Toenemende populariteit van airco’s in Nederland

Kai Roterman
1 september 2023
populariteit van airco's

Steeds meer mensen zijn er klaar mee: de klamme nachten die voor een slechte nachtrust zorgen. Nu de zomers in Nederland warmer worden, wordt de populariteit van airco's in Nederlands steeds groter. Steeds meer mensen denken over de aanschaf van een airco. Overweeg jij, net als vele anderen, ook om een airco in huis te halen? Maar weet je nog niet goed waar je allemaal op moet letten bij een dergelijke aankoop? Lees dan verder.

Waarom een airco kopen?

Airco’s hebben veel voordelen. Het grootste voordeel is uiteraard dat je een lekker klimaat in huis creëert waar je dat wil. Zo kun je bij tropische temperaturen alsnog lekker slapen, uitgerust werken en heerlijk ontspannen in huis. Een ander voordeel van een airco is dat de lucht ook ontvochtigd en gefilterd wordt. Dat zorgt voor een hogere luchtkwaliteit in de ruimte waar jij de airco hebt geïnstalleerd. Geen wonder dat de populariteit van airco's steeds groter wordt!

Verschillende soorten airco's
Er zijn verschillende soorten airco’s en een belangrijk verschil is of het gaan om een single split airco of een multi split airco. Bij een single split is een buitenunit gekoppeld aan een enkele binnenunit, en kan er dus één kamer verkoeld worden. Bij een multi split unit kunnen er meerdere binnenunits aan de buitenunit gekoppeld worden, en kunnen er dus meerdere kamers worden verkoeld.

Heb je een split airco of wil je een split airco kopen? Dan kun je daarbovenop nog van extra voordelen genieten. De split airco’s van bijvoorbeeld Feenstra kunnen zowel verkoelen als verwarmen. Dat is in Nederland een mooie uitkomst voor de warme zomers en de koude lente- en herfstdagen.

Extra aandachtspunten

Heb je een airco? Dan is het belangrijk om hier goed mee om te gaan. Een groot temperatuurverschil tussen de binnenruimte en buiten is bijvoorbeeld een veel gemaakte fout van airco eigenaren. Dit voelt namelijk zeer onaangenaam en kan in sommige gevallen zelfs voor een thermische shock zorgen.

Houdt om die reden het verschil tussen de buitentemperatuur en de gevraagde temperatuur van de airco ongeveer onder de 6 graden. Daarnaast is regelmatig onderhoud ook erg belangrijk wanneer je een airco hebt. Indien de airco niet goed wordt onderhouden kan dit leiden tot vieze luchtjes of defecte onderdelen waardoor de lucht niet meer juist gefilterd wordt.

Wat is belangrijk bij de keuze voor een airco?

Wanneer je een airco wil aanschaffen is het belangrijk dat je voor een airco kiest met voldoende vermogen. Als dat niet zo is kan dit resulteren in een ruimte die nog steeds te warm is, doordat de airco de ruimte niet optimaal kan verkoelen. Let daarom goed op de volgende kenmerken van de ruimte waar de airco in komt te staan.

  1. Vloeroppervlakte: het is belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is die verkoeld moet worden. Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe meer vermogen de airco nodig heeft.
  2. Hoogte van de ruimte: Door inzicht te hebben in de hoogte van de ruimte kan het aantal kubieke meters van de ruimte berekend worden. Ook hier geldt: hoe hoger de ruimte, hoe meer vermogen de airco nodig heeft.
  3. Isolering: de mate van isolering is bepalend voor het vermogen van een airco aangezien dit iets verteld over hoelang er warmte in de ruimte blijft. Bij goed geïsoleerde ruimtes is dit langer dan bij ruimtes die minder goed geïsoleerd zijn.
  4. Ligt de ruimte onder het dak: ook dit is belangrijk om te bepalen hoeveel vermogen jouw airco nodig heeft. Zo verschilt het of de kamer zich direct onder het dak bevindt en of het dak plat of schuin is.
  5. Oriëntatie van de ramen: of een ruimte op het noorden of zuiden ligt kan effect hebben op het vermogen dat jouw airco nodig heeft. Een ruimte die door de zon meer wordt verwarmd heeft meer behoefte aan verkoeling dan een ruimte die nauwelijks direct zonlicht via de ramen binnenkrijgt.

Conclusie

De toenemende populariteit van airco’s in Nederland is niet moeilijk te verklaren. Het aanschaffen van een airco kan een goede oplossing zijn om de klamme nachten tijdens warme zomers te vermijden en een comfortabel binnenklimaat te creëren. Naast het bieden van verkoeling, zorgen airco's ook voor ontvochtiging en filtering van de lucht, wat de algehele luchtkwaliteit in de betreffende ruimte verbetert. In dit artikel heb je alles kunnen lezen over het kiezen van de juiste airco voor jou.