Hoe gaat een airco installeren in zijn werk

Mitchel Overstee
13 april 2023
airco installeren

Op het moment dat je besluit om een airco aan te schaffen dan moet de airco natuurlijk ook nog geïnstalleerd worden. Er bestaan verschillende soorten airco systemen en al deze systemen hebben ook een andere manier van installatie. Sommige airco klimaatsystemen kan je zelf gemakkelijk installeren, maar andere airconditioningsystemen moeten worden geïnstalleerd door een Stek monteur. Er zijn verschillende soorten airco's te koop zoals een mobiele airco, een multi split systeem, een monoblock systeem of een single split systeem. Afhankelijk van de ruimte waar je de airco gaat installeren heeft ieder systeem zijn voor- en nadelen.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een goede airconditioning als je een beperkt budget hebt of op het moment dat je alleen een kleine ruimte moet koelen. Een mobiele airco kan je gemakkelijk zelf installeren en het enige wat je hiervoor nodig hebt is een raam of opening in de muur waar je een luchtafvoerslang kwijt kan. Als je kiest voor een mobiele airco dan heeft dit helaas ook enkele nadelen. Het mag misschien een goedkoop aircosysteem zijn, maar hij verbruikt veel meer energie dan bijvoorbeeld een split systeem. Zoals al aangegeven is een mobiele airco alleen geschikt om een kleine ruimte koelen en de afvoerslang zit vaak in de weg. Daarnaast maakt hij ook veel meer geluid dan normale aircosystemen.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Single split systeem

Als je van plan bent om een enkele kamer binnen je woning te koelen dan is een single split airco de beste keuze. Dit systeem bestaat uit een unit binnen en een unit buiten. Het grote voordeel is dat een single split systeem weinig geluid maakt. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en daarom kan je dit aircosysteem ook gebruiken om op een goedkope manier de ruimte te verwarmen in de wintermaanden.

Multi split systeem

Op het moment dat je meerdere kamers wilt verwarmen of koelen dan is een multi split systeem de beste oplossing. Deze airco heeft een unit voor buiten en meerdere units voor binnen. Het prettige hiervan is dat je maar een buitenunit hebt en de prijs is goedkoper dan individuele split systemen. Het nadeel van een multi split systeem is dat je meerdere leidingen moet aanleggen om alle units aan elkaar te koppelen. Het is dan ook afhankelijk van het leidingwerk wat er moet gebeuren of misschien een mobiele airco of verschillende losse single split systemen geen betere optie zijn.

Monoblock airco

Een andere optie is een monoblock airco. Dit systeem bestaat uit een unit dat net naast of rechtstreeks aan de buitenmuur geplaatst wordt. Het grote verschil met het single split systeem is dat de koelmotor bij deze airco in de unit binnen verwerkt is. Hierdoor heb je geen unit buiten nodig. Het nadeel ervan is dat je meer last hebt van het lawaai wat de airco produceert.

Het installeren van een mobiele airco

Een mobiele airco is eenvoudig zelf te installeren. Het is wel belangrijk dat je de mobiele airco op de juiste manier installeert om zo te zorgen voor een optimale koeling van je ruimte. De locatie waar je een mobiele airco plaatst, is het eerste waar je over na moet denken. Het is belangrijk dat je de mobiele airco vlak bij een raam of buitendeur neerzet. De afvoerslang moet namelijk de warme lucht afvoeren naar buiten. Daarnaast is het belangrijk dat je de mobiele airco dicht bij een stopcontact plaatst zodat je geen verlengsnoer hoeft te gebruiken.

De luchtafvoerslang van de mobiele airco moet zo recht mogelijk gehouden worden. Hoe verticaler in plaats van horizontaler je de airco plaatst, hoe minder krachtig de airco werkt. Op het moment dat je alleen een hoog raam bijvoorbeeld hebt kan je dan vaak beter kiezen voor een ander airco systeem. Daarnaast is het verstandig om een raamafdichtingskit te gebruiken om te voorkomen dat er warmte van buiten naar binnen komt. Dit is natuurlijk zonde en vele mobiele airco’s worden geleverd met een afdichtingskit voor het raam. Het is verstandig om van tevoren te kijken of deze passen bij je raam.

