Airco lekt water

Mitchel Overstee
2 februari 2022
airco lekt

Lekkages komen regelmatig voor bij airco’s. Je kunt deze herkennen aan de plas water die zij achter laten op de grond. Heb je in de gaten dat jouw airco water lekt, dan is het zaak dit zo snel mogelijk op te lossen. In de meeste gevallen heb je professionele hulp nodig om de problemen definitief op te lossen. Het eerste wat je moet doen is de airco uitzetten. Gebruik indien nodig een emmer of bak om het resterende water op te vangen.

Redenen waarom de airco lekt

Er zijn een aantal redenen waarom een airco kan gaan lekken.

Bevriezing

Veel mensen vragen het zich af; kan een airco bevriezen? Kortgezegd is het antwoord ja. Dit gebeurt wanneer een airco hard moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. In de airco vormt zich dan een laagje bevroren vocht. Zodra dit laagje gaat ontdooien ontstaat er een lek.

Vuile filters

Wanneer de filters bevuild zijn kan er ook een airco lekkage ontstaan. Tijdens het naar binnen zuigen van de warme lucht komt er ook veel vuil en stof mee. Een airco heeft aan de binnenkant wel filters om dit op te vangen, maar als deze niet periodiek verschoont wordt kan de airco gaan lekken. Stof kan zich ook vormen wanneer de airco voor een langere periode niet aan staat. Bijvoorbeeld in de koudere maanden van het jaar.

Verstopte waterafvoer

Om diezelfde reden kan de waterafvoer die in de airco zit verstopt raken. Stof en/of vuil in de waterafvoer zorgt ervoor dat deze het water niet meer kan afvoeren.

Foute installatie zorgt voor airco lekkage

Ook (kort) na het installeren kan de airco gaan lekken. Vaak is er dan iets anders aan de hand in plaats van bovenstaande redenen. Dit kan er simpelweg aan liggen dat de installatie niet goed is uitgevoerd. Aanbevolen is om zo snel mogelijk contact op te nemen met de installateur. Een professionele installateur zal de problemen voor je oplossen zonder extra kosten in rekening te brengen. In een andere blog vertellen we meer over de installatie van een airco en welke kosten hierbij horen.

Tip: Wij raden aan om je airco periodiek te laten onderhouden door een expert om lekkages te voorkomen. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt worden de filters gecontroleerd, wordt er gekeken naar de temperatuur instellingen en overige onderdelen in het algemeen nagelopen.

Kosten airco reparatie

De kosten die je betaald voor een reparatie aan je airco hangen sterk af van de oorzaak van de lekkage. In de onderstaande tabel krijg je een prijsindicatie per probleem.

Soort reparatieGemiddelde duurGemiddelde reparatiekosten
Kleine reparatie waarbij onderdelen niet vervangen hoeven worden30 tot 45 minuten75 tot 100 euro
Gemiddelde reparatie waarbij aantal onderdelen vervangen moeten worden60 tot 90 minuten150 tot 225 euro
Grote reparatie waarbij prijzige onderdelen vervangen moeten worden2 tot 4 uur400 tot 600 euro

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Honeywell MN10CESWW

€ 454,99
De Honeywell MNdsadsaadssadadsdasads10CESWW heeft edddsadsaen koasdadsadsadsdaselvermogen van 10.000 BTU en verkoelt ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter. Deze mobiele airco maakt elke gewenste ruimte in huis koel tijdens warme dagen. En dat is niet alles. Hij heeft 3 functies: verkoelen, ontvochtigen en ventileren. Bij extreme hitte zet je de airco aan. Wanneer je alleen een briesje in huis wilt, stel je hem in als ventilator. Aan het gemak is ook...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

  • Vermogen: 1200 W
  • Oppervlakte: 28 m²
  • Geluidsniveau: 65 dB
  • Gewicht: 31 kg

Pluspunten

  • Energiebesparend
  • Compact

Minpunten

  • Prijzig