Top 3 beste split unit airco’s

Redactie
22 december 2020
Top 3 beste splitunit airco’s

In de afgelopen zomers is duidelijk gebleken dat het klimaat daadwerkelijk aan het veranderen is. In ons landje krijgen we namelijk meer en meer met hittegolven te maken; lange periodes van temperaturen van minstens 25 graden Celsius. In de afgelopen zomers hebben we echter ook kennis kunnen maken met temperaturen van meer dan 30 graden Celsius of zelfs meer dan 35 graden Celsius.

Een bekend ‘nadeel’ van dit weer is dat het binnenshuis onwijs warm wordt. Dit komt onder meer doordat de hedendaagse huizen goed geïsoleerd zijn, waardoor de hitte in principe geen enkele kant op kan. Je kunt daarom eigenlijk maar op één manier jouw huis in een warme zomer verkoelen én koel houden: met behulp van een airco.

Maar, wat is nou de beste airco voor in een huis? Kun je daarbij het beste kiezen voor een monoblock airco, voor een split airco of voor een mobiele airco? Wij zijn van mening dat het om meerdere redenen zeer interessant is om naar een splitunit airco te kijken. In dit artikel bespreken we graag in het kort wat een splitunit airco precies is; ook geven we daarbij aan wat de verschillende voordelen van een dergelijke airco zijn. Deze informatie vullen wij vervolgens ook nog aan met een top 3; een top van de beste splitunit airco’s die je tegenwoordig kunt kopen!

Wat is een splitunit airco precies?

Als je een airco in jouw huis wilt gaan plaatsen, moet je rekening houden met de afvoer van lucht. Bij een mobiele airco wordt deze lucht afgevoerd via een afvoerslang, terwijl bij veel andere airco’s gekozen wordt voor een buitenunit. Deze buitenunit plaats je bijvoorbeeld aan de wand van jouw woning, waardoor de lucht via deze unit het huis kan verlaten.

Hiermee hebben we ook precies uitgelegd wat een splitunit airco is. Dit is namelijk met een airco met één buitenunit en één of meerdere binnenunits. Deze binnenunits plaats je in jouw huis (of kantoor), terwijl je de buitenunit aan de buitenkant van het pand bevestigd. Overigens is het ook mogelijk om deze buitenunit op bijvoorbeeld jouw balkon te zetten of ergens naast jouw huis neer te zetten. Het gaat er in de basis omdat deze buitenunit zich buiten de te verkoelen ruimte bevindt.

De binnenunit plaats je vervolgens in de ruimte die je wilt gaan koelen. Deze unit kun je ophangen aan de muur, maar kun je ook in bijvoorbeeld een hoek van de betreffende ruimte zetten. Onder aan de streep is deze binnenunit uiteindelijk verantwoordelijk voor de temperatuur in de betreffende ruimte. Maar, deze binnenunit is niet in staat om te functioneren zonder de buitenunit. Deze twee units staan in verbinding met elkaar en zorgen tezamen ervoor dat de betreffende ruimte op de gewenste manier verkoeld gaat worden.

Het is goed om te weten dat er twee verschillende soorten splitunits bestaan:

 • Single splitunit: dit is een systeem bestaande uit één binnenunit en één buitenunit.
 • Multi splitunit: dit is een systeem bestaande uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Deze binnenunits staan allemaal in verbinding met die ene buitenunit.

Is het aan te raden om te kiezen voor een splitunit airco?

Ja, dat is zeker aan te raden. Een dergelijke airco maakt namelijk binnenshuis vrij weinig lawaai. Dit komt puur doordat de condensor en compressor zich in de buitenunit bevinden; dit zijn in de gemiddelde airco de onderdelen die het meeste lawaai produceren.

Bovendien is het een voordeel dat je vrij flexibel bent. Je kunt in sommige gevallen bijvoorbeeld meerdere soorten binnenunits op één buitenunit aansluiten. Op die manier weet je perfect gebruik te maken van de flexibiliteit van een multi splitunit aircosysteem.

