Waarom een airco in huis?

Mitchel Overstee
26 oktober 2021
Waarom een airco in huis?

Een airconditioning blaast warme of koude lucht uit, dit zorgt ervoor dat de ruimte snel verwarmd of gekoeld wordt. Ook is een airco heel goed voor het ontvochtigen en filteren van de lucht binnen de ruimte. Doordat de airconditioning snel koelt of verwarmd is dit ideaal om in een ruimte te hebben die niet zo vaak en minder lang gebruikt worden, bijvoorbeeld in een studeer- of slaapkamer. Een airconditioning is dus ideaal om thuis te hebben voor zowel in de winter als in de zomer, je kan er elk seizoen gebruik van maken.

Nadelen airconditioning

Natuurlijk zijn er bij een airconditioning niet alleen maar voordelen maar er zijn ook enkele nadelen.

Een groot nadeel van een airconditioning is het verbruik van de energie. Airconditionings verbruiken heel veel energie, de energie dat verbruikt wordt is vooral afkomstig van elektriciteit. Dit kan best duur uitkomen als je veel gebruik maakt van je airconditioning. Toch kun je ervoor zorgen dat je airconditioning niet met een hoog prijskaartje komt. Als je je airconditioning volledig op zonnepanelen laat lopen dan bespaar je een hoop geld. Voor 3000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer een zonnepanelen set van 12 panelen nodig.

Een airconditioning maakt ook lawaai, dit is niet altijd prettig om te horen. Als er veel geluid is in de kamer dan hoor je het niet maar als het stil is bijvoorbeeld tijdens dat je studeert dan kan het geluid best storen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een stille airco maar deze zijn wat duurder dan een gewone airco.

Voordelen airconditioning

De meest belangrijke voordeel van de airconditioning is het doel van de airconditioning. Wanneer het veel te warm is, is koeling natuurlijk belangrijk. Dankzij een airconditioning hoeven tijdens de zomer alle ramen of deuren niet tot middernacht open te staan waardoor je minder last krijgt van muggen of beestjes.

Ook een voordeel van de airconditioning is dat het zorgt voor een constante ventilering in de ruimte. Tegenwoordig zijn vele bedrijven en woningen heel goed geïsoleerd waardoor er weinig frisse lucht binnenkomt.

Soorten airconditionings

Je hebt natuurlijk verschillende modellen en groottes van airconditionings. Er zijn single split-units waardoor het één ruimte verwarmt en koelt of je hebt een multi-split unit deze verwarmt en koelt meerdere ruimtes. Je hebt ook airconditionings die je op de wand kan laten plaatsen of gewoon op de vloer houdt, dit kies je zelf. Ook bestaan er raamairco’s, cassette-airco’s, etc.

Wil jij meer weten over waarom een airco aanschaffen voordelig is? Klik dan hier.