De beste luchtreiniger kopen? Alle tips op een rijtje!

Mitchel Overstee
30 november 2022
luchtreiniger

In de afgelopen jaren is nadruk meer en meer op een aangenaam leefklimaat komen te liggen. Dit komt enerzijds door de bewustwording bij veel mensen en anderzijds ook doordat het veranderende klimaat in ons land. In ons land hebben we bijvoorbeeld vaker en vaker met hoge temperaturen te maken.

Daarnaast hechten ook meer en meer mensen waarde aan schone lucht. Buitenshuis is de lucht vaak behoorlijk vervuild, terwijl binnenshuis de lucht ook vol met bacteriën, stofdeeltjes en andere gassen zit. Om de lucht in jouw huis schoon te maken/houden, kun je gebruik maken van een luchtreiniger! 

Ons advies: Philips AC0820/10

Philips AC0820/10 - Luchtreiniger

€ 149,00
Reinigt de lucht in minder dan 16 minuten. De Philips AC0820/10 Series 800 luchtreiniger zorgt voor het verwijderen van 99% van virussen, allergenen en vuile stoffen uit de lucht. Met slechts één druk op de knop houdt u uw woning schoon en veilig. Deze luchtzuiveraar filtert snel en effectief onzichtbare virussen, allergenen en verontreinigende stoffen, mede dankzij een CADR (Clean Air Delivery Rate) van 190 m³/u.
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 22 W
 • Oppervlakte: 49 m²
 • Geluidsniveau: 61 dB
 • Gewicht: 2.40 kg

Pluspunten

 • Verwijdert tot 99,9% van de virussen en aerosolen uit de lucht
 • Kleurindicatie voor realtime luchtkwaliteit
 • Uiterst stille werking met gedimd licht in de slaapstand

Minpunten

 • Geschikt voor ruimtes tot 49 m2, de AC3033/10 gaat tot ruimtes van 104 m2

Maar, wat is nou een luchtreiniger? Wat zijn de voordelen? Welk toestel is het beste? Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtzuiveraar? En waar moet je op letten als je er één gaat kopen? Op al deze vragen vind je hieronder een passend antwoord!

Wat is een luchtreiniger precies?

Een luchtreiniger is een apparaat dat in staat is om allerlei vuile luchtdeeltjes uit de lucht op te vangen. Doordat deze vuile luchtdeeltjes uit de lucht gehaald worden, wordt de lucht in jouw huis een heel stuk schoner. Juist door deze schonere lucht geniet je van meerdere gezondheidsvoordelen én van een aangenaam leefklimaat in jouw woning.

Over het algemeen is een luchtreiniger een flexibel apparaat. Wat hiermee bedoeld wordt? Dat je een dit apparaat op elke gewenste locatie in jouw woning neer kunt zetten. Het enige wat je wel in de buurt nodig hebt, is een stopcontact.

Je kunt er echter wel voor kiezen om de luchtreiniger af en toe in jouw woonkamer en af en toe in jouw slaapkamer te zetten. Op die manier kun je de lucht in beide ruimtes zeer schoon maken.

Door de jaren heen zijn de luchtreinigers flink verbeterd en doorontwikkeld. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een luchtreiniger met een HEPA- en koolstoffilters. Deze filters zorgen ervoor dat zelfs de meest kleine deeltjes in de lucht perfect opgevangen worden.

Kortom: een luchtreiniger is een apparaat waarmee je van een schone lucht in jouw woning kunt genieten. Onder meer stofdeeltjes, fijnstof en andere vormen van luchtvervuiling worden op een ideale manier gefilterd. Hierdoor ga je van meerdere voordelen profiteren, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Wat zijn de voordelen?

In de afgelopen jaren is de verkoop van luchtreinigers door het dak gegaan. Komt dit puur door de bewustwording bij veel mensen? Nou, deels. In onze ogen spelen met name de vele voordelen hier een cruciale rol bij. Als je vandaag nog een luchtreiniger in jouw huis zet, ga je namelijk vandaag nog van meerdere voordelen genieten.

De belangrijkste voordelen van een luchtreiniger hebben we in onderstaand rijtje opgesomd:

 • Een luchtreiniger zorgt ervoor dat je een stuk minder snel ziek wordt; dit komt puur doordat de luchtreiniger schimmels, mijten, pollen, virussen en bacteriën uit de lucht weet te filteren. Je kunt deze vieze stofdeeltjes daardoor dus niet meer inademen.
 • Een luchtreiniger zorgt ervoor dat je nooit meer last van onaangename geurtjes hebt. Deze geurtjes ontstaan bijvoorbeeld door het koken op een gasfornuis; met een luchtreiniger weet je de vrijgekomen koolmonoxide en stikstofmonoxide direct uit de lucht te filteren.
 • Geniet je van een betere nachtrust.
 • Met een luchtreiniger weet je de conditie van jouw huid te verbeteren.
 • Met een luchtreiniger geniet je te allen tijde van een aangenaam leefklimaat in jouw woning.

Daarnaast is het ook nog een feit dat een luchtreiniger voor specifieke mensen de gewenste uitkomst biedt.

Zo is een luchtreiniger bijvoorbeeld geweldig voor mensen die een allergie hebben. Als je bijvoorbeeld allergisch voor huisstofmijt bent, biedt een luchtreiniger de gewenste uitkomst. Dit zorgt immers voor een schone lucht, waardoor jij géén last meer van allergische reacties hebt. Ideaal!

