airco lekt water

Airco lekt water naar buiten

Een airco maakt een ruimte koel door lucht aan te zuigen uit de ruimtes, deze lucht te verkoelen en vervolgens de lucht terug te blazen in de ruimte. Als de lucht aangezogen is dan wordt het verkoeld door middel van interne koelelementen. Dit proces kan ook andersom waarbij de airco de lucht verwarmd. Naast het beheersen van een prettige temperatuur in de zomer kan de airco ook in andere seizoenen voor klimaatbeheersing worden ingezet. Een lekkende airco kan enorm vervelend zijn. Zo kan het gebeuren dat een airco wat vocht druipt maar en kan ook veel waterschade zijn. 

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Functie van de airco

In een airco zit vloeibaar koudemiddel. Dit middel wordt door een expansieventiel verruimt. Het geëxpandeerde koudemiddel onttrekt warmte uit de lucht en wordt omgezet in gassen. De warmte in deze koudemiddel wordt afgegeven aan de ruimte. Het gasvormige koudemiddel wat overblijft wordt weer vloeibaar en opgevangen in een condens bak. Op deze manier kan de temperatuur in een ruimte worden gereguleerd. De lucht kan zowel afgekoeld worden als verwarmd. Naast het verwarmen en verkoelen van lucht zorgt de airco er ook voor dat de lucht wordt gefilterd. Daarnaast wordt de lucht ontvocht. Een airco wordt om al deze redenen wel als vervanger gekozen voor de Cv-installatie. De airco is namelijk ook ontzettend zuinig in verbruik.

Lekkende airco 

Wanneer een airco water naar buiten lekt dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Doordat de airco met vloeistoffen werkt en vocht uit de lucht onttrekt kunnen hier verschillende oorzaken liggen van lekkage. Als een airco zeer hard moet werken maar niet de gewenste temperatuur kan bereiken zorgt dit voor bevriezing. In de airco komt dan een laagje bevroren vocht. Zodra dit laagje gaat ontdooien zul je merken dat er vocht uit de airco lekt. Te weinig koudemiddel heeft hetzelfde effect op de airco waardoor ook lekkage kan ontstaan.

Lekkende airco door stof en vuil

Hiernaast kan stof en vuil een oorzaak zijn van lekkage. Zo kan de afvoer verstopt gaan zitten. Bij regelmatig onderhoud zal de afvoer mee worden genomen. Als je echter de airco een hele tijd niet hebt gebruikt en weer aanzet dan kan het zijn dat de afvoer dicht is gaan zitten door stof, vuil en zelfs insecten. De filters kunnen ook verstopt raken. Als de filter door vuil en stof verstopt is, dan kan de airco zijn werking niet goed uitvoeren. Zo komt er te weinig lucht naar binnen waardoor het systeem zijn werk niet goed kan doen. Een filter kan makkelijk schoongemaakt worden waardoor een lekkage snel verholpen is.

Gevolgen van lekkage

Verschillende oorzaken van een airco zijn dus prima te achterhalen. Als vuil of temperatuurinstellingen niet de oorzaak zijn dan zul je ook kunnen kijken naar de condens pomp en naar de hoeveelheid koudemiddel. Een lekkage kan als gevolg hebben dat het systeem steeds minder gaat werken. Afhankelijk van de oorzaak zullen de gevolgen klein of groot zijn. Als je op tijd de airco laat repareren dan is het vaak een kleine reparatie.

Lees ook:  Voorbereid 2022 in met een nieuwe airco

Regelmatig een onderhoudsbeurt kan daarom lekkage voorkomen. De filters worden gecontroleerd, er wordt gekeken naar de temperatuurinstelling en andere onderdelen worden ook bij langs gegaan. Als er direct na installatie of controle lekkage optreedt dan is er iets fout gegaan. De airco mag helemaal geen vocht druppen. Het is dan verstandig om direct contact op te nemen met de betreffende installateur. Van een lekkende airco zul je verder niet direct ziek worden. Het is alleen wel zaak om het zo snel mogelijk te laten verhelpen om een gezond luchtklimaat te houden en ergere problemen met de airco te voorkomen.