De veelzijdigheid van cassette airco’s

Kai Roterman
17 november 2023
cassette airco's

In een klimaat waar comfort en efficiëntie hand in hand gaan, zijn cassette airco's ideaal. Deze discrete en efficiënte systemen bieden verkoeling tijdens warme zomerdagen. Ook zorgen ze het hele jaar door voor een aangename temperatuurregulatie. In dit artikel verkennen we de unieke eigenschappen van cassette airco's, hun optimale plaatsing en het essentiële onderhoud dat nodig is voor een langdurige en efficiënte werking.

Wat zijn cassette airco's?

Cassette airco’s zijn een stijlvolle en efficiënte oplossing voor koeling, vooral in ruimtes waar wandruimte schaars is of waar een subtiele uitstraling gewenst is. Deze plafond gemonteerde units passen naadloos in verlaagde plafonds, waarbij alleen de sierlijke grille zichtbaar blijft. Bekend om hun vermogen om lucht gelijkmatig te verdelen, zijn cassette airco's bijzonder geschikt voor het koelen van grote ruimtes, waardoor ze een favoriete keuze zijn in zowel commerciële als residentiële settings.

De kosten van cassette airco's kunnen echter sterk variëren. Factoren zoals het merk, de capaciteit van het systeem, de energie-efficiëntie en eventuele extra functies spelen een rol bij het bepalen van de prijs. Dit maakt het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke specificaties het beste passen bij de behoeften en het budget voordat men overgaat tot aanschaf.

Voordelen van cassette airco's

Een van de grote voordelen van cassettemodellen is hun compatibiliteit met Multi-Split systemen. Dit betekent dat we ze kunnen combineren met andere soorten binnen units, wat handig is in situaties waar een cassettemodel niet past. Zo kan men in elke ruimte genieten van een comfortabel binnenklimaat, afgestemd op de specifieke behoeften en ruimtelijke beperkingen. Lees hieronder nog enkele andere voordelen van deze soort airconditioning:

 • Esthetiek: Door hun discrete plaatsing in het plafond zijn cassette airco's esthetisch aantrekkelijk en niet opdringerig.
 • Gelijkmatige verdeling van lucht: Ze zijn ontworpen om lucht gelijkmatig te verdelen, wat leidt tot een comfortabeler binnenklimaat.
 • Geluidsarm: De meeste cassette airco's werken vrij stil, wat bijdraagt aan een aangenamere omgeving.
 • Kantoren: In kantooromgevingen zorgen cassette airco's voor een comfortabele werkomgeving, wat de productiviteit ten goede komt.
 • Winkels en restaurants: In commerciële ruimtes zoals winkels en restaurants bieden cassette airco's een aangenaam klimaat zonder de aandacht te trekken.
cassette airco's installatie

Installatie door een ervaren airco installateur

Voor de installatie van een cassette airco is het raadzaam om een professionele airco installateur in te schakelen. Deze specialisten kunnen de juiste maat en het type airco bepalen, rekening houdend met de ruimte en de specifieke behoeften van de gebruiker. Een professionele installatie zorgt voor een optimale werking en vermijdt problemen op lange termijn.

Bij de installatie van cassette airco's is de juiste plaatsing zo ook essentieel voor optimale koelprestaties. Het ideale scenario is om de airco centraal in de ruimte te positioneren. Door deze centrale plaatsing kan de gekoelde lucht gelijkmatig door de ruimte worden verspreid, wat resulteert in een efficiëntere en effectievere koeling.

Optimale plaatsing van cassette airco's

De hoogte van het plafond is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. In ruimtes met hoge plafonds is het noodzakelijk om krachtigere airconditioning units te kiezen. Deze zijn beter in staat om de gehele ruimte te bereiken en te koelen, wat van cruciaal belang is voor een aangenaam binnenklimaat.

