De 3 beste energiezuinige airco’s

Mitchel Overstee
12 april 2023
Energiezuinige airco's

Als je op zoek naar een airco gaat, krijg je met een leuke zoektocht te maken. Het aanbod van airco’s is namelijk niet alleen uitgebreid, maar is ook nog eens divers te noemen. Zo kun je kiezen tussen allerlei verschillende airco’s, tussen verschillende afmetingen, tussen verschillende technieken én moet je ook nog een keus gaan maken aan welke criteria jij de meeste waarde hecht. Als je veel ruimte beschikbaar hebt, is een split airco bijvoorbeeld ideaal. Is dat niet het geval, dan zijn er nog andere geweldige energiezuinige airco's beschikbaar.

Wil jij namelijk een positieve bijdrage aan het milieu leveren? En wil je voorkomen dat jouw energierekening door het dak gaat stijgen door de airco? Dan is het aan te raden om te kiezen uit een van deze energiezuinige airco's. Met een energiezuinige airco weet je het energieverbruik in toom te houden, terwijl je dus wel van de gewenste koeling in jouw huis weet te genieten.

Lijkt het jou wel iets om van deze voordelen te gaan genieten? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel bespreken wij namelijk wat volgens ons de 3 beste energiezuinige airco’s zijn. Daarbij geven we ook aan wat de redenen zijn om voor energiezuinige airco's te kijken en waar je op moet letten bij het uitkiezen. Kortom: na het lezen van dit artikel kun je direct de beste energiezuinige airco uitkiezen én aanschaffen!

Waarom voor een energiezuinige airco kiezen?

Wil je in jouw huis van de gewenste koeling kunnen genieten? Dan heb je dus de keus uit tal van verschillende soorten airco’s. Indien je specifiek voor een energiezuinige airco gaat kiezen, geniet je eigenlijk van een tweeledig voordeel:

 • Enerzijds voorkom je met een energiezuinige airco dat jouw energierekening door het dak stijgt. Een dergelijke airco vreet namelijk niet al te veel energie!
 • Anderzijds weet je ook nog een positieve bijdrage aan het milieu te leveren. Indien iedereen in ons land voor een energiezuinige airco zou kiezen, zouden we in ons land een stuk minder energie hoeven te stoken. Logischerwijs is dat alleen maar bevorderlijk voor het behoud van onze aardbol!

Het moge duidelijk zijn: als je voor een van deze energiezuinige airco's kiest, geniet je van meerdere voordelen. Deze voordelen zijn – juist in deze duurzame maatschappij – zwaarwegend! Mocht je nog enigszins twijfelen, willen wij je graag aanraden om op je gemakje dit artikel door te nemen. Nadat je dit artikel doorgenomen hebt, wil je ongetwijfeld dírect een energiezuinige airco aan gaan schaffen!

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een energiezuinige airco?

Wil jij ook van de hierboven genoemde voordelen gaan genieten? Wil je jouw huis verduurzamen en wil je kosten besparen? In beide gevallen is de aanschaf van een energiezuinige airco dus aan te raden. Maar, hoe kun je nou de beste energiezuinige airco vinden?

In onze ogen is het allereerst verstandig om goed naar de energieklasse van de airco’s te kijken. De energieklasse wordt aangeduid met een letter en eventueel het teken ‘+’; een voorbeeld hiervan is dan ook A++. Dit is eigenlijk één van de meest zuinige airco’s die je kunt vinden. Zie je een airco met energieklasse B of E? Dan weet je dat deze airco allesbehalve zuinig zijn.

Uiteraard is het aan te raden om je niet alleen op de energieklasse te richten. In onze ogen is het óók verstandig om naar de basiscriteria van een airco te kijken: het koelvermogen, het maximale koeloppervlakte, het geluidsniveau, het soort airco, is het een split airco, de bediening van de airco en eventuele extra functies van de airco.

Wanneer je op al deze criteria gaat letten, kun je voor jezelf al een duidelijke schifting gaat maken. Deze criteria gaan namelijk hand in hand met de wensen die je zelf aan een airco kunt stellen. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel geld je uit wilt/kunt geven, waar je de airco wilt plaatsen en op welke manier je gebruik van de airco wilt maken.

