Alle functies van de airco op de afstandsbediening

Kai Roterman
11 november 2022
Airco-review

Heb je wel eens naar de afstandsbediening van je airco gekeken en er niks van begrepen? Je kan op heel veel knopjes drukken, maar wat het nou eigenlijk doet weet je niet altijd. Dit kan tot grote irritatie leiden, want vaak wil je gewoon even snel de airco aanzetten. Je wil niet midden in het koken of online roulette spelen moet stoppen om je eens goed over de airconditioning afstandsbediening te buigen.

Uitleg airconditioning afstandsbediening

Het verschilt natuurlijk per model en merk hoe de afstandsbediening precies werkt. Toch is de basis grotendeels hetzelfde.

-       De aan/uit knop: De naam zegt het al. Deze knop druk je in om het toestel aan en uit te zetten.

-       Mode: Hier krijg je de mogelijkheid om de mode in te stellen. Kies of je de airco op cool, dry, fan, heat of auto wilt zetten. Het aantal functies of de namen van de mogelijkheden kunnen anders zijn, maar het principe is hetzelfde.

-       Fan: Via de fan knop kan je de snelheid van de ventilator instellen. Hoe hoger de snelheid, hoe harder de airconditioning gaat blazen. Hoe de Fan knop precies werkt, hangt ook af welke mode je zit. Bij de ‘dry’ mode kan je de fan knop bijvoorbeeld niet altijd gebruiken.

-       Swing: Bepaal de richting van de luchtstroom met deze knop. Hoe de luchtstroom staat kan je zien aan de airconditioning of de plaatjes op het scherm van de afstandsbediening.

-       Sleep: Deze knop kan je gebruiken tijdens de koel of verwarm modus. De airconditioning gaat in sleep mode. Druk nog een keer op de knop om Sleep uit te schakelen.

-       Temp: Bepaal de temperatuur via de temp knop. Op de display kan je zien hoe hoog de temperatuur staat. Stel het zelf hoger of lager in. Bij sommige standen hoort een standaard temperatuur die je kan aanpassen.

-       Turbo: Deze optie kan je gebruiken tijdens het koelen of verwarmen. De turbo stand zorgt voor sneller koelen of verwarmen. Hierdoor gaat de airconditioning harder blazen.

-       Timer: Ideaal om in te stellen als je de airconditioning op een bepaalde tijd aan/uit wil. Na het instellen van de tijd druk je nog een keer op de timer knop om de tijd vast te zetten.

Functies airconditioning

Zoals eerder gezegd zijn niet alle airconditioning modellen hetzelfde. Duurdere modellen kunnen vaak meer en niet alle knoppen hebben dezelfde naam en doen hetzelfde. Toch is het halve werk al gedaan door de basis van de knoppen te begrijpen. Zo hoef je nooit meer minutenlang naar de afstandsbediening te staren om de airconditioning te bedienen.

De meeste modellen zijn in het Engels, dus bekend zijn met de termen kan ook helpen. Mocht je er echt niet uitkomen dan staat alles wat je moet weten natuurlijk in de airconditioning handleiding. Wil je een airco aanschaffen, maar je weet niet goed welke? Neem een kijkje op onze website voor alle informatie over airconditionings die je nodig hebt.