Klantenreview: Bijzonder tevreden over de Panasonic Etherea

Mitchel Overstee
10 januari 2023
panasonic etherea

Disclaimer: Deze review is ingezonden door één van onze lezers

Er is een groot verschil tussen de ene airco en de andere. Wegens ontevredenheid over onze bestaande airco heb ik onlangs de knoop doorgehakt en koos voor de Panasonic Etherea. Ik heb veel geleerd door de vervanging van ons oude airconditioning-systeem. De meest wijze les die ik op deze manier leerde, is dat goedkoop zeker in dit geval duurkoop is.

Over de Panasonic Etherea hoorde ik vooral veel positieve verhalen van vrienden en kennissen. Die positieve verhalen heb ik meegenomen en deze keer liet ik mij iets zorgvuldiger informeren. Toen ik uiteindelijk had gekozen voor de Panasonic Etherea Split Unit airco besloot ik een dagboek bij te houden, zodat ik nóg beter de verschillen kond waarnemen. 

Uitstraling en design van de Panasonic Etherea

Hoewel dit niet de reden was om een nieuwe airconditioning te kopen, moet ik zeggen dat het strakke en minimalistische design van de Etherea me erg aanspreekt. De binnenunit is wit, zoals de meeste split unit airco's, maar heeft een veel meer deftige uitstraling. De behuizing glanst niet, waardoor de binnenunit er direct al minder goedkoop uit ziet. De Etherea won in November 2017 zelfs de iF design award.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en men houdt rekening met de esthetische uitstraling van producten, maar ook met de invloed van het product op het milieu en de gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast worden industriële innovaties meegenomen in de keuze voor de jaarlijkse iF design award. De Panasonic Etherea maakt een gewichtige indruk die alleen maar intenser werd naarmate ik het apparaat leerde gebruiken.

Functies en opties van de Panasonic Etherea

Net als talloze split unit airco systemen beschikt de Panasonic Etherea over een infrarode afstandsbediening en is de airconditioning in staat de ruimte te verkoelen en verwarmen. Maar de Etherea biedt nog veel meer!

De Econavi-sensor bijvoorbeeld. Deze ingebouwde sensor laat de airco namelijk weten wanneer er zonlicht in de ruimte schijnt en houdt menselijke activiteit in de gaten. De blaas- en koelkracht wordt dus automatisch aangepast aan de verwachte behoefte. De volume en de richting van de luchtstroom worden zo nodig bijgesteld en dat allemaal aan de hand van de aanwezigheid van mensen of de zon.

De koelkracht wordt dus sterk gereduceerd op momenten dat er niemand aanwezig is en direct weer geactiveerd wanneer je de kamer binnen loopt. De fabrikant zegt hiermee tot 38% energie te kunnen besparen. In de praktijk bleek dit over een periode van 9 weken bij mij thuis zelfs meer dan 40% te zijn. 

Een schone lucht

Het Nanoe luchtzuiveringssysteem zorgt met nanotechnologie voor een reductie van de aanwezige bacteriën in de lucht. Maar liefst 99% van de aanwezige bacteriën, schimmels en virussen worden simpelweg verwijderd uit de lucht. Sterker nog, ook bacteriën, schimmels en virussen die op de muur, objecten of zelfs in je eigen kleding zitten worden gedeactiveerd en verwijderd door het revolutionaire luchtzuiveringssysteem.

Enkele leden van mijn huishouden hebben last van hun luchtwegen en lijden aan diverse allergieën. Het Nanoe zuiveringssysteem heeft deze klachten in 9 weken merkbaar gereduceerd tot haast niets. Buiten dit onomstotelijke bewijs merk ik dat het idee van een micro-organismen vrije huiskamer mij erg aanspreekt.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Tegenwoordig letten we met zijn allen wat meer op de duurzaamheid van producten en op de gezondheid van onze planeet. Panasonic heeft met de Etherea een grote stap gezet in de toekomst. Diverse innovaties maken de Etherea tot een icoon van duurzaamheid en milieuvriendelijk koelen. Het koelmiddel dat gebruikt wordt in de Etherea is van het type R32, een milieuvriendelijk koelmiddel dat ook nog een hoger rendement oplevert dan traditionele koelmiddelen.

Dit was duidelijk merkbaar, al in de eerste week van ingebruikname. De ruimte werd sneller koel en leek ook langer fris en aangenaam te blijven. Inmiddels schijnt dit middel te zijn verkozen tot dé standaard in koeltechniek.

Installatie voor dummies

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik geen expert ben op het gebied van installatie en technische werkzaamheden in het algemeen. Toch bleek ik uitstekend in staat te zijn de Etherea te installeren. Niet in de laatste plaats vanwege de erg duidelijke handleiding, natuurlijk. In de binnen unit zit veel ruimte, waardoor het ophangen van de unit niet voelde als priegelwerk. Voldoende ruimte voor kabels en ook voor de buizen.

Later vernam ik dat dit komt omdat er extra ruimte in de Etherea is voor een eventuele condensator in de binnen unit. Toch moet ik zeggen dat deze extra ruimte mij bewegingsruimte gaf en de klus een stuk eenvoudiger maakte. Ook bij de productie van de buitenunit is rekening gehouden met extra ruimte voor de installatie. Grote kabelklemmen en een ruimtelijk paneel om werken gemakkelijk te maken.

Ook viel mij de stevigheid op van het materiaal en de constructie van zowel de binnen- als de buiten unit. Ons oude airconditioningsysteem voelde erg gammel aan. Dit is bij de Panasonic Etherea absoluut niet het geval. 

Stil en gebruiksvriendelijk

Omdat de Panasonic Etherea werkt op zes verschillende capaciteiten is het gemakkelijk om de juiste stand te kiezen. Voor mij persoonlijk is het prettig dat ik kan kiezen tussen snel verkoelen en geleidelijk verkoelen. Met een airco die de temperatuur geleidelijk van warm naar koud laat gaan heeft je lichaam geen last van het temperatuurverschil. In de hogere standen is het dan juist weer mogelijk om in zeer korte tijd een bedompte en hete ruimte om te toveren in een frisse en aangename kamer.

Daarnaast maakt de binnenunit veel minder herrie dan de meeste airco systemen. In de meeste gevallen hoor je de Etherea zelfs niet eens. De Panasonic Etherea is zoals eerder gezegd bijzonder energiezuinig (A+++) en gemakkelijk te bedienen. Na 9 zeer prettige weken kan mijn gezin niet meer zonder de Etherea en vertrouwen wij volledig op de automatische stand. De Nanoe-technologie is in combinatie met de Econavi-sensor verantwoordelijk voor een zeer prettige atmosfeer in huis.

Erg tevreden over de Panasonic Etherea

Recapitulerend wil ik graag benadrukken dat de Panasonic Etherea een echte aanrader is, vandaar ook mijn uitgebreide relaas. Voor mensen die kampen met allergieën of kwalen aan de luchtwegen is de Etherea een heuse uitkomst. Het comfort en de aangename atmosfeer in huis maakt de Etherea tot een onmisbare aanwinst in mijn huishouden. We hebben geen moment spijt van onze keuze gehad en overwegen inmiddels zelfs een tweede Etherea aan te schaffen voor in de slaapkamer.