Is een airco slecht voor je longen?

Mitchel Overstee
1 mei 2022
longen

In Nederland hebben we steeds vaker last van extreem weer, waaronder dagen met temperaturen die makkelijk boven de 30 graden Celsius uitstijgen. Het is dus begrijpelijk dat veel mensen een airco aanschaffen. Als jij een airco wil kopen, is het wel belangrijk om bekend te zijn met de mogelijke gezondheidsproblemen die een airco kan veroorzaken. Een airco biedt namelijk verkoeling, maar kan ook zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs een ontsteking in de longen.

Symptomen ademhalingsproblemen

Symptomen van problemen aan je longen kunnen variëren van licht tot ernstige. In het minste geval heb je wat last van kortademigheid, zeker bij matige of hoge inspanning. Maar bij milde tot erge klachten kun je last hebben van pijn op de borstkast, een piepende ademhaling of zelfs niet in staat zijn om liggend te ademen. Deze problemen kunnen vervolgens leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, keelpijn, pijn of een beklemmend gevoel op de borst, rusteloosheid, angst en stress.

Hoe veroorzaakt een airco problemen aan de longen?

Een airco is per definitie niet ongezond, maar een airco moet met regelmaat onderhouden worden. Doe je dit niet, dan hoopt vuil zich op in de filter. Deze vervuilde lucht blaast de airco vervolgens de ruimte in. Deze vervuilde lucht bestaat uit ziektekiemen en micro-organismen en kunnen zorgen voor ernstige longklachten. Daarnaast hebben de meeste mensen de neiging om de airco veel te laag in te stellen, namelijk rond de 16 graden Celsius. Ook zorgt een airco voor een lagere luchtvochtigheid. Een te koude temperatuur en minder vocht in de lucht kunnen leiden tot een droge en pijnlijke keel of neus.

Wat kun je doen aan deze klachten?

Als je regelmatig een airco gebruikt thuis of op het werk, zorg er dan voor dat de filter op tijd vervangen wordt en zet de temperatuur op ongeveer 20 graden Celsius. Verder zijn er nog meer stappen die je zelf kunt zetten voor het verminderen van deze klachten, zoals het toepassen van ademhalingstechnieken, yoga te beoefenen of vaker te sporten. Blijven de klachten ondanks al deze maatregelen toch te erg, schakel dan professionele zorg in. Bij ernstige levensbedreigende klachten moet er natuurlijk 112 gebeld worden.

Is dit niet het geval, dan kun je beginnen met een bezoek aan de huisarts. De huisarts zal naar al jouw klachten vragen en op basis daarvan kijken welke behandeling hulp zou kunnen bieden. In de meeste gevallen schrijft de huisarts medicatie voor, zoals allergiemedicijnen of ontstekingsremmers. Als ook deze middelen niet helpen, zal de huisarts verder onderzoek aanraden. Een arts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren, je uitgebreide medische geschiedenis in kaart brengen en vragen naar je familiegeschiedenis. Soms is een bloedonderzoek.

Of je nu last hebt van lichte of zware symptomen: het is hoe dan ook altijd verstandig om iets met deze klachten te doen. Doe je dit namelijk niet, dan kan het alleen maar erger worden.