Andere soorten airco’s installeren

Bij andere soorten airco systemen is het verstandig om een professionele monteur in te schakelen. In sommige gevallen kan je het ook zelf doen, maar ongeacht of je het zelf doet of een monteur inschakelt. De volgende stappen worden altijd doorlopen bij de installatie van een aircosysteem.

Airco plaatsen locatie

Een airco kan geïnstalleerd worden op veel plekken in je kamer of woning, maar afhankelijk van het soort airco systeem komen er nog andere zaken bij kijken waar rekening mee moet worden gehouden. Bij de split systemen moet er ook rekening gehouden worden met de leidingen en de lengte hiervan.

Tevens is de indeling van de ruimte bepalend waar de unit binnen het beste geplaatst kan worden. Het is belangrijk dat de unit binnen en buiten niet te ver van elkaar verwijderd zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de luchtstroom niet direct op een persoon gericht is, want dan krijg je het gevoel dat je op de tocht zit. Andere zaken waar rekening mee moet worden gehouden is dat de airco minimaal op 2 meter hoogte moet worden geplaatst, de lucht moet zonder problemen de ruimte in kunnen stromen, de wand moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de airco te dragen en de airco moet makkelijk bereikbaar zijn voor reparatie en onderhoud.

Het boren van de gaten

Op de locatie waar de airco wordt opgehangen zullen er gaten geboord moeten worden voor de unit binnen en de leidingen.

Het ophangen van de unit binnen

Met een speciaal frame wordt vervolgens de unit binnen opgehangen.

Het aanbrengen van de leidingen

Vervolgens zullen de leidingen aangebracht worden. Door deze leidingen stroomt vervolgens het koudemiddel van de airco. Afhankelijk van de airconditioning wordt er ook een stroomkabel gelegd.

Het ophangen van de unit buiten

Op het moment dat de unit binnen hangt en alle leidingen zijn gelegd dan kan de unit buiten geïnstalleerd worden. Het is ook mogelijk om de unit buiten niet op te hangen, maar op de grond te plaatsen mocht je daar de voorkeur aangeven.

Het vullen en testen van de airconditioning

Zodra alles is aangesloten wordt het aircosysteem uitgebreid en nauwkeurig getest op eventuele lekkages. Als alles in orde is dan zal het gehele systeem gevuld worden met vloeibaar gas, het koudemiddel.

Uitzoeken hoe de airco werkt

Op het moment dat de airco is geïnstalleerd door een monteur dan zal deze nadat de airconditioning is geplaatst uitleg geven over de werking van het systeem. Als je het systeem zelf hebt geplaatst dan wordt het tijd om de handleiding door te lezen.

Hoeveel kost de aanleg van een airco systeem

De kosten wisselen sterk afhankelijk van het airconditioningsysteem waar je voor hebt gekozen. Bij een multi split systeem zullen de kosten hoger liggen, omdat er meer werk verricht moet worden zoals leidingen aanleggen. Bij een single split systeem met een unit binnen en buiten, beginnen de kosten plus professionele installatie bij 1500 euro.

Elke extra unit die binnen geïnstalleerd moet worden zal rond de 800 of 1000 euro kosten. Uiteraard kan je ook kiezen voor goedkopere aircosystemen. Uiteindelijk ben je hiermee op de langere termijn wel vaak een stuk duurder mee uit. Een lagere kwaliteit airco zal sneller kapot gaan en verbruikt vaak meer energie dan een duurdere variant. Toch komt duurder vaak met een hogere kwaliteit. Houd er rekening mee dat de systemen met een koudemiddel vaak verplicht geïnstalleerd moeten worden door een professionele Stek monteur.