Wat koelt beter; een ventilator of airco?

Mitchel Overstee
3 mei 2022
ventilator kopen

Tijdens die warme en klamme zomerdagen wil je ervan gegarandeerd zijn dat jouw huis goed wordt gekoeld. Er zijn dan ook verschillende manieren om dit te doen. De een wat effectiever dan de ander, net zoals de een wat meer wordt gebruikt dan de ander. Zo heb je een ventilator, airco en zelfs een aircooler. Maar wat koelt nu beter? Een ventilator of een airco? Of misschien wel andere kleding? In deze blog vertellen we je er alles over!

De werking van een airco

Een airco maakt eigenlijk geen koude lucht, een airco koelt namelijk de lucht door de warmte er vanaf te trekken. Dit wordt voornamelijk gedaan door de verdamping van die warme lucht met behulp van de koelvloeistof in de airco. Daarnaast kan een airco ook warme lucht onttrekken aan de lucht in een ruimte. Koele lucht bevat namelijk minder waterdamp dan warme lucht. De voordelen van een airco is dat het efficiënt en duurzaam is, een airco zowel kan koelen als verwarmen en naast een koele lucht ook zorgt voor een schone lucht in huis. Om erachter te komen of een airco iets voor jou is, zou je een mobiele airco kunnen huren.

De werking van een ventilator

Een ventilator werkt weer totaal anders dan een airco. Een ventilator is ook wel een draaiende machine met een onderdeel dat draait er ervoor zorgt dat lucht in beweging wordt gebracht. De ventilator wordt voornamelijk gebruikt om een ruimte te voorzien van verse lucht of om vervuilde lucht weg te zuigen. De voordelen van een ventilator zijn dan ook dat de lucht wordt ververst en dat een ventilator veel stiller is dan een airco.

Een ventilator of airco?

Het verschil tussen een ventilator en een airco is dat een airco de warmte uit de lucht pompt en naar buiten brengt en een ventilator de temperatuur niet verlaagt maar lucht de ruimte in blaast. Een airco zal dus veel beter koelen dan een ventilator dat zal doen. Wel verbruikt een airco meer energie waardoor het slechter is voor het milieu. Een ventilator gebruikt dan ook maar een fractie van die energie. Toch worden de airco’s van tegenwoordig steeds milieubewuster en zullen ze in de loop der jaren ook minder energie gaan verbruiken. Een airco wordt nu in ieder geval gezien als een middel om in de toekomst zowel mee te koelen al verwarmen. Kijk hier eens voor meer informatie over de Praxis ventilator.

Andere manieren om te koelen

Naast een airco of ventilator zijn er nog andere manieren om jouw huis te koelen tijdens warme zomerdagen. Zo is het verstandig om warmte buiten te houden door ramen en deuren te sluiten, je huis goed te isoleren, wanneer het afkoelt goed te laten tochten en weinig warmte te laten vrijkomen door bijvoorbeeld niet te koken of de droger te gebruiken.

Wil jij meer weten over de koudetechniek? Klik dan hier.