Kan je airconditioning nog aan met deze energieprijzen?

Mitchel Overstee
5 januari 2023
Airco-review

Iedereen heeft het gemerkt. De gas- en energieprijzen zijn enorm aan het stijgen. Voor sommige was het zelfs de vraag of de verwarming nog wel aan ging deze winter. Hoe zit dat dan met de airconditioning? Kan je deze nog aanzetten in de zomer of zijn de kosten gigantisch hoog, zelfs met airconditioning?

De stijgende kosten zijn een groot probleem. Het kabinet is bezig met het vinden van de beste oplossingen, maar dit is lastig. Veel huishoudens moeten besparen op de boodschappen, minder kleding kopen niet meer gokken in het casino. Allemaal dingen waar mensen gelukkig en blij van worden, maar ook basisbehoeften waar niet aan voldaan kan worden.

Waarom stijgen de energiekosten?

We maken het elk jaar opnieuw mee. De kosten stijgen en er ontstaat altijd grote ophef over. Deze keer is het anders. De stijging is groter dan ooit en dit zorgt voor grote problemen. De prijzen gaan onder andere omhoog door de hoge aardgasprijzen. Dit heeft onder andere te maken met de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

De overheid probeert huishoudens te helpen door een prijsplafond in te voeren vanaf 1 januari 2023. Hierdoor betaal je tot een verbruik van 1200 kWh €1.45 en tot 2900 kWh €0.40. Zit je boven de 2900 kWh dan geldt het hoge tarief weer. Het maakt niet uit waar voor energie contract je hebt.

Het prijsplafond

Dit is een ingewikkeldere constructie dan je denkt. Het plafond is namelijk verdeeld over 365 dagen in het jaar en gekoppeld aan de jaarrekening. Voor het grootste gedeelte van de consumenten loopt dit niet van 1 januari tot 31 december. Het prijsplafond wordt hierdoor opgedeeld en wordt er rekening gehouden met een hoger verbruik in de winter.

De overheid heeft nog meer veranderingen doorgevoerd. De BTW op energie was tijdelijk 9%, maar deze gaat weer terug naar 21%. Netbeheerkosten stijgen met €120 per jaar en de verminderde energiebelasting komt neer op €596.85 per jaar.

Verduurzaming industrie versnellen

Dat is het plan van het kabinet in Nederland. De energie-intensieve industrie levert heel veel producten die we dagelijks gebruiken. De stijging van de energieprijzen heeft ervoor gezorgd dat de verduurzaming van deze industrie een prioriteit is geworden.

Vooral de bedrijven die veel aardgas en elektriciteit gebruiken moeten zich hiermee bezig gaan houden. Het is lastig voor hen om te concurreren met landen die lagere energiekosten hebben. Het kabinet wil niet dat de Nederlandse bedrijven te veel benadeeld worden en gaan zich met de situatie bezig houden. Zo moet er meer stabiliteit en zekerheid komen.

Andere landen weten de energieprijzen omlaag te krijgen door energiesubsidies. Een gevolg in Nederland is dat we minder moeten gaan produceren of zelfs de productie stop moeten zetten. De huidige energieprijzen gaat bedrijven verplichten om verduurzaming als prioriteit te zien. Dit is eigenlijk een groot voordeel. Nederland heeft de industrie hard nodig en dus zal er moeite gedaan worden.

Op de vraag of je airconditioning nog aan kan in de zomer van 2023? Als je minder dan 2900 kWh verbruikt is dit zeker haalbaar. Ga je daar overheen, dan betaal je de hoofdprijs.