Mobiele airco: hoe kies ik de juiste?

Kai Roterman
2 februari 2023
mobiele airco

Mobiele airco nodig? Het is misschien wel de beste manier om de slaapkamer, de winkelruimte of het kantoor te koelen als het buiten te warm is. In de zomer lopen de temperaturen vaak hoog op, terwijl je daar de rest van het jaar geen last van hebt. Een vaste airco is dan een grote investering, terwijl je met een mobiele variant ook uitstekend voor een lekker koele ruimte kunt zorgen.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Honeywell MN10CESWW

€ 454,99
De Honeywell MNdsadsaadssadadsdasads10CESWW heeft edddsadsaen koasdadsadsadsdaselvermogen van 10.000 BTU en verkoelt ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter. Deze mobiele airco maakt elke gewenste ruimte in huis koel tijdens warme dagen. En dat is niet alles. Hij heeft 3 functies: verkoelen, ontvochtigen en ventileren. Bij extreme hitte zet je de airco aan. Wanneer je alleen een briesje in huis wilt, stel je hem in als ventilator. Aan het gemak is ook...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 1200 W
 • Oppervlakte: 28 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 31 kg

Pluspunten

 • Energiebesparend
 • Compact

Minpunten

 • Prijzig

Tenminste, als je kiest voor een goede mobiele airco natuurlijk. Dus wat is de beste keuze en hoe zorg je ervoor dat je de airco mobiel goed kunt inzetten? Wij helpen je er graag mee op weg. Om een mobiele unit te kopen en daarin de juiste keuze te maken. En door je uit te leggen welke soorten er beschikbaar zijn, om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Met onze aanbiedingen voor een mobiele airco zorgen we er bovendien voor dat je daar goedkoop gebruik van kunt maken. Dus wil je niet te veel betalen en toch zeker weten dat je de ruimte goed kunt koelen? Wij helpen je om weer lekker te slapen, klanten in jouw winkel te ontvangen en bijvoorbeeld gewoon door te kunnen werken op kantoor. 

NaamRuimteBTUEnergielabel
Inventum AC905W20 – 33m²9.000AOntdek prijs
Eurgeen 4-in-120 – 33m²9.000AOntdek prijs
Electrolux EXP26U758CW20 - 33 m²9.000A++Ontdek prijs
Honeywell MN10CESWW23 - 36 m²10.000AOntdek prijs
Alpina Airco A007G-11C25 - 40 m²11.000BOntdek prijs
TROTEC PAC 3000 X A+23 – 36m²10.000A+Ontdek prijs
Evolar EVO-ES900027 – 44m²12.000AOntdek prijs
De’longhi PAC N77 ECO20 – 33m²9.000AOntdek prijs
Eurom CoolPerfect 18018 – 30m²8.200AOntdek prijs
Klarbach CM30751WE41 – 65m²18.000AOntdek prijs
Carrier 51QPD012N7S16 – 25m²7.000AOntdek prijs
Aspen Xtra – Mobiele Airco27 – 44m²12.000AOntdek prijs
Clatronic CL 375027 – 44m²12.000AOntdek prijs
AEG PX71-265WT27 – 44m²12.000Aontdek prijs

Wat is een mobiele airco?

Wat is een mobiele airco precies en hoe kun je daar gebruik van maken? We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij, voor als je de airco mobiel wilt gebruiken:

Mobiel en verrijdbaar

Een mobiele airco plaats je op de plek waar je die nodig hebt. En belangrijker nog, je kunt het apparaat ook weer eenvoudig verplaatsen. In de meeste gevallen hebben ze wieltjes, waardoor je ze zo van de slaapkamer naar de kinderkamer kunt rijden. Of van de winkel naar het magazijn, als je merkt dat de temperatuur daar op begint te lopen. Er is sprake van één apparaat, met daarin zowel de koelunit als de motor. Een slang naar buiten voert de warme lucht af. 

Split-unit airco

In tegenstelling tot de airco die je mobiel gebruikt kun je kiezen voor een split-unit airco. Die zit in de meeste gevallen vast aan de wand, met een aparte buitenunit. De airco aan de wand blaast de koele lucht in, terwijl de motor buiten ervoor zorgt dat het benodigde vermogen beschikbaar is. Het is helaas niet mogelijk om de airco te verplaatsen, omdat je die vakkundig moet laten installeren met een doorvoer door de muur of door het dak. 

