Airco schoonhouden

Mitchel Overstee
22 april 2022
Airco schoonhouden

Een airco is een goede, effectieve en duurzame manier om jouw huis zowel te koelen als te verwarmen. Om een airco zo goed mogelijk zijn werk te laten doen moet deze af en toe ook worden schoongemaakt. Dit draagt tenslotte ook bij aan de levensduur van zo’n airco. Maar hoe moet je een airco schoonhouden? Hoe vaak moet je dit doen? En welke middelen heb je daar voor nodig? In deze blog vertellen we je er meer over! Zo kun jij ook deze zomer genieten van een heerlijke koele woonomgeving.

Waarom moet je een airco schoonhouden?

Het schoonhouden van een airco brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst voorkom je met een schone airco hoge energiekosten. Wanneer een airco niet goed wordt schoongemaakt kan het energieverbruik omhoog gaan. Ook kan er een lekkage ontstaan of zullen onderdelen sneller stuk gaan. Naast dat een airco minder goed zal werken is het simpelweg ook niet hygiënisch om een airco niet schoon te maken. Er kunnen namelijk bacteriën en schimmels ontstaan die kunnen resulteren in allergieën of in het ergste geval ziektes. Dit komt voornamelijk door de stof die er dan door de airco wordt verspreid.

Het is aan te raden om je airco minimaal één keer per jaar goed schoon te maken. Ook kan een bijvoorbeeld tweejaarlijkse onderhoudsbeurt ook zeker geen kwaad.

Hoe maak je een airco schoon?

Buiten dat je verschillende schoonmaakmiddelen kunt kopen is er een bepaalde manier, of wel werkwijze, hoe je een airco kunt schoonmaken. Wanneer je gaat beginnen is het belangrijk dat je de stroom van de airco uitzet. Schakel dus altijd de stroomtoevoer uit. Vervolgens kun je beginnen met het schoonmaken van de filters. Dit kan door middel van een stofzuiger. Wanneer het vuil is weggezogen kun je de filter nog afspoelen met wat warm water. Daarna kun je de ventilator en de spoel gaan schoonmaken. Ook dit kan met een stofzuiger en een vochtige doek.

Als dit gedaan is, ga je verder met de afvoerbuis, deze kan worden schoongemaakt met een kleine borstel. Wanneer dit allemaal schoon is, kun je als laatste nog even de elektriciteitskabels controleren. Ook deze kunnen namelijk wel eens worden schoongemaakt. Net zoals dat een airco af en toe even extra kan worden gedesinfecteerd. Alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan kun je de stroom weer aansluiten en genieten van de kou of juist warmte die van de airco afkomt. Het kost in ieder geval niet veel moeite en tijd.

Heb je je airco al een tijd niet meer schoongemaakt en merk je dat er water naar buiten lekt? In een andere blog op onze website vertellen we meer over het lekker van water bij een airco.