De temperatuur regelen in huis tijdens een hittegolf: hoe doe je dat?

Redactie
7 juni 2023
Airco-review

De zomer komt er weer aan! Het lekkere zonnetje, vakantie en langere dagen. Wie wilt dat nu niet? Hoewel, als we te maken hebben met een hittegolf, is het soms lastig om optimaal te kunnen genieten. Vooral in huis is het erg belangrijk om wat controle te hebben over de temperatuur. Wil jij weten hoe je de warmte buiten kunt sluiten en het huis koel kan houden? Lees dan hier mijn blog met een paar erg handige tips!

Gebruik een airconditioning systeem

Het zou geen blog op Airco-Review zijn, als we voor verkoeling niet direct aan een airco denken. Er zijn verscheidene modellen op de markt met verschillende maten, merken, prijzen en kwaliteit. Van split airco’s tot mobiele airco’s, voor ieder is er wat wils. Ook simpele ventilators kunnen jou en je huis wat verkoeling bieden.

Een airco tijdens een hittegolf

Een airconditioner neemt warme lucht uit een ruimte, koelt deze af en blaast vervolgens koele lucht terug. Het proces begint met een koelmiddel, meestal een gas, dat circuleert in het airconditioningsysteem. Het koelmiddel absorbeert warmte uit de binnenlucht en verdampt, waardoor het gasvormig wordt.

De warmte wordt vervolgens afgevoerd naar buiten door een compressor, waar het koelmiddel weer condenseert tot een vloeistof. De hete lucht wordt afgevoerd en de koude lucht wordt terug de kamer in geblazen. Dit proces herhaalt zich continu, waardoor de temperatuur in de ruimte wordt verlaagd.

Daarnaast helpt een airco ook bij het regelen van de luchtvochtigheid door condensatie van waterdamp. Zo zorgt een airconditioner voor een comfortabel binnenklimaat tijdens een hittegolf. Het is een hele goede keuze voor verkoeling in de zomer, maar helpt daarentegen niet met het buiten houden van de warmte.

Neem hier een kijkje voor de beste verkoelende airco’s in huis voor de zomerdagen.

hittegolf temperatuur regelen

Blokkeren van direct zonlicht

Om ervoor te zorgen dat de warmte niet eens binnen kan komen, zijn er een paar dingen wat je kan doen. Zo kan je zorgen dat de ramen overdag zijn afgedekt. Dit kan je doen door de gordijnen, rolluiken of jaloezieën te sluiten.

Dit maakt het zo, dat de ramen niet direct in contact komen met het zonlicht. Ook het installeren van zonwering zoals zonneschermen, luifels en buitenzonwering kan hierbij een groot verschil maken.

Creëren van schaduwen in een hittegolf

Waarom stoppen bij het afdekken van de ramen, als je ook grotere delen van het huis kan beschermen tegen direct zonlicht? Plant zo bijvoorbeeld bomen, plaats parasols of creëer andere vormen van schaduw rondom je huis om direct zonlicht te blokkeren en je huis koeler te houden. Niet alleen is dit voordelig voor in het huis, maar maakt het zitten in de tuin ook een stuk voornamer.

Lees zo hier ook onze blog over het buiten afkoelen op tropische dagen.

Het doorluchten van het huis

Natuurlijk staat het huis tijdens een hittegolf niet de hele dag volop in de zon. In de ochtend en in de avond is het een stuk koeler buiten. Dit zijn dan ook de momenten om de ramen en deuren open te zetten om het huis door te kunnen luchten.

De warme lucht het huis uit, maar helaas de insecten naar binnen! Dit wil je natuurlijk niet. Dit is daarentegen geen reden om de ramen dicht te houden. De horren van luxaflex lossen dit probleem simpel en effectief op. Niks is zo vervelend om in de nacht niet te kunnen slapen door een vervelende mug die steeds langs je oren vliegt.

Slotwoord

Kort maar krachtig zijn er verschillende manieren om de warmte buiten te houden en je huis koel te houden tijdens de zomer. Een van de meest effectieve oplossingen is het gebruik van een airconditioningsysteem. Daarnaast is het belangrijk om direct zonlicht te blokkeren door gebruik te maken van gordijnen, rolluiken of jaloezieën. Het installeren van zonwering aan de buitenkant van ramen, zoals zonneschermen of luifels, kan ook helpen om de warmte buiten te houden.

Het creëren van schaduw buiten door middel van bomen, parasols of andere vormen van schaduw kan ook bijdragen aan het koel houden van je huis. Verder is het aan te raden om het huis goed door te luchten tijdens koelere momenten van de dag, zoals 's ochtends vroeg en 's avonds laat. Het gebruik van horren voor ramen en deuren kan helpen om insecten buiten te houden terwijl je het huis ventileert.

Met deze tips kun je de warmte buiten houden en een aangename en koele omgeving creëren om te genieten van de zomer. Wil jij weten wat beter koelt, een ventilator of een airco? Lees het hier.