Mini airco

Redactie
19 januari 2023

Mini airco kopen of op zoek naar meer informatie over dit systeem? Het is met name in België een populaire keuze, voor de schuiframen die er worden gebruikt. Daarnaast is het de benaming geworden voor kleine split airco’s en in sommige gevallen ook voor mobiele airco’s.

Ons advies: De’longhi PAC N77 ECO

De’longhi PAC N77 ECO

€ 409
De mobiele airco is de ideale keuze als je eerst de slaapkamer en daarna de kinderkamer wilt koelen. Of als je de winkel lekker koel wilt houden op de echt hete dagen, terwijl je er de rest van het jaar geen behoefte aan hebt. Met een mobiele airco ben je lekker flexibel, om er gebruik van te maken op het moment dat het echt warm wordt. Daarna ruim je het model zo...
Bekijk op bol Bekijk op coolblue

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 2100 W
 • Oppervlakte: 27 m²
 • Geluidsniveau: 47 dB
 • Gewicht: 32 kg

Pluspunten

 • Te bedienen met afstandsbediening
 • Bevat ontvochtigingsfunctie voor 30 liter/24 u
 • Maakt gebruik van R290 koelingsgas

Minpunten

 • Geen verwarmingsfuncties

Het is belangrijk om de mini airco niet te verwarren met een aircooler. In dat laatste geval gaat het om iets dat koude lucht blaast, zonder de warme af te voeren. De airco zorgt er met koudemiddel voor dat de lucht gekoeld wordt, terwijl de warme lucht wordt afgevoerd om daar vanaf te komen. Een mini airco is op die manier veel effectiever dan een aircooler.

We leggen graag uit wat de airco in een klein formaat inhoudt, hoe je daar gebruik van kunt maken en welke soorten er zijn. Zo vind je een apparaat dat aan je wensen voldoet, waarmee je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld de slaapkamer te koelen. En gaat het je om de winkel of om een kantoor waar je wilt werken? Ook die ruimten zijn (mits niet te groot) goed geschikt voor zo’n oplossing. Je kunt de temperatuur beter controleren, om te voorkomen dat het er bijvoorbeeld te warm wordt. 

Wat is een mini airco?

Wat is een mini airco en hoe kun je daar gebruik van maken? Een goede airco bestaat uit een paar belangrijke onderdelen, ook als je kiest voor een klein model:

 • Koelunit
  Iedere airco heeft een koelunit. Bij een split airco gaat het om het deel voor binnen, terwijl er bij een monoblock sprake is van één onderdeel waar dus ook de koelunit in zit. Vanuit de koelunit krijg je de koude lucht de ruimte in geblazen, die ervoor zorgt dat de temperatuur daalt of niet te hoog oploopt. 
 • Motor
  Daarnaast is er sprake van een motor. Er is vermogen nodig om de koude lucht te kunnen blazen en het koudemiddel te gebruiken. De motor bevindt zich in het monoblock (dus binnen) of staat buiten als je kiest voor een split-unit. In dat laatste geval heb je binnen geen last van het geluid, maar ook buiten kan dat hinderlijk zijn. 
 • Afvoer
  Ten slotte bevat de airco een afvoer, om de warme lucht uit de ruimte weg te kunnen voeren. Is er geen sprake van een afvoer? Dan gaat het om een aircooler. De warme lucht blijft in de ruimte hangen, waardoor het koelen veel minder effectief zal zijn. 

Bij de keuze voor een mini airco is het belangrijk om te controleren dat alle drie de delen aanwezig zijn. Ze mogen klein zijn, maar niet ontbreken. Ontbreekt bijvoorbeeld de afvoer van warme lucht? Dan is er waarschijnlijk geen sprake van een echte airco.

Tip: wil je nagaan of de mini airco een echte airco is? Kijk naar de BTU-waarde. Dit is een waarde voor het koelvermogen, dat alleen geldt voor airco’s. 

Soorten mini airco’s

Zoek je naar een mini airco systeem en ben je benieuwd naar de verschillende soorten die er beschikbaar zijn? We zetten ze overzichtelijk voor je op een rij:

 • Mini split airco
  De mini split airco bestaat uit twee delen. Het gaat om een binnenunit die zorgt voor de koeling, naast een buitenunit met daarin de motor. Het voordeel is dat je binnen veel minder geluid hoort, maar houd er rekening mee dat een motor buiten lelijk in het zicht kan staan of tot geluidshinder kan leiden. 
 • Mini airco voor schuifraam
  Heb je een schuifraam en wil je daar graag een airco voor plaatsen? De traditionele mini airco is dan goed geschikt. De afvoer voert de warme lucht af door het raam, terwijl er aan de andere kant koude lucht naar binnen geblazen wordt om de ruimte naar wens te koelen. 
 • Mini airco met slang
  Ga je voor een mini airco met een slang? We spreken ook wel van een mobiele airco, waarmee je ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld de slaapkamer en andere ruimten in huis kunt koelen. Er is over het algemeen geen sprake van een buitenunit. 

Test: waarop letten bij je keuze?

Wil je een goede keuze maken voor een mini airco en gebruik je daarvoor een test? Kijk naar het koelvermogen, naar de geluidsniveaus in decibellen en natuurlijk naar het energieverbruik. Zo kies je voor een kleine airco die goed koelt, die niet te veel geluid maakt en die daar ook zo min mogelijk energie voor nodig heeft.

Let op: pas op dat je geen aircooler koopt. Die blaast alleen koude lucht, zonder de warme lucht af te voeren. Je herkent dit bijvoorbeeld aan het ontbreken van een BTU-waarde, die staat voor het koelvermogen van een echte airco. 

Mini airco kopen

Wil je een mini airco kopen? We laten je online zien welke modellen er beschikbaar zijn, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken. Op die manier betaal je niet te veel, zodat je goedkoop gebruik kunt maken van een uitstekend apparaat. 

Heb je vragen over een mini airco? Bel ons op telefoonnummer +32 (0) 14 43 89 42, stuur ons een e-mail naar info@airco-review.nl of gebruik het online contactformulier. We horen graag van je!