Voorbereid 2022 in met een nieuwe airco

Mitchel Overstee
4 januari 2022
een nieuwe airco

Tijdens deze koudere dagen is airconditioning misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar airconditioning is ideaal in ieder seizoen. Een airco blaast koude of warme lucht uit en geeft een ruimte een ideale temperatuur. Wonen, werken of slapen in een goed binnenklimaat is een stuk comfortabeler. Daarnaast zorgt een airconditioning voor constante ventilering in een ruimte. Een airco biedt dus voordelen in zowel de zomer als in de winter. Wil jij er een aanschaffen? In deze blog vertellen wij je waar je op moet letten bij het kopen van airconditioning.

Een airco kopen

Wanneer je een airconditioning gaat kopen, moet je op een aantal zaken letten. Een airco kopen heb je zo gedaan, maar de juiste airconditioning unit kopen is een ander verhaal. Online en in winkels zijn diversen airco’s te koop met verschillende energielabels, verschillende specificaties en een wisselend energieverbruik. Wanneer je van plan bent om een airco te kopen, kun je dat het beste nu in de winter doen. In het voorjaar en in de zomer is de vraag naar airco’s namelijk het hoogst en zullen de prijzen een stuk hoger liggen.

Over het algemeen kun je airco’s onderverdelen in twee soorten, de mobiele airco of de vaste split airco. Beide airco's hebben hun eigen voordelen. Zo kun je een mobiele airco makkelijk verplaatsen, maar heeft een vaste airco een beter koelvermogen en maakt hij minder geluid.

Twee belangrijke punten

Wanneer je een airco wilt gaan kopen, dan doe je er goed aan om verschillende airco’s te vergelijken. Kijk naar het vermogen (het energieverbruik) van een unit en ga na hoeveel oppervlakte deze kan koelen. Meet voor je naar de winkel gaat de ruimte waar je de airconditioning wilt plaatsen. Meet de lengte, breedte en hoogte. Kies je toch voor een zwakkere airco, dan kun je er altijd nog een bij kopen.

Het is natuurlijk irritant als je airco enorm veel lawaai maakt. Je kunt je niet concentreren op je werk of je kunt niet slapen. Afhankelijk van waar je de airconditioning wilt plaatsen, is het prettig dat het model niet te veel geluid maakt. Check daarom vóór het kopen hoeveel geluid de unit maakt.

Vergelijk prijzen

De prijzen van airco’s kunnen sterk uiteenlopen. Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan en vergelijk de airco’s die aan jouw wensen voldoen. Kies je voor een vast systeem? Vraag dan altijd wat de montagekosten en onderhoudskosten zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kijk echter niet alleen naar de prijs, want service en garantie zijn ook wat waard.

Wil jij meer tips over het kopen van een nieuwe airco? Klik dan hier.

Wil je tips over het kopen van een tweedehands model? Klik dan hier.