Heb je jouw wensen op een rijtje gezet? Dan kun je direct gericht starten met jouw zoektocht naar de beste energiezuinige airco. Deze zoektocht hoef je echter niet geheel zelfstandig uit te voeren; wij hebben namelijk al het uitgebreide aanbod voor jou aan een strenge keuring onderworpen. Op basis van die keuring/test hebben wij uiteindelijk een top 3 van de beste energiezuinige airco’s aan kunnen wijzen!

#1. LG S12EQ SERIE

Gaat jouw voorkeur uit naar een energiezuinige airco die zowel kan koelen als verwarmen? Dan hoef je niet verder te kijken; deze LG airco biedt in dat geval alles waar je naar op zoek bent. Deze split airco heeft namelijk energieklasse A++ voor het koelen en energieklasse A+ voor het verwarmen. Ongeacht voor welke stand je kiest, geniet je dus van een energiebesparing én van de gewenste temperatuur in de betreffende ruimte.

Split airco A +++

Deze LG airco betreft een zogeheten splitunit airco, of split airco. Dit betekent dat je zowel een binnenunit als een buitenunit geleverd krijgt; deze buitenunit kun je buiten neerzetten of aan de muren van jouw woning ophangen. De binnenunit daarentegen kun je ophangen aan de wand in de ruimte die je graag wilt koelen of wilt verwarmen.

Met een koelvermogen van 12000 BTU is deze airco in staat om een oppervlakte van maximaal 44 vierkante meter te koelen én te verwarmen. Doordat deze airco energieklasse A++ heeft, hoef je je over jouw energierekening dus geen zorgen te maken.

Ook zijn wij te spreken over de bediening van deze airco. Je kunt deze airco namelijk op twee verschillende manieren bedienen: met een afstandsbediening of met een app op jouw smartphone. Zelfs als je nog heerlijk in jouw bed ligt, kun je dus de stand of de temperatuur van deze airco naar wens aanpassen.

Voordelen van een split airco

Al met al zijn wij zeer te spreken over deze energiezuinige airco. De split airco is zeer zuinig, de airco is betaalbaar, de airco is makkelijk te bedienen en deze splitunit airco is relatief compact vormgegeven. Voor zowel de binnenunit als voor de buitenunit kun je ongetwijfeld wel een geschikt plek in en rondom jouw huis vinden!

#2. Electrolux EXP26U758CW

Electrolux EXP26U758CW

€ 599,00
De Electrolux EXP26U758CW is een mobiele airconditioner met een koelvermogen van 9.000 BTU, waarmee je ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter kunt verkoelen. Deze airco zorgt ervoor dat elke gewenste ruimte in huis koel blijft, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar. Naast het verkoelen van de lucht, biedt deze airco ook de opties voor ontvochtigen en ventileren. Met een geluidsniveau van 65 decibel produceert hij minimaal geluid, wat...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 2600 W
 • Oppervlakte: 30 m²
 • Geluidsniveau: 60.4 dB
 • Gewicht: 34 kg

Pluspunten

 • Koelt perfect
 • Energiezuinig a++

Minpunten

 • Redelijk prijzig

Je hebt hierboven kennis kunnen maken met een van beste energiezuinige airco's. Dat betrof echter een split airco, waardoor je ook een buitenunit moet gaan plaatsen. Zit je daar ondanks alle voordelen niet zo op te wachten? Wil je in plaats daarvan gewoon op een simpele manier bijvoorbeeld jouw slaapkamer kunnen koelen? Dan is de aanschaf van deze Electrolux mobiele airco aan te raden.

Deze airco heeft, net zoals de variant hierboven, energieklasse A++. Deze klasse geeft duidelijk aan dat deze airco energiezuinig is én dus een positieve bijdrage aan het milieu levert. Ondertussen levert deze airco ook nog een positieve bijdrage aan het klimaat in jouw huis, aangezien deze airco drie opties heeft: ventileren, ontvochtigen en koelen.

