Airco kopen? Hoeveel verbruikt dat?

Mitchel Overstee
10 mei 2022
airco

Een airco kopen is een duurzame keuze voor je woning. Door een airco aan te schaffen houdt je niet alleen de temperatuur in een ruimte constant, je zuivert ook de lucht én je gebruikt al een stuk minder gas.

Airco’s zijn daarom ook vooral de laatste jaren erg populair geworden in Nederland, dit heeft er ook voor gezorgd dat er tal van keuze is als het aan komt op dit handige apparaat. Het is daarom een goed idee om van tevoren de airco te vergelijken. Maar voordat het airco vergelijken kan beginnen gaan we je op weg helpen door even naar het gebruik van verschillende soorten airco’s te kijken.  

Hoeveel stroom verbruikt de airco?

We willen natuurlijk wel geld besparen en niet dat onze energierekening wordt leeg gezogen door de nieuwe airco. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel stroom een airco verbruikt, zodat je kunt berekenen hoeveel euro jij kunt gaan besparen door een airco aan te schaffen.

Om je op weg te helpen hebben we hier een handig overzicht voor je.

Mobiele airco verbruik

Een mobiele airco kun je overal neerzetten.

Per uur zal een mobiele airco 1Kwh verbruiken en ongeveer €0,23 kosten. Stel nou dat je deze airco 8 uur lang laat draaien dan kost dat €1,84 en verbruikt die zo’n 8Kwh. Als je deze airco intensief een jaar lang gebruikt kost dat 320Kwh en €73,60

Single split vaste airco

Een single split airco heeft een unit binnen en een unit buiten, deze worden vaan gebruikt voor de slaapkamer of kantoorruimtes. Met een single split airco kun je slechts één ruimte koelen.

Als je een single split airco één uur laat draaien dan verbruikt die 0,75Kwh en kost dat iets minder dan dus ook minder dan een mobiele airco, namelijk €0,17. Draait de single split airco een dag 8 uur lang? Dan verbruikt die slechts 6Kwh en dit kost dan €1,38. Gebruik je deze airco gedurende een jaar intensief? Dan betaal je slechts €55,20 per jaar en verbruikt die 240 KWh.

Multi split airco

Bij een multi split unit wordt er gebruik gemaakt van één warmte pomp en meerdere units in huis. Bij dit soort airco’s kun je dus met één buiten unit meerdere binnen units verwarmen. Een goede oplossing als je van het gas af wilt en de temperatuur in de gehele woning wilt regelen.

Als je kiest voor een multi split airco systeem dan betaal je per uur €0,38 en dat staat gelijk aan een verbruik van 1,65 KWh. Staat de multi split airco de hele dag aan? Dan verbruikt die 13,2Kwh en dit kost dan zo’n €3,04. Op een jaar verbruikt die 528Kwh en dit kost je €121,44.