huis verwarmen met airco

Je huis verwarmen met een airco

De airco’s van tegenwoordig kunnen niet alleen koelen maar ook verwarmen. Veel klanten weten deze optie wel te waarderen. Heeft verwarmen met een airconditioning de toekomst of niet?  Misschien wel, verwarmen op deze manier is immers een stuk voordeliger.

In Nederlandse woningen en kantoren zijn de afgelopen jaren steeds meer airco’s geïnstalleerd. In eerste instantie natuurlijk om de steeds warmer wordende zomers het hoofd te bieden. Er is echter meer mogelijk. Met dit ene systeem kan zowel in de zomer als in de winter de temperatuur worden geregeld. Handig toch?!

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Lucht/lucht-warmtepomp

Een airconditioning die zowel kan koelen als verwarmen wordt ook wel een lucht/lucht- warmtepomp genoemd.

Bij een single split airco systeem heb je een binnen- en een buitenunit. Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Om te verwarmen trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en vervoert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte afgeeft in de kamer.

Voor hele woning

Bij lucht/lucht-warmtepompen is het mogelijk om meer binnenunits te koppelen aan één buitenunit.

Zelfs als het buiten koud is, zelfs tot -15 graden, is het mogelijk om het binnen warm te krijgen met een airco. En je kan dus in je hele woning, in alle vertrekken, zorgen voor een comfortabele 21 of 22 graden Celsius.

Aanschaf

Een airco met warmtepomp kopen, is zeker interessant als je een nieuwbouwwoning krijgt opgeleverd die nog geen centraal verwarmingssysteem heeft. Koelen en verwarmen kan dan dus met één systeem. Is er al elektrische verwarming aanwezig in de woning dan kies je voor een lucht/lucht-warmtepomp omdat die minder verbruikt.

Het verwarmen met airconditioning zorgt ook direct voor een goede ventilatie in je woning. Ook wordt het luchtvochtigheidsgehalte op peil gehouden door de airconditioning.

Kosten

De prijs van een airco met verwarmingsmogelijkheid is, net als bij een gewone airco, afhankelijk van het merk, het vermogen, het aantal units, de montage en het onderhoud. Zo’n 2.500 ben je wel kwijt voor een single split airco aan de wand als een vakman deze plaatst. Voor een multi split airco systeem moet je natuurlijk meer neertellen. Kies in beide gevallen altijd voor een energiezuinig model ook als deze duurder is in aanschaf. Die prijs haal je er wel weer uit.

Een airco met warmtepomp kan snel een ruimte afkoelen of verwarmen. Het systeem verbruikt alleen elektriciteit en geen fossiele brandstoffen. Zo’n airconditioningsysteem is ook heel geschikt voor vakantiehuisjes en kantoortjes omdat stroom minder kost dan gas. Met een paar zonnepanelen op het dak kan je nog meer kosten besparen. Ook gaat het systeem zuiniger om met de energie. Veel zuiniger dan een hoog rendement cv-ketel. Het rendement is dus hoger. Natuurlijk is de ene airco niet de andere. De verschillen zijn groot. Laat je dus goed voorlichten.

Punt van aandacht is ook dat het rendement van de airco als verwarming het grootst is in het voorjaar en najaar en flink daalt als de buitenlucht kouder wordt.

Lees ook:  Wat zijn de voordelen van een badkamerventilator?

Wil je je hele huis verwarmen dan moet je dus een multi split airco kopen en daarvan zijn de kosten een stuk hoger dan een cv-installatie. Vandaar dat Nederland nog niet massaal is overgestapt op airco’s die ook kunnen verwarmen. En dat is best jammer want van zo’n slimme airco kun je het hele jaar profijt hebben.