Aircooler

Pas op met aircoolers. Het zijn officieel geen airco’s, al worden ze zo soms wel aangeboden. Het gaat om een ventilator, die koude lucht inblaast. De aircooler heeft geen mogelijkheid om de warme lucht af te voeren. Je herkent dit bijvoorbeeld aan het ontbreken van een BTU-waarde. Dit is een waarde voor airco’s, om het koelvermogen daarvan aan te geven

Beste keuze

Wil je een airco unit kopen en ben je benieuwd hoe je de beste keuze maakt? Het is bij de aankoop van een mobiele airco belangrijk om goed te letten op: 

Koelvermogen

Let goed op het koelvermogen. Dit wordt uitgedrukt in BTU. Kijk goed naar dit vermogen, vooral op basis van het aantal vierkante meters dat je ermee kunt koelen. Let daarbij ook op de capaciteit bij hoge warmtelast en bij lage warmtelast, omdat dit behoorlijk kan verschillen.

Geluidsniveau

Wil je de mobiele airco gebruiken in de slaapkamer? Let op het geluidsniveau. Een airco die meer dan 55 of 60 dB aan geluid maakt zal waarschijnlijk te luid zijn. Je ligt dan in een lekker koele kamer, maar hebt vervolgens last van het geluid dat de airco maakt.

Energieverbruik

Wil je de mobiele airco vaker gaan gebruiken of dagelijks langere tijd aanzetten? Het energieverbruik met de minder zuinige modellen kan behoorlijk oplopen. Kijk dit vooraf goed na, zodat je een duurzame keuze maakt die bovendien voorkomt dat je ineens een hoge energierekening betaalt. 

We zochten een aantal tests voor je uit en spraken met klanten over hun ervaringen. Op die manier selecteerden we de beste mobiele airco’s. Zo weet jij zeker dat je een goede keuze maakt, terwijl je daarvoor natuurlijk een scherpe prijs betaalt. 

Inventum AC905W: 3-in-1 airco

Inventum AC901 - Mobiele airco - 3-in-1

€ 249,00
De Inventum 3-in-1 airconditioner AC901 heeft een koelvermogen van 9000 BTU (2600 watt), waardoor het geschikt is voor het koelen van ruimtes tot 80m³. Naast het koelen van de ruimte kan deze mobiele airco ook worden gebruikt voor het ontvochtigen van lucht of als gewone ventilator. Met het display op het apparaat en de meegeleverde afstandsbediening is de bediening van de airco eenvoudig. Bovendien wordt bij deze airco een luxe...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 2600 W
 • Oppervlakte: 30 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 18 kg

Pluspunten

 • Eenvoudig te bedienen met afstandsbediening
 • Inclusief luxe raamafdichtingskit
 • Makkelijk te verplaatsen door wieltjes

Minpunten

 • Geluid is goed hoorbaar

Deze airco is qua design een absolute parel, het slanke witte model zorgt ervoor dat je deze vrijwel overal kan plaatsen. Naast de airco functie heeft de Inventum AC905W ook dienen als ontvochtiger en ventilator.

Met 9.000 BTU kan dit model ruimtes van ongeveer 33 vierkante meter verkoelen, wat voldoende moet zijn voor de gemiddelde woon- en slaapkamers. Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze airco tot 60 dB geluid maakt. Wij adviseren dan ook om de airco voor je gaat slapen aan te zetten in de slaapkamer maar niet gedurende de nacht. Tenslotte heeft deze airco in april 2020 "Best Reviewed" op Kieskeurig.nl

Aspen Xtra - Mobiele Airco

Aspen AX3007/1 - Mobiele Airco

€ 489,00
De mobiele airconditioners van Aspen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Deze verrijdbare airco is geschikt voor diverse ruimtes, zoals woonkamers, kantoren, klaslokalen, vergaderruimtes, serverruimtes, winkels, openbare ruimtes, kantines, studeerkamers, slaapkamers, werkplaatsen en garages. Ondanks zijn compacte formaat heeft deze mobiele airco een stijlvol design. Met de verstelbare uitblaasopening voor zowel koude als warme lucht kun je de luchtstroom naar wens regelen.
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 3400 W
 • Oppervlakte: 50 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 33 kg

Pluspunten

 • Makkelijk te installeren
 • Goede kwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik
 • Afstandsbediening met timer

Minpunten

 • Luidruchtig (te) om mee te slapen

De Aspen Xtra is een absolute topper als je op zoek bent naar een tijdloos model dat de nodige kracht heeft om grotere ruimtes te verkoelen. Met 12.000 BTU kan deze airco ruimtes tot +/- 40 vierkante meter koel houden.

