Een tweedehands airco kopen: wat je moet weten

Redactie
8 januari 2023
Airco-review

Met de zomers die steeds heter worden, wordt een airconditioner steeds belangrijker voor veel mensen. Een nieuwe airco kan echter duur zijn, daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een tweedehands airco te kopen. Dit is een geweldige manier om geld te besparen, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je een goede aankoop doet.

Stap 1: Kijk naar de capaciteit

De capaciteit van een airco is het vermogen om de lucht in een ruimte af te koelen. Dit wordt gemeten in BTU's (British Thermal Units). Hoe groter de ruimte, hoe meer BTU's je nodig hebt. Zorg er dus voor dat je kiest voor een airco die geschikt is voor de grootte van de ruimte waar je hem wilt plaatsen.

Stap 2: Check de conditie

Voordat je een tweedehands airco koopt, is het belangrijk om goed te kijken naar de staat waarin deze verkeert. Let op dingen zoals roest, lekkage, of verdachte geluiden. Controleer ook of alle onderdelen aanwezig zijn en of deze nog werken. Als er problemen zijn met de airco, kan het zijn dat deze duurder zal zijn om te repareren dan het waard is.

Stap 3: Zoek op de juiste markt voor een tweedehands airco

Er zijn veel plaatsen waar je een tweedehands airco kunt kopen, zoals markt handel, online marktplaatsen en gespecialiseerde tweedehands winkels. Het is belangrijk om op de juiste plaats te zoeken, zodat je zeker weet dat je een betrouwbare verkoper aan het woord hebt. Als de airco bijvoorbeeld gekocht is op een reguliere markt handel dan is deze eerder gebruikt voor particulier gebruik, terwijl als de airco afkomstig is van een professioneel bedrijf, dan is deze wellicht meer geschikt voor commercieel gebruik.

markt handel

Stap 4: Houd rekening met de kosten

Een tweedehands airco zal altijd goedkoper zijn dan een nieuwe, maar dat betekent niet dat je het niet kunt betalen. Bepaal je budget en houd hier rekening mee bij het kopen van een tweedehands airco. Bovendien, je moet ook rekening houden met eventuele verdelingskosten, transportkosten en eventuele kosten voor reparatie of onderhoud. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je budget, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan na afloop.

Stap 5: Kijk naar de garantie

Als je een tweedehands airco koopt, is het belangrijk om te weten of er een garantie op zit. Sommige verkopers bieden een garantie op hun producten, terwijl anderen dat niet doen. Het is belangrijk om te weten of er een garantie is, zodat je weet waar je aan toe bent als er problemen optreden met de airco.

Stap 6: Neem een expert mee

Als je geen verstand hebt van airconditioners, is het verstandig om iemand mee te nemen die wel verstand heeft. Dit kan een technicus zijn of iemand die je kent die ervaring heeft met het kopen van tweedehands airconditioners. Ze kunnen je helpen bij het inspecteren van de airco en je adviseren over de staat waarin deze verkeert.