Onderhoud airco instructies

Mitchel Overstee
31 maart 2022
Onderhoud airco

Het zomerseizoen staat weer voor de deur en dat wordt weer zweten in je eigen woning. Veel mensen besluiten daarom in deze periode om een airco aan te schaffen. Puur om het warme weer een stukje dragelijker te maken. Het houdt helaas niet op bij het installeren van je airco in je woning. Het is namelijk belangrijk dat je deze op den duur laat onderhouden. Hierdoor kan je op lange termijn het meeste uit je airco halen.

Zelf onderhouden

Een eigen airco kopen op eigen kracht en die of zelf installeren, of eentje kopen die verplaatsbaar is zijn onder andere opties voor het kopen van een airco. Zoals eerder aangegeven is het eigenlijk heel erg belangrijk dat je airco onderhouden wordt. Een vochtig doekje zo nu en dan over de buiten en binnen unit, is zeker geen overbodige luxe, maar dit is helaas niet genoeg om je airco schoon te houden. Je zult hierbij iets meer naar de kern moeten. Het gaat hierbij namelijk over het reinigen van de filters.

De filters vervuilen namelijk over tijd, omdat er stof en vuil van buitenaf verzameld wordt. Dit kan als gevolg hebben dat je airco geen schone lucht meer de ruimte in blaast. Door vuile lucht kan je een allergische reactie krijgen of ziek worden. Je kan met behulp van een stofzuiger de buitenkant van de filter schoon krijgen. Mocht dit niet genoeg zijn, dan wordt het aangeraden om de filter met lauwwarm water af te spoelen.

Naast het schoonmaken van de airco is het ook belangrijk dat de koelmiddel in de airco bijgevuld wordt als onderhoud airco. De koelvloeistof in een airco wordt ook wel freon genoemd. Door het gebruik van de airco neemt langzaam de hoeveel van het koelmiddel af. Zonder dit koelmiddel zal de airco logischerwijze minder koude lucht verspreiden. Het koelmiddel moet ongeveer 1 tot 2 keer per jaar bijgevuld worden. Het vullen van het koelmiddel mag je echter niet zelf doen, maar moet door een professioneel uitgevoerd worden. Ook als de airco water lekt, is het belangrijk om een professional in te huren.

Professioneel onderhoud

Je kan er voor kiezen om een airco te laten installeren door een professioneel bedrijf. Veel mensen besluiten om een airco aan te laten leggen door een bedrijf. Mocht je hiervoor kiezen dan heb je de keuze om een onderhoudsbeurt bij je airco te pakken. Het bedrijf zal dan één of twee keer per jaar bij je langskomen om je airco schoon te maken en om de airco te vullen met koelmiddel.

Het is dus mogelijk om je onderhoud airco als service te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf, maar dit kan je ook zelf doen, mocht je dit fijner vinden. Voor het vullen van het koelmiddel heb je een professional nodig. Het vullen heeft namelijk een specifieke werkinstructie waarbij er geen lucht in het systeem van de airco mag komen. Hierin komt een bepaalde specialisatie bij kijken, daarom is het belangrijk dat iemand die dit voor jou doet hier verstand van heeft.

Wil je meer weten over het onderhouden van de airco in de auto? Klik dan hier.