Kan een airco ook elektrisch verwarmen en koelen?

Kai Roterman
18 april 2023
Airco met verwarming

Bij een airco denk je al snel aan dé manier om een omgeving of ruimte te laten koelen. Dit is primair ook het doel van een aircosysteem, maar met de geavanceerde modellen die vandaag de dag verkrijgbaar zijn is meer mogelijk. Dit zit hem natuurlijk in de instellingen, waardoor verschillende luchtstromen qua intensiteit bepaald kunnen worden. Daarnaast kunnen airco’s op afstand bediend worden met een afstandsbediening of een mobiele applicatie.

Het huis elektrisch verwarmen met airco

Maar net zo goed kunnen airco’s ook verwarmen. We hebben het dan wel over de airco’s in een wat hoger prijssegment, gezien de dubbele functionaliteit. Met dergelijke airco’s wordt het proces van lucht koelen als het ware omgedraaid met als resultaat juist warme lucht. Hierdoor wordt de airco
multi-inzetbaar, want zowel in de winter als de zomer kun je de airco gebruiken.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Erg praktisch natuurlijk, want dat maakt de investering nuttiger omdat je de airco altijd kunt gebruiken. De airco is allang niet meer alleen bedoeld voor koeling in de lente en/of zomer. Het is een alternatieve verwarming, waarmee je het gehele jaar door de temperatuur kunt regelen en dat komt met een aantal voordelen. Hieronder gaan we dit iets verder uitleggen.

Elektrisch verwarmen: voor comfortabele warmte

Elektrisch verwarmen met mobiele airco's is iets dat steeds populairder wordt in huishoudens en kantoren. Deze apparaten maken gebruik van geavanceerde warmtepomptechnologieën om warmte efficiënt uit de omgeving te halen, zelfs wanneer de buitentemperaturen laag zijn. Dit betekent dat je in staat bent om een aangename en comfortabele binnen omgeving te creëren zonder gebruikt te hoeven maken van traditionele verwarmingssystemen.

Voordelen van elektrisch verwarmen:

 1. Energie-efficiëntie: Mobiele airco's die zijn ontworpen voor elektrisch verwarmen zijn energiezuinig. Ze kunnen warmte leveren met minimale energie-input, wat resulteert in lagere energiekosten voor jou.
 2. Snelle opwarming: In tegenstelling tot sommige traditionele verwarmingssystemen, zorgen mobiele airco's voor een snelle opwarming van de ruimte. Dit betekent dat je geen uren hoeft te wachten totdat de ruimte op temperatuur is.
 3. Gerichte verwarming: Met mobiele airco's kun je specifieke ruimtes verwarmen in plaats van het hele huis. Dit biedt meer controle en efficiëntie in het gebruik van warmte.

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Wanneer een airco zowel kan koelen als kan verwarmen, wordt dit een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De warmtepomp werkt als volgt: om te koelen wordt er warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Om te verwarmen haalt de buitenunit warmte uit de buitenlucht en transporteert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte in de kamer verspreidt.

Zelfs bij lage temperaturen buiten is het mogelijk om het binnen aangenaam warm te maken met behulp van een lucht-lucht warmtepomp. Je kunt namelijk meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit, net zoals bij een multi split airco. Op deze manier kun je in een hele woning zorgen voor een comfortabele temperatuur.

Wanneer is het slim om een lucht-lucht warmtepomp te kopen?

 • Als je nog geen centraal verwarmingssysteem hebt.
 • Als je alleen gebruik maakt van elektrische verwarming.

Bespaar op de kosten: airco verwarming

De centrale verwarming is met name in huizen nog altijd dé manier om verwarming te realiseren. Een prima wijze die zich bewezen heeft als effectief, maar iedereen is het er over eens dat gas duur is. Gas is vele malen duurder dan elektriciteit en dat zorgt ervoor dat de energierekening snel oploopt. Daarbij komt nog dat het slecht voor het milieu is en hoewel het goed werkt, is het niet langer dé manier om te verwarmen.

Niet voor niets wordt er gekeken naar warmtepompen en andere duurzame manieren om de verwarming te realiseren. Je kunt dit echter voor zijn en de airco gebruiken, gezien dat een uitstekend middel is om te verwarmen. Het is goed voor het milieu en het scheelt je in de portemonnee, gezien een airco voornamelijk op basis van elektriciteit werkt, wat vele malen voordeliger is.

elektrisch verwarmen en koelen

De juiste airco verwarming kiezen

Overweeg je om met een airco de verwarming te realiseren? Dan is het noodzakelijk om even goed te kijken naar het model en type. Lang niet elke airco biedt namelijk de mogelijkheid tot verwarmen en daarbij komt nog de capaciteit van de airco in kwestie. Als je een mobiele airco hebt die over een verwarmingsfunctie beschikt, dan zal je hoogstens een ruimte kunnen verwarmen. Dat is in thuis- en werksituaties natuurlijk niet altijd praktisch.

