Airco aansluiten: zelf doen of professional inhuren?

Mitchel Overstee
16 maart 2023
airco aansluiten

U gaat een airco aanschaffen en u wilt daar zo snel mogelijk gebruik van maken? De airco aansluiten gaat op verschillende manieren, wat natuurlijk afhankelijk is van het type dat u heeft. Als u een kleine staande airco of een mobiele airco heeft, dan is de stekker in het stopcontact doen veelal voldoende. De handleiding is in deze genoeg om alles in orde te maken, niet voor niets zijn dit soort airco’s ideaal voor thuisgebruik.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Honeywell MN10CESWW

€ 454,99
De Honeywell MNdsadsaadssadadsdasads10CESWW heeft edddsadsaen koasdadsadsadsdaselvermogen van 10.000 BTU en verkoelt ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter. Deze mobiele airco maakt elke gewenste ruimte in huis koel tijdens warme dagen. En dat is niet alles. Hij heeft 3 functies: verkoelen, ontvochtigen en ventileren. Bij extreme hitte zet je de airco aan. Wanneer je alleen een briesje in huis wilt, stel je hem in als ventilator. Aan het gemak is ook...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

  • Vermogen: 1200 W
  • Oppervlakte: 28 m²
  • Geluidsniveau: 65 dB
  • Gewicht: 31 kg

Pluspunten

  • Energiebesparend
  • Compact

Minpunten

  • Prijzig

Op het moment dat we spreken van een wat complexer systeem, dan komen we in het segment van dure mobiele airco’s die bijgevolg veel features en mogelijkheden bieden. Daarnaast hebben we het dan over de split-unit airco’s, wat de meest geavanceerde varianten zijn. Dit zijn de airco’s die in staat zijn om grote ruimtes te koelen. Ook bieden ze veelal de optie tot verwarmen. Dit zijn ook airco’s die niet met slechts een stekker in het stopcontact precies doen wat u wenst.

Dit zijn airco’s die een specialist vereisen om aangesloten te worden. Het advies bij dat soort airco’s is om het door een professional te laten doen en niet de airco zelf installeren.

Wanneer zelf de airco installeren of een professional inhuren

Kleine staande of mobiele airco's zijn zelf te installeren. Voor complexere systemen is het verstandiger om een professional in te huren.

Schakel een expert in

Vrijwel elke airco leverancier biedt als mogelijkheid een monteur voor de installatie. Dit vraagt enige expertise, zeker bij de meer geavanceerde modellen. Uiteraard kunt u zelf aan de slag gaan, maar als u er geen kaas van gegeten heeft kan u tegen problemen aanlopen. Zonde, want dan zal een expert inschakelen waarschijnlijk voor nog hogere kosten zorgen.

De leverancier van de airco kan echter precies vertellen wat noodzakelijk is, wat het u gaat kosten en of het verstandig is om het zelf te doen ja of nee. Dat is namelijk, zoals al aangegeven, afhankelijk van het type. Als het om split-unit airco’s gaat, dan is het per definitie verstandig om deze te laten installeren, zodat de toepassing op de juiste manier zal functioneren en lang meegaat.

Een andere reden daartoe met dit type airco, is dat er een unit binnen geplaatst wordt en een unit buiten. Dit kan net buiten het raam zijn aan de muur, op het dak en op andere plaatsen. Dit moet naadloos met elkaar communiceren en samenwerken, zodat het beoogde koelresultaat ook gerealiseerd wordt. Dit vraagt om een goede aanpak en een professional kan dit op de juiste wijze realiseren.

Kleine meerprijs

Vanzelfsprekend komt er bij een airco aansluiten door een professional een kleine meerprijs bij kijken. Het is aan te raden hierin mee te gaan, gezien dat de garantie op een goede werking geeft. Wel kunt u natuurlijk vragen om een reductie van de prijs als u bij de expert in kwestie ook de airco zelf afneemt, zodat het eigenlijk van A tot Z door de leverancier geregeld wordt.

Mocht u een airco monteren overwegen, dan is het verstandig om op voorhand even naar de service van de leverancier te kijken. Dit zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ook loont het om bij meerdere leveranciers te informeren en een offerte op te vragen, zodat u daarin misschien nog iets kunt besparen.