Ook is een luchtreiniger voor astmapatiënten ideaal te noemen. De reden hiervoor is eigenlijk hetzelfde als de hierboven genoemde reden: de lucht wordt perfect gezuiverd, waardoor je alleen maar schone lucht inademt. Dit is een stuk beter voor jouw longen; daar profiteren ook astmapatiënten erg van.

Verder is het een feit dat je van een ideaal leefklimaat in huis gaat genieten. Zonder dat je het wellicht doorhebt, is de lucht in jouw woning aan flinke veranderingen onderhevig. Onder meer de buitentemperatuur speelt hierbij een belangrijke rol: des te warmer het buiten is, des te droger de lucht binnenshuis wordt. Dat merk je ook direct aan de kwaliteit van de lucht terug.

Met een luchtreiniger ben je echter in staat om de luchtkwaliteit perfect te reguleren. Ongeacht wat voor weer het buiten is, geniet je in jouw woning van de beste kwaliteit lucht.

AL met al biedt een luchtreiniger dus de nodige voordelen! Maar, wat is nou de beste luchtreiniger? Op die vraag vind je hieronder het antwoord.

Wat is de beste luchtreiniger?

Wil je graag de beste luchtreiniger voor in jouw woning aanschaffen? Dan is het goed om te weten dat je de keus uit vrij veel verschillende soorten luchtreinigers hebt. Juist doordat het aanbod zo uitgebreid is, is het lastig voor ons om de beste luchtreiniger aan te wijzen. Jouw eigen voorkeuren zijn hiervoor namelijk bepalend.

Mede daarom wijzen wij je graag op onderstaand rijtje. In dit rijtje zie je de facetten staan waar je goed op moet letten bij het vergelijken van de verschillende luchtreinigers:

 • Het type reiniging: ionisator, HEPA-filter, koolstoffilter, UV-lichtbehandeling, Nano-filter, Waterfilter en Keramische warmte zijn hier enkele voorbeelden van. Deze type reiniging geeft eigenlijk aan hóe de lucht gezuiverd wordt en is voornamelijk een technisch verhaal.
 • De maximale oppervlakte: elke luchtreiniger brengt een bepaald vermogen met zich mee. Dit vermogen resulteert uiteindelijk in een maximaal oppervlakte dat door de luchtreiniger gereinigd kan worden. Meet dus goed de ruimte in jouw woning op!
 • Geluidsniveau: bij het zuiveren van de lucht maakt een luchtreiniger enig geluid. Let goed op het maximale geluidsniveau, zodat je je hier in de toekomst niet aan hoeft te storen.
 • Handige extra’s: sommige luchtreinigers hebben handige extra’s, waaronder een timer, een nachtmodus, een display, een oververhittingsbeveiliging, een pollenprogramma en een besturing met een app en/of afstandsbediening.
 • Merk: in onze ogen is het ook verstandig om goed naar het merk van de luchtreiniger te kijken. Kies altijd voor een gerenommeerd merk, zoals Philips of Dyson.
 • Prijs: tot slot is het ook aan te raden om goed naar de prijs te kijken. Bepaal voor jezelf een maximaal budget en ga binnen dit budget op zoek naar de beste.

Maak op basis van bovengenoemde facetten een goed vergelijk tussen de verschillende luchtreinigers. Houd daarbij ook jouw eigen voorkeuren in de gaten; op basis daarvan kun je uiteindelijk de beste luchtreiniger vinden!

Is er een verschil met een luchtzuiveraar?

Zijn een luchtreiniger en een luchtzuiveraar nou precies hetzelfde? Ja, eigenlijk wel. Deze twee termen zijn in de loop der jaren ontstaan, maar hebben betrekking op hetzelfde.

Mocht je bij een bepaald apparaat ‘luchtzuiveraar’ zien staan, kun je er dus vanuit gaan dat dit ‘gewoon’ een luchtreiniger is!

Luchtreiniger kopen

Wil jij graag van super schone lucht in jouw woning genieten? Wil jij daarmee jouw gezondheid verbeteren? En wil je de kans op bijvoorbeeld een allergische reactie minimaliseren? Dan is het aan te raden om direct een luchtreiniger te kopen.

Maar, hoe kun je nou gelijk voor het beste model? Daarvoor heb je hierboven alle nuttige informatie al kunnen vinden. Probeer eerst jouw eigen voorkeuren in kaart te brengen en ga vervolgens de geschikte toestellen met elkaar vergelijken.

Let goed op de werking van het apparaat, op het vermogen van het apparaat en op allerlei handige extra’s. let ook goed op het merk van het apparaat, het prijskaartje van het apparaat én de beoordelingen van andere gebruikers. Als een bepaald model veel positieve beoordelingen heeft, is dat een duidelijk signaal.

Is het lastig om de beste luchtreiniger te kopen? Zolang je maar een goed vergelijk maakt, ben je in staat om de beste te kopen. Maak dus direct een vergelijk, bekijk de verschillende toestellen & reviews op onze website en hak direct de knoop door.

Klik hier voor tips voor een mobiele airco aan te schaffen, en hier voor tips bij het aanschaffen van een goede luchtreiniger.