Dit is hoe je je airco moet onderhouden

Mitchel Overstee
6 september 2023
airco onderhouden

Een goed onderhouden airconditioningsysteem in huis is essentieel om te genieten van een comfortabele en gezonde leefomgeving, vooral tijdens warme zomers. Vergelijk het met een APK-keuring voor je auto, maar dan voor je airco - het is iets wat je regelmatig moet doen om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien. Lees verder voor handige tips om je airco te onderhouden!

Waarom zou je je airco jaarlijks onderhouden?

Waarom zou je je airco regelmatig laten onderhouden? Laten we eens een kijkje nemen naar de voordelen, een beetje zoals de jaarlijkse APK-keuring voor je auto.

  • Efficiëntie: Een goed onderhouden airco werkt als een goed geoliede machine, waardoor hij efficiënter koelt. Dat betekent lagere energierekeningen en een beetje extra geld in je zak.
  • Luchtkwaliteit: Het is niet alleen lucht koelen; het is ook zorgen voor schone lucht. Je airco verwijdert stof, allergenen en overtollig vocht uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit in je huis aanzienlijk verbetert. Adem diep in!
  • Lange levensduur: Net zoals regelmatige check-ups de gezondheid van een persoon kunnen verbeteren, verlengt regelmatig onderhoud de levensduur van je airconditioner. Het betekent dat je langer kunt genieten van een comfortabele temperatuur in huis zonder je zorgen te maken over vervanging
  • Comfort: Last but not least, comfort. Een goed onderhouden airco betekent een consistente, aangename temperatuur in huis, ongeacht het weer buiten. Geen gekke schommelingen, geen onaangename verrassingen.

Kortom, airco-onderhoud is niet alleen verstandig, het is als een jaarlijkse wellness-check voor je huis. Het houdt alles soepel draaiende en zorgt ervoor dat jij comfortabel en tevreden kunt blijven genieten van je binnenklimaat.

Hoe vaak moet je onderhoud aan je airco uitvoeren?

Net als het regelmatig laten controleren van je auto in een autogarage, is ook periodiek onderhoud voor je airco van groot belang. Over het algemeen is het advies om minstens één keer per jaar een professionele inspectie en onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Hiermee voorkom je dat kleine problemen onopgemerkt blijven en uitgroeien tot grote, kostbare kwesties.

Stel je voor dat je je auto een heel jaar zou laten rijden zonder enige controle bij garages in Dordrecht. De kans op slijtage, problemen en hoge reparatiekosten zou aanzienlijk toenemen. Op dezelfde manier kan het negeren van airco-onderhoud leiden tot inefficiëntie, verminderde prestaties en hogere energiekosten.

Door minstens jaarlijks een professionele inspectie en onderhoudsbeurt te plannen, zorg je ervoor dat je airco altijd in topconditie verkeert. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen en kun je blijven genieten van een comfortabel en aangenaam binnenklimaat. Dus, net zoals je je auto een beetje liefde en aandacht geeft, verdient je airco dat ook!

Lees ook ComfortPlus CP-12 - Mobiele Airco

airco onderhoud

Doe-het-zelf onderhoudstips

Naast professioneel onderhoud kun je ook zelf enkele stappen ondernemen om je airco in goede conditie te houden:

Filters reinigen of vervangen

Het onderhoud van je airco is als het verzorgen van de ademhaling van je huis. En een belangrijk onderdeel daarvan is het regelmatig controleren en onderhouden van de luchtfilters. Denk er maar aan als het inademen van frisse lucht voor je airco.

Het is essentieel om de luchtfilters regelmatig te inspecteren, en indien nodig, te reinigen of te vervangen. Dit zorgt niet alleen voor een betere luchtkwaliteit in je huis, maar behoudt ook de efficiëntie van je airco.