Obstakels vermijden
Daarnaast is het belangrijk om obstakels die de luchtstroom kunnen hinderen te vermijden. Grote meubelstukken of scheidingswanden moeten zodanig worden geplaatst dat ze de verspreiding van gekoelde lucht niet blokkeren. Een strategische indeling van de ruimte zorgt ervoor dat de airco zijn werk optimaal kan doen, wat leidt tot een comfortabeler en aangenamer binnenklimaat.

Alles over de onderhoud

Het onderhoud van een cassette airco is cruciaal voor zowel de efficiëntie als de levensduur van het apparaat. Regelmatige schoonmaak van de filters is een basistaak die niet over het hoofd gezien mag worden. Deze filters vangen stof en andere deeltjes op, en wanneer ze verstopt raken, kan dit leiden tot verminderde luchtkwaliteit en een hoger energieverbruik. Het is aan te raden om de filters minstens eens per drie maanden te reinigen of te vervangen.

Jaarlijks onderhoud
Naast de filters, moet je ook de condensaatbak regelmatig inspecteren en schoonmaken, om schimmelvorming en onaangename geurtjes te voorkomen. Het is ook belangrijk om een professional in te schakelen voor jaarlijks onderhoud. Deze onderhoud bestaat uit de technische aspecten zoals de koelmiddelniveaus en de algemene werking van het systeem controlleren. Een goed onderhouden cassette airco zorgt niet alleen voor een efficiëntere werking, maar verhoogt ook het comfort en de gezondheid in de ruimte.

Eurom AC2401 - Caravan Airco

€ 457,77
De caravan-/camperairco is een hoogwaardig product dat speciaal is ontworpen voor recreatief gebruik. Het installatieproces is eenvoudig, bestaande uit een buiten- en binneneenheid met voorgevormde koelleidingen van ø 6 mm. Hierdoor kunt u altijd uw raam sluiten terwijl de airco in werking is. Met een vermogen van 375W / 1,6A kunt u deze airco zonder problemen gebruiken op campings en andere recreatieplaatsen waar een lagere ampèrage beschikbaar is. De airco...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 375 W
 • Oppervlakte: 16 m²
 • Geluidsniveau: 55 dB
 • Gewicht: 22.30 kg

Pluspunten

 • Speciaal ontwikkeld voor mobiele omgevingen als caravans, campers en boten
 • De airco wordt geleverd met afstandsbediening
 • Makkelijk om aan te sluiten

Minpunten

 • Je kunt geen tijd instellen wanneer de airco aan of uit moet gaan

Zijn cassette airco’s zuinig?

Ja, cassette airco's kunnen zeer energiezuinig zijn, afhankelijk van het model en de gebruikte technologie.  Veel moderne cassette airco's zijn uitgerust met inverter technologie. Dit betekent dat de compressor van de airco kan variëren in snelheid, afhankelijk van de benodigde koeling of verwarming. Deze technologie is veel efficiënter dan traditionele systemen die alleen aan of uit kunnen zijn. Dit komt omdat het minder energie verbruikt om de gewenste temperatuur te handhaven.

De EER- of SEER-waarden

De energie-efficiëntie van airconditioners wordt vaak gemeten in termen van de Energie-efficiëntie Ratio (EER) of Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER). Hoe hoger deze waarden, hoe efficiënter het apparaat. Cassette airco's met hoge EER- of SEER-waarden verbruiken minder energie voor dezelfde koelprestaties vergeleken met modellen met lagere waarden.

Programmeerbare thermostaten en Smart-functies: Veel cassette airco's kunnen worden gekoppeld aan programmeerbare thermostaten of smart home systemen. Dit stelt gebruikers in staat om de airconditioning efficiënter te regelen, waardoor energie wordt bespaard wanneer de ruimte niet wordt gebruikt.

Toekomstige ontwikkelingen: Met de voortdurende vooruitgang in technologie worden cassette airco's steeds energiezuiniger en milieuvriendelijker. Smart technologieën maken het mogelijk om deze systemen op afstand te bedienen en aan te passen aan persoonlijke voorkeuren.

Lees hier onze blog met handige tips voor een airco te verhuizen.