Wil je graag bijvoorbeeld jouw slaapkamer kan verkoelen? Dan is een vereiste dat de slaapkamer niet groter is dan 33 vierkante meter. Dat is namelijk het maximale oppervlakte van deze airco, waarvoor de airco gebruik maakt van een koelvermogen van 9000 BTU.

De bediening van deze airco gaat makkelijk dankzij de afstandsbediening. Deze afstandsbediening stelt je in staat om bijvoorbeeld de stand en de temperatuur volledig naar wens in te stellen. Het enige waar je bij deze mobiele airco rekening mee moet houden, is de afvoerslang. Deze afvoerslang moet je namelijk via een raam toe naar buiten zien te hangen! Verder is het erg slim om de slang met raamafdichting vast te maken.

#3. AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

€ 729,00
Met de AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro kun je een ruimte van 34 vierkante meter koelen, zelfs bij lage warmtelasten. Als de ruimte echter slechte isolatie heeft of ramen op het zuiden, is hij geschikt voor een oppervlakte van 22 vierkante meter. Naast het verkoelen van de ruimte biedt deze mobiele airco ook ventilatiemogelijkheden. Het geluidsniveau is maximaal 64 decibel, wat vergelijkbaar is met een gesprek tussen twee personen op een...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 3500 W
 • Oppervlakte: 85 m³
 • Geluidsniveau: 64 dB
 • Gewicht: 34 kg

Pluspunten

 • De mobiele airco heeft een ventilatiefunctie voor alleen blazen zonder te koelen.
 • Dankzij de thermostaat stel je gemakkelijk de gewenste kamertemperatuur in.
 • Met energielabel A+ is deze airco energiezuiniger dan vergelijkbare modellen.

Minpunten

 • Deze airco weegt 34 kilogram, waardoor je hem minder gemakkelijk naar een andere verdieping tilt.
 • Met een geluidsniveau van 64 dB maakt deze airco veel geluid.

Gaat jouw voorkeur uit naar een relatief krachtige mobiele airco? Wil je een relatief groot oppervlakte op een aangename manier koelen? Gaat je voorkeur daarbij echter ook nog uit naar een airco die vrij zuinig is? Dan is het aan te raden om te kiezen voor deze AEG mobiele airco met energieklasse A+.

Deze mobiele airco is dus iets minder zuinig dan de hierboven genoemde varianten, maar desalniettemin levert deze airco zijn steentje aan het milieu. Ook zorgt deze airco ervoor dat jij in jouw huis van een heerlijke temperatuur kunt genieten. Het koelvermogen van deze airco bedraagt maar liefst 12000 BTU, waardoor je moeiteloos een ruimte van 35 vierkante meter kunt koelen.

Doordat het een mobiele airco betreft, ben je ook nog relatief flexibel. Je kunt de airco in principe op elke plek in jouw woning neerzetten, zolang je maar een plek voor de afvoerslang vindt. Als je eenmaal de juiste plek in jouw huis gevonden hebt, geniet je direct van het nodige gemak.

Dit gemak ervaar je onder meer door de bediening; je kunt deze airco makkelijk bedienen met jouw afstandsbediening. Ook heeft deze airco nog een nachtmodus, waardoor je ook in de nacht van de voordelen van deze airco kunt genieten. Tot slot willen we nog benoemen dat deze airco ook nog een timer heeft, zodat je jouw huis op bepaalde tijdstippen alvast af kunt laten koelen. Ideaal!

Slotwoord

Gaat jouw voorkeur specifiek uit naar een energiezuinige airco? Dan is het aan te raden om te kijken naar een airco met energieklasse A+ of energieklasse A++. De hierboven genoemde varianten hebben in ieder geval één van deze klassen en voldoen aan al onze verwachtingen. Deze airco’s koelen de ruimte in jouw huis perfect, leveren een positieve bijdrage aan de aardbol én aan de hoogte van jouw energierekening! Onze keuze is de split airco. Welke kies jij?