Alles wat je moet weten over het airco- onderhoud

Mitchel Overstee
7 juli 2022
Airco-onderhoud

Een kwalitatief hoge airco heeft relatief weinig onderhoud nodig. Toch is het een goed idee om 2 × per jaar een check uit te voeren of uit te laten voeren. Een gezonde lucht is belangrijk en een airco verspreid de lucht die jij moet inademen. Onderhoudscontroles zijn dus niet overbodig.

Waar moet je op letten? Je leest het hier!

Wanneer heeft je airco onderhoud nodig?

Soms is het echt noodzakelijk om je airco te onderhouden. Laat je airco onderhouden als je een van de volgende dingen aan je airco merkt:

 • Als de airco meer geluid maakt dan normaal.
  Mogelijk zijn je filters aan vervanging of reiniging toe. Lost dit het probleem niet op? Bekijk dan “airco-onderhoud”.
 • Je energieverbruik laat een onverwachte stijging zien.
  Het kan dat je airco meer energie gaat verbruiken wanneer er een defect is of als de airco verstopt of leeg is. De airco doet er dan langer over om hetzelfde effect te bereiken.
 • Als het langer duurt voordat de ruimte koel is.
  Dit kan gebeuren als de filter vervangen of gereinigd moet worden of als het koelvloeistofpeil laag is.

Wat kost een onderhoudsbeurt voor je airco?

Gemiddeld betaal je voor het onderhouden van je airco zo’n 100 tot 200 euro per jaar.

Het hangt af van de grootte van je airco en van wat er moet gebeuren.

Een onderhoudscontract is het goedkoopste. Je betaalt dan tussen de 100 en 150 euro per jaar, maar je kunt de airco 2 á 3 en zelfs tot onbeperkte keren laten onderhouden.

Een onderhoudsbeurt is goed voor de gezondheid, als je het verzuimd kun je last krijgen van geïrriteerde luchtwegen, traanogen, verkoudheid en keelpijn. Niet alleen gezondheid is een goede reden om je airco te onderhouden. De levensduur van je apparaat gaat er ook op vooruit!

Let op de garantievoorwaarden!

De meeste airco leveranciers / installateurs bieden alleen een garantie voor je apparaat als je voldoet aan de voorwaarde om minimaal 1 of zelfs 2 keer per jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren. Wanneer je verzuimd dit te doen, kan de verkoper niet aansprakelijk gesteld worden voor schade of zelfs een permanent defecte airconditioning.

Waarom laat je een onderhoudsbeurt uitvoeren door een professional?

De meeste monteurs die onderhoudsbeurten uitvoeren hebben een certificaat. Dat certificaat geeft aan dat de monteur is opgeleid om een onderhoudsbeurt professioneel en volgens overheidsvoorschriften uit te voeren. Daarnaast is een airconditioning voorzien van een afwateringssysteem, koelvloeistof en elektriciteit. Dat zijn 3 elementen die je niet met elkaar moet combineren. Als die elkaar per ongeluk door achterstallig airco-onderhoud tegenkomen, kan er kortsluiting ontstaan of in een minder ernstig scenario, een grote rotzooi veroorzaken.

Ga dus niet zelf aan je airco sleutelen als je niet weet wat je aan het doen bent. De potentiële consequenties zijn het simpelweg niet waard.

Wil jij meer weten over het onderhouden van jouw airco in de auto? Klik dan hier.

Wat kun je wel zelf doen aan airco-onderhoud?

Wanneer je een beperkt budget hebt, is voorkomen beter dan genezen. Vaak is een storing of defect te voorkomen. Dit is wat je zelf kunt doen aan je airco-onderhoud:

Preventief airco-onderhoud

 • Zet de airco alleen aan als het écht nodig is. Zo bespaar je ook nog energie! Wel zo duurzaam.
 • Zorg dat je airco het vermogen heeft om een ruimte ook écht te koelen. Een te kleine airco voor een te grote ruimte kan als gevolg hebben dat de airco overuren moet draaien om zijn functie goed uit te kunnen voeren.
 • Sluit alle ramen en deuren. In een auto werkt een airco ook niet als je alle ramen open zet. Zo is het natuurlijk ook voor je airco thuis!
 • Let op verwarmende elementen in de ruimte waar je de airco gebruikt. Denk aan een omvormer, een koelkastmotor, een cv-ketel of een stofzuiger. Een airco moet wellicht harder werken om een ruimte te koelen die zichzelf continu blijft verwarmen.

Zelf reinigen van de airco

Er zijn ook onderdelen van je airco die je wél zelf kunt reinigen. Wees hier echter voorzichtig mee, want voor je het weet kun je de vakman bellen om het op te komen lossen!

 • Het stoffilter kun je zelf schoon zuigen met een stofzuiger. Zuig echter alleen van buitenaf. Als je van binnenuit zuigt kan het stof in de airco terecht komen en daar had je nou net die filter voor!
 • Wanneer je de airco poetst gebruik dan niet te veel water of een té vochtige doek. Gebruik je een vochtige doek, poets dan altijd na met een droge doek. Zo voorkom je dat er water in de airco zelf komt.

Conclusie

Een airco heeft onderhoud nodig. Zowel voor de levensduur van het apparaat als je eigen gezondheid. Laat een onderhoudsbeurt doen door een professional en ga niet zelf sleutelen als je niet echt weet wat je aan het doen bent. Je kun je airco voornamelijk preventief onderhouden door de omstandigheden voor de airco goed te laten zijn en door de airco zelf te onderhouden met je nodige voorzichtigheid.

Bij vragen, bel een professional zoals: aeroking bij vragen over specifieke problemen zoals een lekkende airco, klik hier.