Beste airco voor een appartement: top 3

Kai Roterman
20 december 2020
Beste airco's appartement

Ben je woonachtig in een appartement? Dan ben je er ongetwijfeld al achter gekomen dat het zomers behoorlijk warm in een appartement kan worden. Zeker in de afgelopen zomers hebben we met meerdere hittegolven te maken gehad, waardoor je het mogelijk relatief zwaar in jouw appartement gehad hebt.

Wil je dit voor komende zomer graag gaan voorkomen? Dan is de aanschaf van een airco voor in je huis absoluut aan te raden. Maar, welke airco is nou geschikt voor in een appartement? Op díe vraag vind je in dit artikel een passend antwoord. Een antwoord waarmee je direct uit de voeten kunt, aangezien wij in dit artikel ook direct een top 3 bespreken.

Neem dit artikel op je gemakje door en lees je daarmee goed in. Vervolgens kun je de beste airco’s voor in een appartement met elkaar vergelijken, waarna je direct de juiste keuze kunt maken. Als je eenmaal de juiste keuze gemaakt hebt, weet je zeker dat de komende zomers een stuk aangenamer gaan worden in jouw appartement!

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een airco voor in een appartement?

Als je het aanbod van airco’s bekijkt, zie je al snel dat niet alle airco’s geschikt zijn voor in een appartement. Zo heb je bijvoorbeeld niets aan een airco met een grote buitenunit; waar kun je deze buitenunit namelijk plaatsen aan jouw appartement? Hoogstwaarschijnlijk nergens.

Het is daarom ook voor de hand liggend om voor een monoblock airco of een split airco te kiezen. Een monoblock airco heeft helemaal geen buitenunit nodig, terwijl je meerdere split airco’s op één buitenunit aan kunt gaan sluiten. Mocht jouw voorkeur naar een split airco uitgaan, is het daarom verstandig om contact met buren op te nemen. Mogelijk hebben jouw buren ook interesse om een airco te nemen, waardoor jullie direct met één buitenunit uit de voeten kunnen.

Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met regels en vergunningen. Voor het plaatsen van een buitenunit zou je bijvoorbeeld toestemming aan de Vereniging van Eigenaren moeten vragen. Via deze vereniging kun je mogelijk ook meerdere bewoners verzamelen voor de aanschaf van één buitenunit voor meerdere split airco’s.

Verder is het verstandig om gericht naar het koelvermogen, het oppervlakte, de afmetingen van de airco en handige functies te kijken. Zeker als je voor een monoblock airco kiest, is het bijvoorbeeld handig als je deze airco met jouw smartphone zou kunnen bedienen.

Tot slot is het uiteraard ook verstandig om goed naar het prijskaartje van de airco te kijken. Als je bereid bent om geld in een nieuwe airco te investeren, is dat iets waar je absoluut geen spijt van gaat krijgen. Dankzij een airco geniet je namelijk van meer wooncomfort en ga je dus ook meer van jouw appartement genieten. Bovendien worden de zomers een stuk draaglijker voor je, waardoor je meer van het leven gaat genieten. Ja, zelfs dat is mogelijk met het beste airco voor in een appartement.

Maar, wat is dan de beste airco voor een appartement? Die vraag hebben wij onszelf ook gesteld, waarna wij direct op zoek zijn gegaan naar de drie beste varianten. Over deze drie varianten vind je hieronder meer informatie!

#1. Argoclima Ulisse Eco Splitssysteem Zwart, Wit

Argoclima Ulisse Eco Splitssysteem

€ €2.249,00
ULISSE Split airconditioner, ontworpen om zelf te monteren. Dankzij de eenvoudige plaatsing op de grond is installatie een fluitje van een cent. Zonder professionele hulp kun je deze airconditioner eenvoudig monteren en demonteren. Bovendien heeft hij een lager geluidsniveau in vergelijking met airconditioners zonder buitenunit. De buitenunit kan gemakkelijk buiten het gebouw worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld op een balkon of terras. Speciale snelkoppelingen zorgen voor een snelle aansluiting van beide units....
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 3700 W
 • Oppervlakte: 60 m²
 • Geluidsniveau: 37 dB
 • Gewicht: 40 kg

Pluspunten

 • Immens krachtig koelvermogen en ontvochtiger
 • Ongeëvenaard stroom efficiënt / energiezuinig
 • Heerlijk stil t.o.v. alles-in-1 units

Minpunten

 • Echt niet in je eentje te tillen
 • 'Mobiel' betekent verhuisbaar, niet in huis rolbaar
 • Erg prijzig

Bij een airco voor in een appartement is van belang dat de airco aan meerdere voorwaarden voldoet. Zo moet de airco makkelijk te plaatsen zijn, moet de airco relatief compact uitgevoerd zijn en moet de airco ook niet al te veel lawaai maken. Als we gericht naar deze voorwaarden kijken, zien we dat deze airco van het merk Argoclima erg goed scoort. Dit is volgens ons dan ook de beste airco voor in een appartement.

