Kan een airco worden verhuisd naar een nieuwe woning?

Mitchel Overstee
6 mei 2022
Airco-review

Vaak wordt er een airco in een woning geïnstalleerd en vervolgens jarenlang op dezelfde plek gebruik. Het gebeurt dan ook vaak dat wanneer je gaat verhuizen de airco in de oude woning wordt achtergelaten. Dit omdat er wordt gedacht dat het niet kan om het opnieuw te laten installeren in de nieuwe woning. Of een airco kan worden verhuisd is natuurlijk ook afhankelijk van de soort airco dat je hebt. Zo is een mobiele airco veel makkelijker te verhuizen dan bijvoorbeeld een monoblock airco. Of je jouw airco kan verhuizen en hoe je dit het beste kan doen vertellen we in deze blog!

Welk soort airco?

Zoals eerder gezegd is de ene airco wat makkelijker te verhuizen dan de ander. Een mobiele airco hoeft echt alleen maar worden vervoerd. Wanneer je een vervoersmiddel kunt regelen, net zoals bij het transporteren van je koelkast, weet je eigenlijk al zeker dat de airco kan worden verhuisd. Een monoblock airco is daarentegen een ander verhaal. Een monoblock airco moet naast het vervoeren ook nog gedemonteerd worden. Er moet dan ook altijd eerst worden gekeken of dit mogelijk is en of het ook verstandig is om de airco in de nieuwe woning te gaan installeren. Het is tenslotte zonde om er onnodig veel tijd of geld in te stoppen.

De staat van een airco

Naast dat er gekeken moet worden of een airco kan worden vervoerd en verhuisd, is het ook handig om te kijken of het de moeite waard is om een airco überhaupt te verplaatsen. Zo kun je nadenken over de huidige conditie van jouw airco. Zal die nog jarenlang meegaan of is het toch tijd geworden om nu alvast een nieuwe aan te schaffen? Wanneer een airco al wat ouder is kan het namelijk ook zo zijn dat de kans op schade of lekkages groter is als deze opnieuw is geïnstalleerd. De airco’s van tegenwoordig zullen een stuk langer meegaan dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden.

De demonatie van een airco

Ben je er toch over uit om jouw airco naar jouw nieuwe woning te verhuizen? Dan is het belangrijk om het demonteren en installeren zo goed mogelijk uit te voeren. Zo voorkom je namelijk, zoals eerder gezegd, lekkages. Het is daarom is aan te raden om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen, misschien wel het bedrijf waar jij jouw airco hebt aangeschaft? Dit is soms nog niet eens zo heel erg duur. Kortom, het is belangrijk dat je kijkt welke airco je hebt, hoelang deze nog mee kan gaan en of deze in je nieuwe huis zal gaan passen.

Wil je meer weten over het vervoeren van je airco? Wij vertellen er meer over in een van onze blogs!