Verkoelende kleding of een airco?

Mitchel Overstee
24 februari 2022
equalite

Als het koud is buiten en je wilt de verwarming niet op standje crematie zetten, wat doe je dan? Juist, je trekt een extra trui aan, of misschien pak je een dekentje erbij. Lekker knus tegen je partner of de hond aan kruipen, een beetje sporten, er zijn tal van opties om te zorgen dat je warmer wordt zonder dat de verwarming omhoog moet. Hoe doe je dat echter in de zomer? Ben je iemand die met natte handdoeken op en neer loopt en in je blootje op de bank zit, om ook nog eens 10 keer op een dag koud te douchen? Of heb je twaalf ventilatoren aanstaan die in rondjes overuren aan het draaien zijn?

Veelgebruikte tips

Een paar veelgebruikte tips tegen de hitte zijn om allereerste je gordijnen en ramen gedurende de dag gesloten te houden. Zolang de warmte niet binnenkomt, hoeft die ook niet weer naar buiten. Zo hou je de kamer lekker koel. Zorg dat apparatuur zoveel mogelijk uit blijft staan, want deze veroorzaakt namelijk een enorme hitte door de uitstoot die ze produceren. Ook natte was in de ruimtes die je koeler wilt houden kan helpen met de vochtigheid te verhogen, en de klassieke bevroren fles water voor een enkele ventilator is ook een goed idee! Verder ook ideaal voor op vakantie.

Airco

Een airco in huis is helemaal niet zo’n slecht idee omdat je de temperatuur kunt regelen, vaak zowel warm als koud. Een airco zuigt lucht van buitenaf aan en koelt deze af om hem naar binnen te laten komen, wat een fijn systeem is. Het is echter ook zo dat de lucht al snel te koud en onnatuurlijk aanvoelt. Daardoor kun je onder andere verkouden worden, plus het is zo dat de meeste airco’s vrij veel energie gebruiken. Dat is tegenwoordig niet handig voor je portemonnee en voor het milieu.

Equalite

Ook is het niet handig om helemaal geen kleren aan te doen. Zo kan alles je raken en kun je extra hard opwarmen. Dit terwijl je tussen kleren en lichaam ook een verkoelende lucht kunt krijgen, net zoals ze in de woestijn doen. Dit doe je door luchtige kleding te dragen die een goede doorstroming hebben, en zoveel mogelijk wit te dragen. Wit zorgt ervoor dat de zon wordt afgestoten. Je kunt kijken naar kleding die ook goed is voor het zweten zoals sportkleding merk Equalite. Een merk zoals Equalite weet waar ze mee bezig zijn om de juiste samenstelling van kleding te maken. Zo is iets comfortabel om te dragen, maar ademt het toch genoeg, precies zoals fijne sportkleding moet zijn.

Verdere instructies

Verder is het altijd slim om de instructies te volgen zoals de overheid die opgeeft. Deze instructies vertellen je dat je zo min mogelijk moet doen en binnen moet blijven bij extreme hitte. Zorg voor genoeg hydratatie, en als je wel naar buiten gaat, zorg dan dat jij je goed insmeert met zonnebrand crème. Luister naar wat de overheid verteld om het beter te overleven, vooral als je last hebt van onderliggend lijden.