Stel je voor dat je probeert te ademen door een verstopte neus - niet prettig, toch? Een vuil luchtfilter zorgt ervoor dat je airco harder moet werken om lucht door te laten, wat leidt tot verminderde efficiëntie en mogelijk hogere energiekosten.

Dus, geef je airco de frisse lucht die hij verdient, en hij zal je belonen met schone, koele lucht en lagere rekeningen. Een win-win voor jou en je binnenklimaat!

Buitenunit schoonmaken

Verwijder bladeren, vuil en puin uit de buitenunit om de luchtstroom niet te belemmeren. De buitenunit van je airco is als de longen van het systeem. Het is verantwoordelijk voor het afvoeren van warmte naar buiten, waardoor je binnenklimaat koel blijft. Maar net zoals longen frisse lucht nodig hebben, heeft de buitenunit ook ruimte nodig om te ademen.

Het is belangrijk om regelmatig de buitenunit te inspecteren en ervoor te zorgen dat deze vrij is van bladeren, vuil en puin. Dit kan de luchtstroom belemmeren, wat de efficiëntie van je airco kan verminderen en de levensduur kan verkorten.

Dus, geef je buitenunit wat liefde en aandacht door hem schoon te houden. Op die manier kan je airco optimaal blijven presteren en blijf jij genieten van een comfortabel binnenklimaat.

Thermostaat kalibreren

Een goed afgestelde thermostaat is als de dirigent van je airco-orkest. Het zorgt ervoor dat je binnenklimaat in harmonie blijft.

Het is van cruciaal belang om te controleren of je thermostaat correct is gekalibreerd. Hierdoor kan je airco de gewenste temperatuur handhaven zonder te overwerken. Een onjuist afgestelde thermostaat kan leiden tot onregelmatige temperaturen en onnodig energieverbruik.

Je kunt dit doen door de thermostaat te vergelijken met een andere betrouwbare thermometer in je huis. Als er een verschil is, kalibreer dan de thermostaat volgens de instructies van de fabrikant. Het is een kleine inspanning die ervoor zorgt dat je airco optimaal presteert en je energierekeningen laag blijven.

Koelvloeistof niveau controleren

Het koelvloeistofniveau van je airco is als de hydratatie voor je lichaam - van vitaal belang. Om ervoor te zorgen dat je airco goed blijft functioneren, is het verstandig om het koelvloeistofniveau regelmatig te laten controleren door een professional.

Een professional kan snel bepalen of er lekkages zijn en of het koelvloeistofniveau optimaal is. Een laag niveau kan leiden tot verminderde prestaties van je airco en zelfs schade aan het systeem.

hier zijn nog drie waardevolle tips om ervoor te zorgen dat je airco in topconditie blijft:

  • Regelmatige ventilatie: Zorg ervoor dat je regelmatig frisse lucht in je huis laat circuleren, zelfs wanneer de airco niet in gebruik is. Dit helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren en voorkomt dat je systeem te zwaar belast wordt.
  • Schaduw voor de buitenunit: Als je de buitenunit van je airco kunt voorzien van wat schaduw, bijvoorbeeld door planten of een luifel, zal dit helpen om de efficiëntie te verbeteren. Een koelere buitenunit kan efficiënter warmte afvoeren.
  • Professioneel onderhoud: Naast de jaarlijkse inspectie is het raadzaam om periodiek professioneel onderhoud te laten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat eventuele slijtage of problemen vroegtijdig worden opgemerkt en verholpen. Een goed onderhouden airco gaat langer mee en bespaart op de lange termijn kosten.

Het onderhouden van je airconditioningssysteem in huis is een slimme investering om comfort en efficiëntie te behouden. Vergelijk het gerust met een APK-keuring voor je huis, waarbij regelmatige inspecties en professioneel onderhoud ervoor zorgen dat alles soepel blijft draaien. Vergeet niet om ook zelf eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren en te genieten van een gezonde en aangename leefomgeving.

Bekijk ook Handige tips voor je auto airco onderhoud