Deze airco bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. Doordat deze buitenunit vrij compact uitgevoerd is, kun je deze buitenunit mogelijk op jouw balkon kwijt. Is dat niet het geval of heb je bijvoorbeeld geen balkon? Dan kun je de buitenunit ook een buitenwand van jouw appartement ophangen, indien je daar akkoord voor hebt van de Verenigingen van Eigenaren. Als je dat akkoord eenmaal hebt, gaat het ophangen van deze buitenunit overigens erg makkelijk.

Over de binnenunit van deze airco zijn wij overigens ook te spreken. Deze unit levert een koelvermogen van 14000 BTU, waardoor je een oppervlakte van maximaal 32 vierkante meter perfect kunt koelen. Ondertussen is de airco ook nog in staat om vocht uit jouw appartement te onttrekken; ideaal!

Qua geluid heb je bij deze airco ook niet al te veel te klagen. De binnenunit van deze airco maakt bijvoorbeeld een geluidsniveau van maximaal 62 decibel, terwijl de buitenunit nog een stuk minder lawaai maakt. Daarnaast is het ook goed om te weten dat deze airco energieklasse A heeft; het is dus zeker niet de meest onzuinige airco.

Tot slot willen we je nog wijzen op de makkelijke bediening. Je kunt deze airco namelijk met de meegeleverde afstandsbediening bedienen; gemak dient de mens. Het enige waar je dus rekening mee moet houden, is de plaatsing van de buitenunit. Als je dat eenmaal geregeld hebt, is de aanschaf van deze airco absoluut aan te raden!

#2. Innova 2.0 12HP DCInverter - Plug and play Monoblock Airco

Innova 2.0 12HP DCInverter - Plug and play Monoblock Airco

€ 1949,00
Om de lucht binnenshuis te koelen, hebben traditionele airconditioners een buitenunit nodig met condensatoren. Deze buitenunits zijn groot, lelijk en vereisen regelmatig onderhoud. Bovendien moet er een koelleiding worden aangelegd tussen de binnen- en buitenunit, die alleen kan worden aangesloten door een STEK-gecertificeerde installateur. INNOVA introduceert met de Innova 2.0 een nieuwe benadering van airconditioning zonder buitenunit, die de technologie van deze zogenaamde "monoblock" airconditioners naar een hoger niveau tilt....
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 730 W
 • Oppervlakte: 27 m²
 • Geluidsniveau: 27 dB
 • Gewicht: 48.50 kg

Pluspunten

 • Je kunt de airco bedienen met een app op je smartphone
 • Deze vaste airco is door jou zelfstandig te installeren
 • Deze mobiele airco is met energielabel A+ energiezuinig te noemen

Minpunten

 • Deze airco is minder geschikt voor grote of slecht geïsoleerde kamers

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat je het beste voor een monoblock airco zou kunnen kiezen. Wij zijn daarom ook op zoek gegaan naar de beste monoblock airco voor in een appartement, waarbij onze keuze is gevallen op deze Innova airco. Het enige nadeel van deze airco is het relatief forse prijskaartje; je krijgt echter wel een hoop waar voor je geld.

Zo zijn wij allereerst zeer te spreken over de afmetingen van deze monoblock airco. Deze airco is 103 cm breed, is 55,5 cm hoog en kent een diepte van slechts 16,5 cm. Als deze airco eenmaal aan de wand in jouw appartement hangt, heb je dus nergens meer omkijken naar. Bovendien gaat de montage erg makkelijk; volgens Innova kun je deze airco zelf monteren zonder daarvoor hulp nodig te hebben van een erkend installatiebedrijf.