Tot slot is het ook nog een voordeel dat de meeste binnenunits vrij compact uitgevoerd zijn. Dit komt ook weer doordat de meeste onderdelen zich in de buitenunit bevinden; je hoeft hierdoor niet al te veel ruimte vrij te houden voor de binnenunit(s) in jouw woning!

Heb jij vanwege deze voordelen interesse om een splitunit airco aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere varianten kunt kiezen. Maar, wat is dan de beste variant? Op die vraag geven wij hieronder een passend antwoord. Wij zijn namelijk op zoek gegaan naar de 3 beste splitunit airco’s!

#1. Trotec PAC 3500SH

Trotec PAC 3500SH

€ 449,95
Met vier verschillende functies – verwarmend, verkoelend, ontvochtingsfunctie en ventilatie – wordt deze mobiele airco ook wel als uiterst flexibel gezien. De airco is bestuurbaar per afstandsbediening en beschikt over een digitaal display. Je hoeft je geen zorgen te maken over een verstoorde nachtrust door het geluid van de mobiele airco. Met een geluidsniveau van 54 dB kunt u gerust door slapen. Met de nachtmodus wordt de ingestelde temperatuur op...
Bekijk op bol Bekijk op coolblue

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 3500 W
 • Oppervlakte: 46 m²
 • Geluidsniveau: 64dB
 • Gewicht: 34 KG

Pluspunten

 • Erg krachtig
 • Ook verwarmen
 • 4-in-1 airco
 • Energielabel A

Minpunten

 • Luid

Ben je op zoek naar een geschikte airco voor in jouw woning? Gaat jouw absolute voorkeur daarbij uit naar een energiezuinige splitunit airco? Dan kun je zeker niet om deze variant van Trotec heen. Naar onze mening is dit namelijk de beste splitunit airco die je momenteel kunt kopen.

Waarom wij zo te spreken zijn over deze splitunit airco? Dat komt met name door de kwaliteit van de airco, door de mogelijkheden van de airco en door het koelvermogen van de airco. Deze Trotec airco levert namelijk een koelvermogen van 14500 BTU, waardoor de airco een oppervlakte tot wel 53 vierkante meter perfect kan koelen.

Heb jij een kleinere ruimte die je wilt koelen? Ook dan is deze airco uiteraard geschikt, zélfs als de isolatie bij die ruimte niet helemaal perfect is. Bij een niet al te geïsoleerde ruimte is deze airco alsnog in staat om een oppervlakte van maximaal 33 vierkante meter te koelen!

Ook gaat de bediening van deze airco vrij makkelijk; daarvoor krijg een afstandsbediening meegeleverd. Dankzij deze afstandsbediening kun je deze airco ook vanaf jouw bank bedienen. Wil je deze airco echter in zowel jouw slaapkamer als in jouw woonkamer gebruiken? Ook dat is mogelijk: dit betreft namelijk ook nog eens een mobiele airco, zoals je aan de wieltjes kunt zien.

Bijkomend voordeel is dat de binnenunit vrij compact uitgevoerd is. De buitenunit is daarentegen wel een stukje groter, maar dat komt het koelvermogen weer ten goede. Onder aan de streep is de aanschaf van deze splitunit airco van harte aan te raden!

#2. Qlima SC5232 indoor-unit split-unit airco, wit

Gaat jouw voorkeur uit naar een airco die je aan de muur op kunt hangen? Wil je daarbij genieten van compacte afmetingen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor deze splitunit airco van Qlima. Deze airco kun je namelijk aan de wand ophangen, terwijl je de buitenunit bijvoorbeeld aan de buitenkant van jouw huis ophangt.

Doordat deze airco vrij compact uitgevoerd is, kun je ‘m ongetwijfeld wel op een wand in bijvoorbeeld jouw woonkamer of slaapkamer kwijt. Vervolgens is deze airco in staat om een ruimte tot 44 vierkante meter te verkoelen; dit is te danken aan het koelvermogen van 12000 BTU.

