Alles wat je moet weten over airco’s

Mitchel Overstee
1 juli 2022
airco's

De vraag naar airco’s in Nederland is groter dan ooit. Dat hadden we een paar jaar geleden ons nooit kunnen voorstellen met de temperaturen in ons kikkerlandje. Nu de zomers echter steeds warmer worden, kijken we daar minder gek van op. Een airconditioning lijkt de uitstekende oplossing, maar het is dan wel belangrijk dat je er genoeg over weet voordat je tot koop over gaat.

Hoe een airco werkt

Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een airco wil je om te beginnen waarschijnlijk graag weten hoe een airco precies werkt. Een airco zorgt ervoor dat de warme lucht in bepaalde ruimtes worden verplaatst naar buiten en andersom. Zo wordt de binnenkomende lucht verkoeld waardoor je een prettig klimaat in huis creëert.
Naast het verkoelen van ruimtes, ontvochtigd en filtert de airco ook de lucht in de ruimte.

Hoe duurzaam een airco is

Airco’s hebben de afgelopen jaren grote technische ontwikkelingen doorgemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een aantal airco’s op de markt zijn gebracht die een stuk duurzamer zijn dan vroeger. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Let dan goed op bij welke aanbieder je een airco koopt. Hoewel er steeds meer duurzamere airco’s worden ontwikkeld met een A++ energielabel, worden de oudere modellen die ook wel bekend staan als energieslurpers nog steeds verkocht. Kies daarom bewust en het liefste voor een duurzaam alternatief. Deze zijn vaak ook veel efficiënter en energiezuiniger waardoor het rendement hoger ligt.

Wanneer je een airco kunt gebruiken

Er bestaan verschillende soorten airconditioning systemen. De split airco is daar een van. Wanneer je dit type airco hebt, kun je ook profiteren van een andere functie: verwarmen. Split airco’s kunnen namelijk zowel verkoelen als verwarmen. Dat is in Nederland een groot voordeel voor het koelere na- en voorjaar. Je kunt dan enorm besparen op de verwarmingskosten doordat je niet meteen de cv-ketel hoeft te gebruiken om de ruimte te verwarmen. Dat scheelt dus stookkosten en is ook nog eens een stuk duurzamer.

airco's

Waarmee je rekening moet houden bij het aanschaffen van een airco

Wanneer je een airco wilt aanschaffen is het voor de keuze van het type airco belangrijk om rekening te houden met de desbetreffende ruimte waar de airco in geplaatst gaat worden. Op basis van de kenmerken van de ruimte wordt het vermogen voor de airco bepaald. Denk bijvoorbeeld aan hoe groot de ruimte is, hoe hoog en hoe goed de isolering in de ruimte is. Verder is het ook belangrijk om de ligging van de kamer te weten. Kamers die op het zuiden liggen vangen doorgaans meer zon op waardoor deze ruimtes door de dag heen warmer worden. Een airco kan dan meer vermogen nodig hebben om bepaalde ruimtes goed te kunnen koelen.

De grootste voordelen van een airco

Uiteraard is het allergrootste voordeel van een airco verkoeling op het moment wanneer jij daar behoefte aan hebt. Je kunt zelf bepalen of dat de hele dag is, alleen s’ nachts of alleen overdag tijdens het werken. Daarnaast zorgt een airco voor schone lucht in huis en wordt wonen en slapen een stuk aangenamer.

Een gezonde temperatuur

Met oog op jouw gezondheid (en die van jouw huisgenoten) is het belangrijk om de airco op de juiste temperatuur in te stellen. Over het algemeen wordt daarom aangeraden om het temperatuurverschil tussen binnen en buiten maximaal op 6 graden te houden. Zo blijft het in huis lekker koel en is dit ook nog eens beter voor de gezondheid dan een groter contrast. Wil je dat je airco optimaal blijft werken zodat het gezonde klimaat in huis niet wordt verstoord? Overweeg dan een onderhoudsabonnement. Door regelmatig naar je airco te laten kijken haal je het meest uit je airco en blijft de airco gezonde lucht verspreiden.