Wat is koudetechniek?

Mitchel Overstee
10 juni 2022
koud water zwemmen

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van koudetechniek. Koudetechniek, ook wel koeltechniek genoemd, komt daarentegen toch veel voor in het dagelijkse leven. In een tijd waar de aarde steeds meer opwarmt, is koudetechniek zelfs meer nodig dan ooit tevoren. Wil jij hier meer over weten? In deze blog vind je alles over koudetechniek!

Koudetechniek

Koudetechniek is een vorm van installatietechniek. Hieronder vallen onder andere koelkasten, aircosystemen, ijsbanen, vrieskasten, gekoeld transport, etc. Met andere woorden: de leidingen en het koel- en regelapparatuur. Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het installeren van koudetechniek bieden vaak ook onderhoud, voor zowel apparatuur wat ze zelf hebben geïnstalleerd en niet.

De geschiedenis van koudetechniek

Duizenden jaren geleden werd er al gebruik gemaakt van koudetechniek. Er werden ijsblokken uit bergen en rivieren gehaald om bij het voedsel te leggen. Vervolgens werden de ijsblokken ingepakt met stro en klei om ze koel te houden. Op deze manier maakte men vroeger al hun eigen koelkast.

De eerste installatie voor het maken van kunstmatig ijs verscheen in rond 1870. Vanaf de twintigste eeuw werd elektriciteit steeds belangrijker en is vandaag de dag onmisbaar in onze samenleving.

De eerste koelkasten

In 1913 verscheen de eerste koelkast voor huishoudelijk gebruik. Koelkasten bleven voor een lange tijd een luxe goed. Rond de jaren 50 had slechts 10% van de mensen in Nederland een koelkast. De prijzen van koelkasten bleven voor velen nog vaak te duur, tot dat Albert Heijn koelkasten aan begon te bieden voor de helft van de prijs. In datzelfde jaar kregen 145.000 huishoudens een koelkast. Andere fabrikanten moesten concurreren met de prijs waar hij al snel zakte. Een koelkast werd langzaam maar zeker een onderdeel van nagenoeg elk huishouden.

Hoe werkt het?

Een koelkast maakt geen koude. Allereerst wordt het koelgas samengedrukt door de compressor. Door de stijging van de druk, stijgt de temperatuur. De condensator vervoert vervolgens de warmte af. De oppervlakte van de condensator bestaat uit een groot buizenstelsel om zoveel mogelijk warmte af te geven. Het capillair laat het gas vervolgens condenseren en terug vloeibaar worden. De koelvloeistof wordt terug de verdamper ingespoten waarna het proces weer opnieuw kan beginnen.

Waar zie je koudetechniek?

Koudetechniek kan niet alleen gebruikt worden voor je koelkast maar ook voor bijvoorbeeld een zwembad. Koud water zwemmen is goed voor je gezondheid. Koud water zwemmers hebben een beter immuunsysteem, verminderde stress, een betere bloedsomloop en nog veel meer! Naast bij een zwembad en koelkast wordt koeltechniek ook gebruikt voor koelcellen en airco’s. Koudetechniek is overal te vinden en tot de dag van vandaag onmisbaar.

Wil je meer weten over andere soorten koeling? Klik dan hier.