Is deze airco qua koelvermogen dan ook geschikt voor een appartement? Ja, dat is het zeker. Deze airco biedt een koelvermogen van 8000 BTU aan, waardoor je een oppervlakte van maximaal 18 vierkante meter kunt laten koelen. Perfect dus voor in een klein appartement of voor in de slaapkamer van een appartement.

Hierbij heb je ook nooit last van het geluid van deze airco. Deze monoblock airco heeft namelijk een maximaal geluidsniveau van 27 decibel; wij hebben echt zelden zo’n laag geluidsniveau gezien! Ook de bediening van deze airco gaat bijzonder makkelijk; je krijgt hier een afstandsbediening voor geleverd, maar je kunt de airco ook via jouw smartphone aansturen. Wat wens je nog meer?

Tot slot willen wij nog melden dat dit ook één van de meest zuinige airco’s is. Deze airco heeft namelijk energieklasse A+, waardoor je een positieve bijdrage aan het milieu levert. Uiteraard is dit ook nog mooi meegenomen voor jouw energierekening!

#3. Eurom Split Airco Caravan AC2401

Eurom AC2401 - Caravan Airco

€ 457,77
De caravan-/camperairco is een hoogwaardig product dat speciaal is ontworpen voor recreatief gebruik. Het installatieproces is eenvoudig, bestaande uit een buiten- en binneneenheid met voorgevormde koelleidingen van ø 6 mm. Hierdoor kunt u altijd uw raam sluiten terwijl de airco in werking is. Met een vermogen van 375W / 1,6A kunt u deze airco zonder problemen gebruiken op campings en andere recreatieplaatsen waar een lagere ampèrage beschikbaar is. De airco...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 375 W
 • Oppervlakte: 16 m²
 • Geluidsniveau: 55 dB
 • Gewicht: 22.30 kg

Pluspunten

 • Speciaal ontwikkeld voor mobiele omgevingen als caravans, campers en boten
 • De airco wordt geleverd met afstandsbediening
 • Makkelijk om aan te sluiten

Minpunten

 • Je kunt geen tijd instellen wanneer de airco aan of uit moet gaan

Deze lijst met beste airco’s voor in een appartement sluiten we met een vreemde eend in de bijt af. Zoals de naam van deze airco al doet vermoeden, is deze airco namelijk geschikt voor in een caravan. Door bepaalde eigenschappen is deze airco echter ook geschikt voor in een appartement!

Deze split airco bestaat uit een compacte binnenunit en een compacte buitenunit. Deze buitenunit wordt met twee haken geleverd, zodat je deze unit moeiteloos aan de wand op kunt hangen. Is dat voor jou niet mogelijk? Dan kun je deze unit ook nog op bijvoorbeeld jouw balkon neerzetten. Doordat deze buitenunit niet al te groot is, hoef je hier niet al te veel ruimte voor vrij te houden.

Dat geldt overigens ook voor de binnenunit van deze airco. Aangezien deze airco voor in een caravan ontwikkeld is, is ook de binnenunit zeer compact uitgevoerd. De binnenunit kun je bijvoorbeeld naast jouw bed neerzetten, waardoor jouw volledige slaapkamer heerlijk afgekoeld wordt. Wel moet je rekening houden met een beperkt oppervlakte dat gekoeld kan worden: maximaal 9 vierkante meter. Voor in een slaapkamer van een appartement is dat echter voldoende.

Ook is het prettig dat het geluidsniveau relatief laag ligt; een maximaal geluidsniveau van 55 decibel is prima te noemen. Waar je verder wel rekening mee moet houden, is het feit dat deze airco echt heel erg energie onzuinig is. Dit is dan ook niet een airco die je de gehele zomer door aan kunt hebben. Ja, dat is wel mogelijk, maar daarmee zie je jouw energierekening ook flink omhoog schieten.

Om af en toe even de slaapkamer in een appartement koelen, biedt deze airco in ieder geval de gewenste functies. Bovendien valt het geluidsniveau relatief gezien mee, kun je de airco makkelijk bedienen en is de complete set compact uitgevoerd. Dat geldt dus voor zowel de binnen- als voor de buitenunit!

Slotwoord

Het mag duidelijk zijn; het aanbod van airco’s voor in een appartement is niet super uitgebreid te noemen. Mocht je voor één van de hierboven genoemde airco’s kiezen, maak je in ieder geval een verstandige keus. Houd wel goed met de verschillende aandachtspunten bij het plaatsen van een airco in een appartement!