeel dat je uit allerlei soorten ventilatoren kunt kiezen. Juist door dit uitgebreide aanbod ben je in staat om altijd de beste ventilator te vinden. Dat is een ventilator die aansluit op jouw voorkeuren én ook nog eens binnen jouw budget past.

Tot slot is het ook nog een voordeel dat een ventilator soms ook nog een dubbele functie met zich mee brengt. Zo bestaan er bijvoorbeeld ventilatoren inclusief een verwarmingsfunctie of een luchtreinigingsfunctie!

Wat is de beste ventilator?

Heb je interesse om de beste ventilator voor in jouw woning aan te schaffen? Dan sta je voor een leuke uitdaging: het aanbod is zeer divers. Mede daarom is het van belang om eerst te bepalen waar je voorkeur naar uit gaat. Waar wil je de ventilator neerzetten of hangen? Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden? En hoeveel geld wil je aan de ventilator uitgeven? Probeer op die vragen een passend antwoord te vinden, zodat je gericht naar de beste ventilator op zoek kunt gaan.

Wij raden je aan om in ieder geval op de volgende aspecten goed te letten:

 • Het soort ventilator: zie bovenstaand rijtje voor meer informatie
 • Het oppervlakte dat gekoeld moet worden
 • Eventuele extra functies van de ventilator
 • De diameter van de ventilator; des te groter de diameter is, des te krachtiger de ventilator is.
 • De afmetingen van de ventilator; dit heeft niet alleen betrekking op de diameter, maar ook op de hoogte.
 • Aantal snelheidsstanden: kun je de ventilator bijvoorbeeld op meerdere snelheden laten draaien?
 • Bediening: kun je de ventilator met bijvoorbeeld een afstandsbediening of via een app bedienen?
 • Geluidsniveau: wil je een ventilator in jouw slaapkamer hebben? Kies dan voor een stille ventilator.
 • Merk van de ventilator: kies bij voorkeur altijd voor een ventilator van een gerenommeerd merk. Die merken hebben bewezen dat ze geweldige ventilatoren weten te produceren.
 • Prijskaartje: bepaal voor jezelf een maximum budget. Binnen dat budget kun je vervolgens op zoek gaan naar de beste ventilator.

Al met al moet je dus op vrij veel aspecten letten. Ondertussen heb je óók nog met jouw voorkeuren te maken; alleen door een goed vergelijk te maken kun je dus de beste ventilator vinden.

Nog één tip: kies voor een ventilator met afstandsbediening

Gemak dient de mens. Kies daarom altijd voor een ventilator met afstandsbediening. Je kunt dan vanuit je luie stoel, vanaf de bank of zelfs vanuit jouw bed de ventilator bedienen. Absoluut een aanrader in onze ogen!

Ventilator kopen

Wil je graag direct een ventilator kopen? Dat is iets wat wij absoluut aan kunnen raden. Met een ventilator weet je namelijk op een makkelijke en laagdrempelige manier de temperatuur in jouw woning te verlagen. Bovendien hoef je niet de hoofdprijs voor de ventilator te betalen en geniet je mogelijk ook nog van extra handige functies.

Voordat je een ventilator kunt kopen, moet je dus wel een goed vergelijk maken. Bepaal waar jouw voorkeuren naar uit gaan, maak een goed vergelijk en hak uiteindelijk de knoop door. Als de beste ventilator eenmaal in jouw huis staat of hangt, heb je geen moment spijt van deze aanschaf. Mede daarom raden wij je aan om echt te investeren in de beste ventilator. Alleen door de beste ventilator te kopen, weet je optimaal van de voordelen van een dergelijk apparaat te profiteren!