De kracht van de airco gaat wel niet ten koste van het energielabel, dit model krijgt nog steeds een A label mee waardoor het verbruik niet extreem hoog zal uitvallen.

De airco heeft een bedieningspaneel maar ook een afstandsbediening, wat het naar gebruik toe aantrekkelijk maakt.

Clatronic CL 3750

Clatronic CL 3750

€ 499,00
De Clatronic CL 3750 mobiele airco is de ideale keuze tijdens de warme zomerperiode! Deze uitgebreide mobiele airconditioner van Clatronic beschikt over verschillende handige functies, waaronder: WiFi-bediening - eenvoudig draadloos thuis of onderweg via internet¹ Spraakbesturing via AMAZON ALEXA + GOOGLE ASSISTANT² Extra mogelijkheden via je smartphone of tablet³ door het downloaden van een gratis aparte app⁴ voor iOS en Android. Met de Clatronic CL 3750 mobiele airco geniet je...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 1345 W
 • Oppervlakte: 42 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 31 kg

Pluspunten

 • Spraakbesturing via AMAZON ALEXA + GOOGLE ASSISTANT
 • WiFi-bediening
 • 3 in 1 - koelen, ontvochtigen, ventileren

Minpunten

 • Redelijk prijzig

De Clatronic CL 3750 is een trendy model. Niet alleen op gebied van design maar omwille van volgende functionaliteiten:

 • Bediening op Wi-Fi
 • Spraaksysteem (Amazon Alexa & Google Assistant)
 • Verrijdbaar
 • Timer

Qua power en energielabel zit deze gelijk als de Aspen Xtra. Deze airco heeft namelijk ook 12.000 BTU wat zorgt dat ruimtes tot 40 vierkante meter koel kunnen lijven.

AEG PX71-265WT

AEG PX71-265WT - Airoundio - Mobiele Airco

€ 479,00
De AEG PX71-265WT mobiele airconditioner biedt efficiënte verkoeling en verwarming voor ruimtes tot 30 m² / 75 m³, met een minimale energieconsumptie. Het circulaire design van de airconditioner, met innovatieve ringen aan de bovenkant, draagt bij aan verbeterde luchtstromen in huis. Met behulp van de smartphone-app kun je de mobiele airconditioner eenvoudig op afstand bedienen. Dankzij de handige wielen is de airco gemakkelijk te verplaatsen naar elke gewenste locatie. Bovendien...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 2600 W
 • Oppervlakte: 30 m²
 • Geluidsniveau: 64 dB
 • Gewicht: 46 kg

Pluspunten

 • Makkelijk te bedienen via de smartphone-app
 • Eenvoudige en mooie afvoer van lucht dankzij meegeleverde raamkit
 • Efficiënte verkoeling en verwarming van ruimtes tot 30 m² / 75 m³

Minpunten

 • Heeft geen luchtreinigersfunctie
 • Zwaar

Dit model van AEG springt er alleen al uit op basis van de look. De cilindervormige en stijlvolle vorm zorgt voor een tijdloos karakter.

Deze airco heeft een Energielabel van A+, wat niet veel voorkomt. Meeste airco's zijn 'slechts' A. Daarnaast heeft de AEG PX71-265WT ook een eigen app waarmee je dit apparaat kan bedienen (vanop afstand).

De airco heeft 9.000 BTU en kan daarmee ruimtes tot 33 vierkante meter verkoelen. Dankzij de wielen onderaan het apparaat kan je deze gemakkelijk verplaatsen naar een andere ruimte.

ComfortPlus CP-12 - Mobiele Airco

ComfortPlus CP-12 - Mobiele Airco

€ 399,00
Ben je op zoek naar een zeer energiezuinige en krachtige mobiele airconditioner die zowel kan verkoelen als verwarmen? De ComfortPlus CP-12 mobiele airco biedt het beste van beide werelden met zijn compacte formaat en uitstekende prestaties. Deze draagbare airconditioner kan snel de gewenste temperatuur bereiken zonder dat er een vaste installatieplaats nodig is. Met een bereik tot 45m2 / 105m3 is deze airco perfect geschikt voor diverse ruimtes zoals klaslokalen,...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 3500 W
 • Oppervlakte: 50 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 32 kg

Pluspunten

 • Je kunt eenvoudig instellen wanneer de airco aan of uit moet gaan
 • De airco wordt geleverd met afstandsbediening
 • Deze airco heeft een hoog BTU en is behoorlijk krachtig

Minpunten

 • Wordt niet geleverd met raamafdichtingskit, deze kun je wel bijbestellen

Opnieuw een krachtig model en dit keer is het de ComfortPlus CP-12. Je kan het opmaken uit de naam: deze airco heeft 12.000 BTU en houdt ruimtes tot 44 vierkante meter koel.

