Het verhuizen van een airco

Mitchel Overstee
28 februari 2022
airco verhuizen

Je hebt net een nieuwe airco aangeschaft in je huis, maar hebt besloten om te verhuizen. Toch wil je het liefste die airco mee verhuizen, want in de zomer wil je het heerlijk koel hebben. Maar is een airco verhuizen zo gemakkelijk en kun je het zelf? Dat zijn vragen waar we in deze blog antwoord op gaan geven.

Soort airco

Het is als eerste de vraag wat voor een airco is het? Het is namelijk totaal afhankelijk van de soort airco of hij verhuisd kan worden en hoe. Een mobiele airco is natuurlijk makkelijker te verplaatsen dan een monoblock airco. De monoblock airco moet eerst gedemonteerd worden, voordat deze verhuist kan worden. Daardoor gaat er al een heel proces vooraf aan het daadwerkelijk verhuizen. Een mobiele airco kan men zo meenemen, tenzij hij te groot is dan kun je eventueel een bestelbus huren in Maastricht. Of ergens anders, ligt er maar net aan waar je woont. Er moet natuurlijk ook gekeken worden of de soort airco in het nieuwe huis geïnstalleerd kan worden. Anders is het zonde om kosten te maken voor iets wat helemaal niet gaat.

Conditie airco

Het is ook belangrijk om te kijken wat de conditie van de airco is. Gaat de airco nog zeker een paar jaar mee in het nieuwe huis of wordt het toch langzaam tijd om voor een nieuwe te kijken. De conditie van de airco bepaalt namelijk of het de moeite waard is om de airco te demonteren en te verhuizen. Als het een airco is die al 10 jaar oud is, is de kans op lekkages groter als men deze opnieuw gaat installeren in het nieuwe huis. Dan is het verstandiger om een nieuwe airco te gaan kopen. Op vandaag gaan de airco’s al een stuk langer mee, waardoor de conditie van de airco ook een stuk langer goed blijft.

Demonteren van een airco

Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat het demonteren en installeren van een airco goed gebeurd. Tenzij je al vaker een airco gedemonteerd hebt, wordt aangeraden om het door een bedrijf te laten doen. Er zijn in Nederland genoeg bedrijven die de dienst aanbieden om je airco te demonteren en te verhuizen naar je nieuwe huis, vaak installeren ze hem daar ook meteen. Het voordeel hiervan is dat je weet dat het demonteren en installeren met vakkennis gebeurd. Het hoeft vaak ook niet eens zo duur te zijn. Ga hierbij wel goed op zoek naar het bedrijf wat het beste bij je past. Zoek een bedrijf waar je vertrouwen in hebt en waar jij je goed bij voelt.

Al met al, is het heel belangrijk om te kijken naar de soort airco die je hebt. Hierbij moet je dan kijken of de airco ook in het nieuwe huis past. Ook is de conditie van de airco heel belangrijk, om eventuele lekkages te voorkomen. En het is het beste om je airco te laten demonteren en installeren door professionals die er iedere dag mee werken.