Ondertussen geniet je in huis van het nodige gemak. Je geniet niet alleen van een heerlijke temperatuur, maar je kunt deze airco ook nog eens makkelijk bedienen. Dit is zowel mogelijk via jouw smartphone als via de meegeleverde afstandsbediening. Ook is deze airco niet al te lawaaierig te noemen; handig voor als je wilt slapen met de airco aan.

Al met al zijn wij ook over deze splitunit airco zeer te spreken. wel is het hierbij goed om rekening te houden met de installatie. Het is namelijk niet mogelijk om deze airco geheel zelfstandig te installeren. Het merk Qlima adviseert je hiervoor om een erkende installateur in te schakelen. Als deze erkende installateur deze splitunit airco eenmaal opgehangen heeft, gaat het echte genieten in ieder geval beginnen!

#3. Eurom Split Airco Caravan AC2401

Eurom AC2401 - Caravan Airco

€ 457,77
De caravan-/camperairco is een hoogwaardig product dat speciaal is ontworpen voor recreatief gebruik. Het installatieproces is eenvoudig, bestaande uit een buiten- en binneneenheid met voorgevormde koelleidingen van ø 6 mm. Hierdoor kunt u altijd uw raam sluiten terwijl de airco in werking is. Met een vermogen van 375W / 1,6A kunt u deze airco zonder problemen gebruiken op campings en andere recreatieplaatsen waar een lagere ampèrage beschikbaar is. De airco...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 375 W
 • Oppervlakte: 16 m²
 • Geluidsniveau: 55 dB
 • Gewicht: 22.30 kg

Pluspunten

 • Speciaal ontwikkeld voor mobiele omgevingen als caravans, campers en boten
 • De airco wordt geleverd met afstandsbediening
 • Makkelijk om aan te sluiten

Minpunten

 • Je kunt geen tijd instellen wanneer de airco aan of uit moet gaan

Wil je graag jouw caravan gaan verkoelen? Of wil je graag een relatief klein oppervlakte in jouw huis gaan verkoelen? In beide gevallen is het aan te raden om te kiezen voor deze splitunit airco van het merk Eurom. Deze splitunit airco is namelijk specifiek voor het verkoelen van kleine oppervlaktes ontwikkeld. Met deze airco kun je moeiteloos bijvoorbeeld jouw slaapkamer verkoelen!

Hoe groot het maximale oppervlakte kan zijn? Eurom geeft zelf aan dat deze airco in staat is om een oppervlakte van maximaal 9 vierkante meter te verkoelen. Dit is relatief beperkt, maar dat komt dan ook door het maximale koelvermogen van 2600 BTU. Mocht je een kleine ruimte willen verkoelen, is dit kostentechnisch sowieso een interessante optie.

Om van deze airco gebruik te kunnen maken, dien je de buitenunit buiten jouw woning te plaatsen. Je kunt deze ophangen met dank aan het meegeleverde ophangframe, maar je kunt hem ook stevig ergens op de grond rondom jouw huis neerzetten.

Vervolgens kun je de binnenunit binnen ook op de gewenste plek neerzetten. Je kunt hem bijvoorbeeld op een tafel neerzetten of in de hoek van jouw slaapkamer. Met drukknoppen op de binnenunit kun je de unit vervolgens gaan bedienen. Je hebt hierbij de keus uit vier verschillende standen, waardoor je het altijd zo aangenaam mogelijk voor jezelf kunt maken.

Wil je deze splitunit airco aanschaffen? Dan hoef je niet al te diep in de buidel te tasten. Je moet echter wel rekening houden met energieklasse E; de energierekening valt hierdoor wel relatief hoog uit. Dit is dan ook een splitunit airco die je niet 24/7 aan zet, maar puur op de momenten aanzet als je ‘m echt nodig hebt!

Slotwoord

Ben je op zoek naar een splitunit airco voor in jouw huis? Dan heb je in dit artikel kennis kunnen maken met drie zeer interessante varianten. Wij willen je aanraden om deze varianten goed met elkaar te vergelijken, zodat je uiteindelijk de juiste keuze kunt gaan maken. Van de aanschaf van een splitunit airco ga je in ieder geval géén spijt krijgen!