Hoe kun je geld besparen op je energierekening?

Mitchel Overstee
5 januari 2023
Airco-review

Een van de grootste vaste lasten voor veel huishoudens is de energierekening. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om te besparen op hun energiekosten. Een van de beste tips over manieren om geld te besparen op je energierekening is door energie aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Maar waarom is energie vergelijken zo belangrijk en hoe kun je het beste energie vergelijken? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en geven we ook nog een aantal tips voor het besparen van energie.

Waarom is energie vergelijken zo belangrijk?

Een hoge energierekening kan een flinke hap uit je budget nemen, zeker in deze tijd. Gelukkig is het mogelijk om geld te besparen op je energiekosten door slim te vergelijken. Maar hoe doe je dat nou precies? Hieronder geven we enkele tips om je goed op weg te helpen!

  • Maak een overzicht van je huidige energieverbruik: Voordat je kunt vergelijken, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je momenteel verbruikt. Maak hiervoor een overzicht van je gas- en stroomverbruik. Dit kun je vaak terugvinden op je laatste energierekening.
  • Vergelijk energieleveranciers: Er zijn tal van energieleveranciers op de markt, dus het is zeker de moeite waard om deze te vergelijken. Houd rekening met de prijs per kilowattuur (kWh), maar ook met eventuele vaste kosten of contractduur. Het is ook handig om te kijken naar eventuele extra's, zoals korting op groene stroom of een cadeautje bij de aanmelding van een nieuwe energieleverancier.
  • Maak gebruik van energievergelijkingssites: Een handige manier om energieprijzen te vergelijken, is door gebruik te maken van een energievergelijkingssite. Hier kun je jouw verbruik en postcode invoeren en vervolgens verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijken. Zorg wel dat je de voor jou relevante voorwaarden en kortingen meeneemt in je vergelijking. Zo heb je te allen tijde een goed beeld hebt van de totale kosten. Hou er ook rekening mee dat sommige aanbiedingen tijdelijk zijn, dus let goed op de looptijd van het contract.
  • Neem contact op met je huidige energieleverancier. Voordat je overstapt naar een andere energieleverancier, is het verstandig om eerst contact op te nemen met je huidige leverancier. Misschien hebben zij wel een interessant aanbod voor je, of kunnen ze je helpen met het vinden van een passend contract. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.
  • Vraag offertes aan. Als je niet zeker weet wat het beste aanbod voor jou is, kun je altijd offertes aanvragen bij verschillende energieleveranciers. Zo kun je op een gemakkelijke manier de prijzen en voorwaarden vergelijken en kom je erachter wat het goedkoopste aanbod is. Houd er wel rekening mee dat het aanvragen van offertes tijd kan kosten.