Plafondventilator

Redactie
6 maart 2023
plafondventilator

Ben je die hitte in jouw woning ook zo zat? Dan is een plafondventilator iets voor jou! Met name in de afgelopen jaren hebben we echt met veel warme dagen te maken gehad. Met name als er meerdere warme dagen achter elkaar zitten, wordt het in een gemiddelde Nederlandse woning al snel veel te warm.

Hoe dat komt? Dat komt voornamelijk doordat de huizen in ons land bijzonder goed geïsoleerd zijn. Deze isolatie zorgt ervoor dat de warme lucht niet kan ontsnappen; in de winter is dat erg wenselijk. In de zomer is het daarentegen verschrikkelijk, aangezien het hierdoor zomaar 30 graden of warmer in jouw woning kan worden.

Heb jij in jouw woning regelmatig met te hoge tempraturen te maken? Dan is het aan te raden om hier iets aan te gaan doen. Je kunt een airco in jouw huis laten installeren, maar je kunt het ook een stuk makkelijker voor jezelf maken. In dat geval kun je het beste voor een ventilator kiezen.

Feit is echter dat je tegenwoordig uit tal van ventilatoren kunt kiezen. Sommige van deze ventilatoren brengen specifieke voordelen met zich mee, zoals bij een plafondventilator het geval is. Maar, wat is een plafondventilator precies? Welke voordelen brengt een dergelijke ventilator met zich mee? En hoe kun je de beste plafondventilator kopen? Concrete antwoorden op die vragen vind je hieronder.

Wat houdt deze ventilator precies in?

Zoals de naam al doet vermoeden, moet een plafondventilator aan het plafond opgehangen worden. Deze ventilator draait vervolgens zijn rondjes vlak onder het plafond, waardoor veel lucht verplaatst wordt. Juist door de verplaatsing van deze lucht koelt de lucht af, waardoor je in bijvoorbeeld jouw slaapkamer van een aangename(re) temperatuur weet te genieten.

Als we naar de toepassingen van een plafondventilator kijken, zien we iets opvallends. In ons land vind je een plafondventilator met name in de slaapkantoor en in een werkruimte of kantoor terug. Wat is hier de reden voor? Dit komt met name doordat een plafondventilator stil is én een flink oppervlakte weet te koelen.

Juist door het lage geluidsniveau is een plafondventilator ideaal voor in een slaapkamer. Het geluidsniveau is echter niet het enige voordeel van een plafondventilator; hieronder vertellen we je graag meer over de voordelen van een dergelijke ventilator.

Ons advies: Plafondventilator met LED verlichting

Plafondventilator met LED verlichting

€ 229,00
Deze ventilator is een prachtig, strak en stoer exemplaar dat zich onderscheidt van de gebruikelijke ventilatoren op BOL.com. In plaats van zijwaartse bladen heeft deze ventilator een interne propeller. Met behulp van de bijgeleverde afstandsbediening kun je de propeller op 3 verschillende snelheden instellen. De ventilator is gemaakt van kunststof en heeft een zwart-wit kleurenschema. De buitenrand is voorzien van een LED-module van 40W (3000 lumen), die instelbaar is in...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 40 W per lichtpunt
 • Oppervlakte: 30 m²
 • Geluidsniveau: 54 dB
 • Gewicht: 1 kg

Pluspunten

 • Voldoende licht
 • Hoge kwaliteit
 • 3 snelheidsmogelijkheden

Minpunten

 • Relatief luid

Wat zijn de voordelen?

Wil je de werkruimte of slaapkamer in jouw op een handige manier verkoelen? Dan is het aan te raden om eens naar een plafondventilator te kijken. Met een dergelijke ventilator kun je namelijk op een simpele, snelle én stille manier een ruimte verkoelen.

Een bijkomend voordeel is dat een plafondventilator vrij krachtig is. Ook de grotere ruimtes, zoals een kantoor, kun je hierdoor perfect koelen met een dergelijke ventilator aan het plafond. Uiteraard is het wel zaak dat je goed naar het gewicht van de ventilator kijkt; je moet de ventilator dan ook héél stevig op zien te hangen.

Hang je de ventilator aan het plafond heel stevig op? Dan is een plafondventilator ook één van de meest veilige ventilatoren. Je kunt je bijvoorbeeld aan een staande ventilator stoten, terwijl dit bij een plafondventilator eigenlijk niet mogelijk is.

Daarnaast weet je met een plafondventilator ook nog vliegen en muggen te weren. Ook dit is één van de redenen waarom veel huishoudens voor een plafondventilator in de slaapkamer kiezen. Qua uitstraling kun je de plafondventilator ook nog als een aanvulling zien!

