Een duurzame airco op groene energie

Kai Roterman
17 april 2023
Duurzame airco

Het wordt ondertussen steeds belangrijker dat we stappen gaan nemen naar een groenere wereld. De klimaatcrisis is al een actueel probleem, maar we moeten er voor zorgen dat dit op korte en lange termijn wordt ingedamd. Wat veel mensen niet weten is dat de airco een van de grootste CO2 vervuilers in de wereld is. Veel mensen zijn dan ook van mening dat er een milieubelasting op een airco moet zitten. Dus ondanks dat jij lekker wil afkoelen in de zomer door middel van een airco, ben je alles behalve groen bezig. Dus mocht jij je steentje willen bijdragen aan een groenere wereld, kies dan voor een duurzame airco als groenere optie.  

Splitsysteem

Je bent natuurlijk niet de enige die zich ongemakkelijk voelt in een ontzettend warme omgeving. Het is daarom erg waardevol om voor een splitsysteem te kiezen. Het systeem heeft een gedeelte van de airco zowel binnen als buiten. Dit zorgt ervoor dat er een efficiëntere koeling ontstaat dan bij een mono-blocksysteem. Een mono-blocksysteem werkt op een manier dat er via een slang warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. Dit maakt het splitsysteem een meer duurzame airco optie dan het mono-blocksysteem.

Tips voor energiebezuiniging

Ondanks dat er nu ook airco’s op de markt komen die minder uitstoot hebben, is het toch waardevol om te weten hoe jij het gebruik van je airco zo groen mogelijk kan maken. Zet als eerste je airco niet de hele dag aan. Dit is vaak onnodig en je verbruikt hiermee veel te veel. Het is echt niet zo belangrijk dat je binnen komt in een huis waar je huis altijd koud is.

Minder snel de airco aan

Gebruik je airco wanneer je thuis bent en het ook echt te warm hebt. Het komt eigenlijk hetzelfde neer op het gebruik van energie. Gebruik alleen je energie wanneer jij er bent, en zet alles uit wanneer je niet thuis bent. Dit geldt ook voor je airco. Hou daarbij ook je ramen en deuren dicht wanneer de airco aanstaan, maar zorg wel dat je huis blijft ventileren door middel van roosters bijvoorbeeld, zodat gezonde lucht je huis in kan komen.

Pak een dekentje in plaats van de airco aanzetten

Ga de airco ook niet te laag zetten, vaak is het al genoeg dat je de temperatuur in je huis iets lager maakt dan de buitentemperatuur, dit kan vaak al genoeg zijn en zo hoef je de airco ook niet zo intensief te gebruiken

Zet je airco ook niet te veel aan en uit. Je kan er beter voor kiezen om je airco langer op één temperatuur te laten staan, dan dat je veel van temperatuur wisselt. Hierdoor moet de airco harder werken, waardoor je dus juist de situatie creëert waar er veel uitstoot ontstaat.

Koelvloeistof

Het is heel erg belangrijk dat je zowel de airco schoonmaakt, als dat je het koelvloeistof laat bijvullen. Het schoonmaken van je airco zorgt ervoor dat je airco beter en efficiënter werkt. Daarbij kan het gevolg van het schoonmaken van de airco er ook voor zorgen dat de airco minder geluid maakt.