Wat zijn de gangbare airco kosten?

Mitchel Overstee
17 januari 2021
airco kosten

Bij warmte is het al snel een idee om naar een airco te grijpen. Het is immers een praktisch middel om de omgeving te koelen en dat maakt de situatie meer aangenaam. De airco kosten lopen echter nogal uiteen en de vraag is dan natuurlijk wat voor uw situatie noodzakelijk is zonder dat u te veel kosten maakt, daar is immers niemand bij gebaat. De airco kosten zijn echter vrij gemakkelijk op te delen en dat hangt samen met het soort airco dat u wenst te gebruiken. Dit is weer afhankelijk van uw specifieke situatie en omgeving. Wilt u meer weten over alle kosten van een airco? Lees dan verder.

Portable airco's

De laagste airco kosten maakt u met een portable airco. Dit zijn airco’s in de kleinste vorm die ideaal zijn voor thuisgebruik of kleine kantoren. Een dergelijke airco is veelal mobiel en dus gemakkelijk verplaatsbaar. Bijvoorbeeld om op te bergen in de herfst of de winter, zodra u de algemene centrale verwarming inschakelt. Hierin zijn veel keuzes wat uiteenloopt van amper € 150,- tot ruim € 800,-.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Honeywell MN10CESWW

€ 454,99
De Honeywell MNdsadsaadssadadsdasads10CESWW heeft edddsadsaen koasdadsadsadsdaselvermogen van 10.000 BTU en verkoelt ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter. Deze mobiele airco maakt elke gewenste ruimte in huis koel tijdens warme dagen. En dat is niet alles. Hij heeft 3 functies: verkoelen, ontvochtigen en ventileren. Bij extreme hitte zet je de airco aan. Wanneer je alleen een briesje in huis wilt, stel je hem in als ventilator. Aan het gemak is ook...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

  • Vermogen: 1200 W
  • Oppervlakte: 28 m²
  • Geluidsniveau: 65 dB
  • Gewicht: 31 kg

Pluspunten

  • Energiebesparend
  • Compact

Minpunten

  • Prijzig

Het forse verschil in de twee prijs uitersten zit hem voornamelijk in de functies die de airco in kwestie te bieden heeft. De meest goedkope airco’s bieden enkel een luchtkoeler zonder echt speciale mogelijkheden. Dit is handig voor als u op een voordelige wijze de lucht wilt koelen, maar meer mag u er niet van verwachten. Wenst u wel meer mogelijkheden? Dan komt u automatisch in een hogere prijsklasse uit.

Mobiele airco’s

Hier is nog steeds sprake van de mobiele airco, die veelal op wielen geleverd wordt en de airco met meer functies variëren in prijs van ongeveer € 300,- tot € 800,-. Dit soort airco’s bieden over het algemeen naast een koele luchtstroom ook de mogelijkheid om de lucht te ontvochtigen, waardoor er een meer aangename situatie ontstaat die niet zo benauwd is. Ook krijgt u dan features als een stille nachtmodus, een automatische koelmodus, een mobiele applicatie voor besturing op afstand en meer.

Dit maakt deze mobiele airco’s erg geavanceerd en doordat ze veelal op wielen staan, is het zeer gemakkelijk te verplaatsen. Dit is ideaal voor een thuissituatie, waarbij u de airco overdag en in de avond in de woonkamer zet en ’s nachts juist in de slaapkamer wilt gebruiken. Maar ook voor kantoren zijn mobiele airco’s erg geschikt, want het kan qua warmte natuurlijk variëren per kamer in het pand.

Het advies voor dergelijke situaties is dan om naar airco’s in het genoemde prijssegment te kijken. Dit biedt voldoende koeling, zodat u aangenaam kunt werken of ontspannen. We spreken hier overigens van mobiele airco’s van vooraanstaande merken, zoals Honeywell, DeLonghi, AEG, Tristar, Whirlpool en meer. Het overgrote deel kent ook een A of A+ label, wat betekent dat ze erg energiezuinig zijn.

De duurste variant airco’s

Buiten de mobiele airco’s en de kleine units die in de hiervoor beschreven prijsklasse vallen, is er nog een stap omhoog. Dat zijn als het ware de professionele airco’s in het split-unit segment. Deze airco’s zijn vast en vereisen veelal een professionele montage. Hierbij is er sprake van een tweetal units, omdat de afvoer van de airco zich buiten het pand bevindt, de airco zelf uiteraard in het pand.

Dit type airco’s is geschikt om grote ruimtes te koelen en die treft u veelal aan op kantoren, maar ook in hotels en andere publieke ruimtes. Dit zijn de meest dure vorm van airco’s, maar die komen natuurlijk met de meeste mogelijkheden. Zo bieden split-unit airco’s vrijwel altijd de mogelijkheid tot verwarmen, waardoor het multifunctioneel wordt. De split-unit airco’s zijn verkrijgbaar vanaf € 500,-, maar dit loopt snel op bij de meer professionele modellen. Zo kan een split airco soms wel €3.000 kosten!

Dergelijke airco’s zijn primair bedoeld voor grote ruimtes en dus erg geschikt voor kantoren. Het komt veelal met een redelijk fors prijskaartje, maar dankzij het multifunctionele vermogen kunt u wel besparen op de stookkosten. Dit omdat dit type airco ook in staat is om juist de omgeving te verwarmen. Dat is per definitie voordeliger dan de klassieke stookwijze, waarvoor gas gebruikt wordt.

De split-unit airco’s zijn de meest effectieve variant, maar het is natuurlijk afhankelijk van de situatie waarin deze toegepast dienen te worden. De garantie is dat het genoeg koeling, maar ook verwarming biedt. Met de moderne ontwerpen passen ze tegenwoordig goed in het interieur, maar laat u wel goed adviseren in wat voor uw situatie nodig is. Dit zodat u niet meer voor een airco betaalt dan nodig is.