Tot slot biedt een dergelijke ventilator ten opzichte van een airco ook nog enkele voordelen:

 • Veel goedkoper in aanschaf
 • Veel goedkoper qua energiekosten
 • Zeer stil; je hoort een plafondventilator amper
 • Werkt zeer snel; vaak sneller dan een airco die eerst nog op moet starten.
 • Een plafondventilator vergt géén onderhoud; bij een airco is dat wel het geval.

Wat is de beste plafondventilator?

Klinken de voordelen van een plafondventilator bij jou als muziek in de oren? Wil je daarom zelf ook graag een ventilator gaan kopen? Dan is het zaak om jouw wensen op een rijtje te zetten. Door de jaren heen zijn er namelijk vrij veel verschillende soorten plafondventilators uitgebracht, waardoor je méér dan voldoende keus hebt. Maar, hoe kun je nou de beste plafondventilator vinden?

Voordat je de zoektocht gaat starten, is het aan te raden om goed na te denken. Waar wil je de ventilator precies op gaan hangen? En hoe groot is het oppervlakte dat gekoeld moet gaan worden? Dit zijn al direct twee belangrijke aspecten waarmee je al een belangrijke schifting kunt maken in het aanbod.

Verder is het ook goed om naar de diameter van de ventilator te kijken. Deze diameter is niet alleen bepalend voor de kracht, maar óók voor de afmetingen van de ventilator. Logischerwijs kun je niet op elk plafond de grootste ventilator ophangen, dus probeer voor jezelf te bepalen wat de juiste diameter is.

Let tevens ook heel goed op het geluidsniveau. Over het algemeen is een ventilator stil, maar uiteraard bestaan hier ook weer gradaties in. Voor in een slaapkamer is het in ieder geval wenselijk dat de ventilator echt zo min mogelijk lawaai maakt.

Wil je de ventilator graag vanuit jouw bed kunnen bedienen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een plafondventilator die je via een app op jouw smartphone kunt bedienen. Andere mogelijkheden die je hebt is om de ventilator met een schakelaar of met een afstandsbediening te bedienen. Ook de afstandsbediening is overigens erg handig.

Aangezien een plafondventilator nogal groot is, is het ook verstandig om naar de kleurstelling te kijken. Wil je bijvoorbeeld een witte plafondventilator? Of gaat jouw voorkeur toch uit naar een donkere plafondventilator? De keus is volledig aan jou.

Tot slot willen wij je aanraden om goed naar het prijskaartje te kijken. Over het algemeen variëren de prijzen van plafondventilators nogal, dus probeer voor jezelf een maximum budget vast te stellen. Binnen dat budget kun je vervolgens de beste plafondventilator vinden.

Ontdek alle plafond ventilators

NaamDiameterAantal snelhedenVermogen
Ylumen Plafond ventilator Brezza132 CM632 WattOntdek de prijs
Smart Plafond ventilator Met Verlichting30 CM330 WattOntdek de prijs
Westinghouse Chrom Cyclone Plafond ventilator132 CM360 WattOntdek de prijs
Plafond ventilator Cetus132 CM632 WattOntdek de prijs
Evolar EVO-CF52BWD 132 CM618 WattOntdek de prijs

Product kopen

Wil je graag een ventilator kopen? Wil je daarmee bijvoorbeeld jouw slaapkamer gaan koelen? Verstandige keus! Met een ventilator aan het plafond geniet je echt van meerdere voordelen. Zorg er echter wel voor dat je een ventilator vindt die echt 100% op jouw wensen aansluit; alleen daarmee ga je optimaal genieten van de nieuwe aanwinst aan jouw plafond.

Kunnen wij het aanraden om een plafondventilator te kopen? Ja, dat kunnen wij zeer zeker. Een plafondventilator is stil, is krachtig en is ook nog een aanwinst voor het plafond!

Ons advies: Ylumen Plafondventilator Brezza

Ylumen - Plafondventilator Brezza

€ 299,00
Deze plafondventilator is een leuke optie met 3 bladen, speciaal ontworpen voor lage plafonds en voorzien van de nieuwste technologieën. Met 6 snelheden en een zomer/winterstand (omkeerbare draairichting), biedt deze plafondventilator veel mogelijkheden. Dankzij de fluisterstille motor en hoogwaardige kwaliteit zorgt deze ventilator voor een aangename, stille verkoeling op warme dagen. Met de bijgeleverde afstandsbediening kunt u de timer instellen, zodat de ventilator automatisch stopt na 2, 4 of 8...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 32 W per lichtpunt
 • Oppervlakte: 40 m²
 • Geluidsniveau: 45 dB
 • Gewicht: 4.60 kg

Pluspunten

 • Op lage standen hoor je het toestel niet draaien
 • Eenvoudige montage eens je door hebt hoe het moet
 • Op hoge stand heeft hij een hoge luchtverplaatsing

Minpunten

 • Te onduidelijke handleiding