De split-unit airco is in dat kader voor kantoorpanden erg interessant, want die zijn veel krachtiger en beschikken over de capaciteit om grotere oppervlaktes te verwarmen. In een thuissituatie zou dat betekenen dat je in elke kamer een unit moet ophangen en hoewel dat zeker mogelijk is, lopen de kosten dan snel op.

Verwarmen met airco kosten

De investering moet zich natuurlijk wel terug kunnen betalen aan de hand van een langere energierekening. Tegelijkertijd zijn mobiele airco’s dan wel weer erg praktisch, want je kunt door deze te verplaatsen altijd jouw nabije omgeving verwarmen. De woonkamer overdag en in de avond, de slaapkamer in de nacht. Desnoods maakt u gebruik van meer mobiele airco’s, maar dan zit je wel met de ruimte die het inneemt.

Elektrisch koelen: verfrissende koele lucht op elk moment

Naast het bieden van warmte, zijn mobiele airco's ook ideaal voor het koelen van ruimtes tijdens de hete zomerdagen. De warmtepomptechnologie die wordt gebruikt voor verwarmen, kan eenvoudig worden omgekeerd om koele lucht te genereren, waardoor een veelzijdige oplossing ontstaat voor het hele jaar door.

Voordelen van elektrisch koelen:

 1. Flexibele koeling: Mobiele airco's kunnen gemakkelijk naar verschillende kamers worden verplaatst, waardoor je kunt genieten van koele lucht waar deze het meest nodig is.
 2. Gecontroleerde temperaturen: Met instelbare thermostaten kun je de gewenste koeltemperatuur handhaven.
 3. Luchtfiltratie: Veel mobiele airco's zijn uitgerust met luchtfilters die de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren door stof en allergenen te verwijderen.

De veelzijdigheid van mobiele airco's

Het grootste voordeel van mobiele airco's is hun veelzijdigheid bij elektrisch verwarmen en koelen. Ze kunnen zorgen voor een koele slaapkamer in de winter. Of helpen met het koelen van een zonnige woonkamer in de zomer. Kortom, deze apparaten bieden het hele jaar door comfort. De mogelijkheid om te schakelen tussen elektrisch verwarmen en koelen maakt ze een kosteneffectieve en ruimtebesparende keuze.

Tips voor efficiënt gebruik

Om het maximale uit je mobiele airco te halen voor elektrisch verwarmen en koelen, zijn hier enkele handige tips:

 1. Plaatsing: Plaats de mobiele airco in een strategische positie, weg van obstakels die de luchtstroom kunnen blokkeren. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warme of koele lucht.
 2. Afdichting van ramen en deuren: Zorg ervoor dat ramen en deuren goed zijn afgedicht om onnodig warmteverlies in de winter (of koelteverlies in de zomer) te voorkomen.
 3. Optimale temperaturen: Stel de thermostaat in op een comfortabele temperatuur om energieverspilling te voorkomen. Een graad lager in de winter en een graad hoger in de zomer kan al een verschil maken.
 4. Onderhoud: Houd de filters van je mobiele airco schoon en zorg voor regelmatig onderhoud om de efficiëntie te behouden.

Een keuze met kijk op de toekomst

Elektrisch verwarmen en koelen met mobiele airco's heeft veel voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, veelzijdigheid en duurzaamheid. Deze apparaten bieden een moderne oplossing voor het creëren van een comfortabele binnen omgeving. Of het nu gaat om het trotseren van de winterkou of het vinden van verkoeling in de zomerhitte, mobiele airco's laten u niet in de steek.

Conclusie

Elektrisch verwarmen en koelen met mobiele airco's is een slimme en duurzame benadering van binnenklimaatregeling. De verwarming of koeling realiseren met een airco is absoluut mogelijk, maar het is wel afhankelijk van de omgeving, de airco in kwestie en hoe je het gebruikt. Het is in ieder geval een mooi tussen middel om op een voordelige wijze de verwarming te realiseren en je kunt ermee besparen. Het is ook duurzamer en beter voor het milieu. Overweeg je om een airco voor de verwarming in te zetten, dan raden wij aan om je hier uitgebreid te laten informeren. Dit zodat jij de juiste airco met de juiste capaciteit aanschaft, die precies kan voorzien in al jouw wensen!

Lees hier meer over elektrische heaters of het ontluchten van jouw cv.