Zo onderhoudt jij jouw auto airco

Mitchel Overstee
30 juni 2022
opfriscursus rijles maastricht

Ondanks dat we in Nederland niet zo’n warm klimaat hebben is de airco toch een van de meest populaire accessoires in de moderne auto. Toch zien we dat er maar weinig mensen weten hoe het systeem werkt of welke stappen genomen moeten worden om de autoairco te onderhouden.

Laat je airco wekelijks lopen

Om de gasdruk op het optimale niveau te houden en de compressor in goede conditie te houden, is het belangrijk om wekelijks de airco in de auto aan te zetten en ongeveer 10 minuten te laten draaien. Zet de airco in de koelste stand, zodat de ventilator op de hoogste snelheid gaat draaien. Dit verkleint de kans dat er een mechanisch probleem ontstaat.

Heeft jouw airco ook een ontdooistand? Laat deze dan ook elke week 10 minuten draaien, zodat het vocht uit het systeem kan verdwijnen en schimmelvorming voorkomen kan worden. Dit zal er ook voor zorgen dat de airco een frissere en aangename geur heeft.

Loopt de airco? Ramen dicht!

Als het echt heel warm is buiten kan het verleidelijk zijn om de ramen open te doen tijdens het rijden, maar hierdoor is de airconditioning minder efficiënt. Je dwingt als het ware je airco systeem harder te werken om hetzelfde effect te krijgen, dit zorgt ervoor dat je meer brandstof verbruikt.

Laat je airco regelmatig vullen

Om de lucht in je auto te koelen gebruikt een airco koelmiddel. Als dit niet regelmatig wordt gevuld kan dit ervoor zorgen dat airco niet meer werkt. Kijk wat de aanbevolen vulperiode is van jouw auto, dit kan één, twee of soms ook iedere drie jaar zijn.

Laat je airco controleren bij iedere auto beurt

Om te zorgen dat alle onderhoudsbeurten van niet alleen je auto, maar ook je airconditioning systeem op tijd worden afgehandeld, is het belangrijk dat je de airco ook laat controleren bij iedere beurt die de auto ondergaat.

Een kleine beurt dient elke 15.000 kilometer te gebeuren of na een jaar. Een grote beurt moet iedere 30.000 kilometer of iedere twee jaar gebeuren.

Houdt je auto schoon

Als laatste willen we nog even zeggen dat alle rommel, stof en kruimels dat in jouw auto te vinden zijn, ook in de airco systeem terecht kunnen komen. Je moet voorkomen dat niet alleen je airco systeem verstopt raakt, maar wellicht ook je longen. Het is dus belangrijk om de auto regelmatig uit te zuigen en stofvrij te maken.

Heb jij net zoals je auto airco ook een opfrissing nodig? Bekijk opfriscursus rijbewijs Maastricht om je rijlessen even op te frissen. Opfriscursus rijbewijs Maastricht kan je wellicht ook handige tips geven over het onderhouden van de auto airco.


Bekijk ook wat je moet doen als de airco water lekt.