De airco wordt geleverd met afstandsbediening maar zonder raamafdichtingskit. Deze kan wel apart bijbesteld worden.

Deze verrijdbare airco verplaats je makkelijk naar andere ruimtes door de wieltjes onderaan het toestel.

Klarbach CM30751WE

Klarbach CM30751WE - Mobiele airco

€ 229,90
Met de Klarbach mobiele airconditioner kun je gemakkelijk de juiste temperatuur in je huis regelen. Dankzij de wieltjes is hij eenvoudig van kamer naar kamer te verplaatsen. De Klarbach CM30751WE heeft een koelvermogen van 7000 BTU (2100 watt) en is geschikt voor ruimtes tot 20 m². Naast de koelfunctie beschikt de Klarbach CM30751WE ook over een ontvochtigingsfunctie en is hij eenvoudig te bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening.
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 2100 W
 • Oppervlakte: 20 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 22.50 kg

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Koelt goed
 • Makkelijke bediening

Minpunten

 • Bevestigen vereist creativiteit
 • Ventilatie rooster voelt wat goedkoop aan.

Dit model is een zeer budgetvriendelijk model, hiervoor moet je wel inleveren op de kracht. Met 7.000 BTU kan deze airco 'slechts' een ruimte aan van 25 vierkante meter.

Op gebied van geluid en energielabel moet de Klarach CM30751WE niet inboeten. Hij maakt evenveel lawaai als de andere modellen (65 dB) en heeft een A energielabel.

Tenslotte is deze airco makkelijk te verplaatsen.

Daitsu APD-12X F/C

Daitsu APD-12X F/C - Mobiele Airco

€ 425,00
Verkoel de ruimte in jouw huis met de Daitsu APD-12X F/C. Met een koelvermogen van 12000 BTU is deze airconditioner geschikt om minder goed geïsoleerde ruimtes tot 27 vierkante meter te koelen. Je kunt kiezen uit 4 standen en zelf bepalen hoe krachtig de koele lucht de kamer in wordt geblazen. Dit alles kun je doen vanuit je luie stoel met de meegeleverde afstandsbediening. Heb je last van een hoge...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 3400 W
 • Oppervlakte: 45 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 40.50 kg

Pluspunten

 • Makkelijke installatie
 • Koelt goed

Minpunten

 • Geen Nederlandse handleiding

De Daitsu APD-12X F/C is extreem vlot te gebruiken dankzij de afstandsbediening die ze erbij leveren. Deze airco heeft ook de mogelijkheid om te ontvochtigen en dat zorgt ervoor dat het gelijk een stuk aangenaam zal voelen. Bovendien is deze airco vlot te verplaatsen en heeft hij een timer die je tot 24u op voorhand kan instellen.

Fuave ACS09K01

Fuave ACS09K01

€ 379,00
Met de Fuave ACS09K01 kun je eenvoudig genieten van een aangename temperatuur in elke kamer tijdens de warme zomerdagen. Deze airconditioner is uitgerust met wielen, zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen, en hij koelt een oppervlakte tot 26 vierkante meter in goed geïsoleerde ruimtes. In minder goed geïsoleerde ruimtes is dit 17 vierkante meter. Stel de timer in en de airco stopt automatisch met blazen na de gewenste tijd. Je...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 1000 W
 • Oppervlakte: 65 m³
 • Geluidsniveau: 63 dB
 • Gewicht: 25,3 kg

Pluspunten

 • Je bedient de mobiele airco eenvoudig met de meegeleverde afstandsbediening.
 • Dankzij de timer gaat de airco na de ingestelde tijd automatisch uit.
 • De mobiele airco heeft een ontvochtigingsfunctie, waarmee je de lucht ontvochtigt zonder te koelen.

Minpunten

 • Met een geluidsniveau van 63 dB maakt deze airco veel geluid.
 • Met een BTU van 9.000 koelt deze airco een kamer van 17 vierkante meter.

Handige airco! Hij komt namelijk met een afstandsbediening, heeft een thermostaat en er wordt een raamafdichtingsset meegeleverd waardoor je gelijk aan de slag kan met de installatie van dit model.

Mobiele airco kopen

Wil je een mobiele airco kopen? Wij helpen je op weg, met handige informatie en bijvoorbeeld de resultaten uit tests. Daarnaast spraken we met klanten, over hun ervaringen met de verschillende mobiele oplossingen die er beschikbaar zijn. Zo weet je zeker dat je een goede en goedkope keuze maakt, voor een mobiele airco die jouw slaapkamer, de winkelruimte of het kantoor uitstekend zal koelen. 

Video met tips voor als je een airco wilt kopen (video van Kieskeurig.nl)

Enkele tips als je een mobiele airco gaat kopen:

 1. Is een mobiele airco wel de juiste oplossing? Als bedrijf bijvoorbeeld is het vaak beter om een monoblock airco aan te schaffen als het gaat om grotere oppervlaktes. Of misschien is een ventilator eigenlijk ook wel voldoende? Vergelijk alle verschillende apparaten eerst voor je een keuze maakt.
 2. Kijk of er een raamafdichtingskit mee geleverd wordt bij de airco, dit is namelijk noodzakelijk om jouw mobiele airco correct te installeren. In vele gevallen dien je het namelijk apart aan te kopen.
 3. Welke eigenschappen zijn belangrijk voor je? Als je een mobiele airco zoekt voor in je slaapkamer is het verstandig om te kijken naar een airco die zo weinig mogelijk geluid maakt bijvoorbeeld.
  Daarnaast is het belangrijk om in kaart te brengen hoe belangrijk het energielabel voor je is als ook de kracht van de airco (die wordt uitgedrukt in BTU).
  Mogelijks minder belangrijk maar zeker niet te vergeten is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de airco op afstand te bedienen. De AEG PX71-265WT komt met een aparte app waardoor je deze al kan opzetten als je nog niet eens thuis bent! Super gemakkelijk!
 4. Zorg dat je zeker een beschikbaar stopcontact hebt in de ruimte waar je een airco zoekt. Geloof ons, dit kan misschien stom klinken maar het gebeurt vaker dan je denkt dat er geen stopcontact meer beschikbaar is.
 5. Hoeveel jaar garantie zit er op het product? Standaard is de fabrieksgarantie vastgelegd op 2 jaar maar er zijn aanbieders die dit verhogen naar 3 jaar. Dat geeft uiteraard een betere indruk en geniet onze persoonlijke voorkeur.
 6. Kies een airco dat binnen je budget past en leg dat budget op voorhand vast. Zo zorg je ervoor dat je geen al te hoge uitgaven doet.

Aanbiedingen: goed en goedkoop

Wil je de airco mobiel gebruiken en er ondertussen voor zorgen dat je daarvoor niet te veel betaalt? Met de aanbiedingen weet je zeker dat je een goede en goedkope deal hebt. Je betaalt bijvoorbeeld een paar honderd euro voor een mobiele airco, die daarmee veel goedkoper is dan een split-unit van een paar duizend euro aan de muur. Uiteraard kun je er ondertussen op rekenen dat de airco’s uitstekend koelen. 

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel kost een mobiele airco?

Dit hangt af van het precieze model dat je koopt, echter heb je al een goede mobiele airco vanaf ongeveer €200. Dit kan oplopen tot €700. De kracht is de meest doorslaggevende factor in de prijs.

 • Maakt een airco lawaai?

Ja, deze maken geluid en sommige al meer dan andere. Houd hier dus rekening mee alvorens je deze aankoopt. Mocht je bijvoorbeeld een airco voor op de slaapkamer zoeken raden wij aan om de airco enkele uren voor je naar bed gaat alvast op te zetten.

 • Hoeveel verbruikt een airco?

Dit hangt uiteraard af van toestel tot toestel. Maar gemiddeld genomen mag je uitgaan van €0,50 per uur dat je de airco laat draaien. Het is dus zeker goed om te kijken naar het energielabel als je een mobiele airco overweegt te kopen.

 • Kan ik ook een airco zonder slang kopen?

Neen, een airco zonder slang bestaat helaas niet. In dat geval heb je het over een ventilator of aircooler. Deze blazen enkel lucht maar verkoelen dus niet.

 • Krijg ik een subsidie als ik een mobiele airco koop?

Als bedrijf kan je aanspraak maken op een subsidie, meer informatie kan je hier vinden.

 • Hoe lang gaat een airco mee?

Gemiddeld gezien kan je een airco voor 10 à 15 jaar gebruiken, wat ervoor zorgt dat de kost per jaar natuurlijk flink zakt en je toch al sneller geneigd zou kunnen zijn om een toestel aan te schaffen.

 • Een airco is alleen in de zomer nuttig, zou ik er dan wel één kopen?

Het klopt dat je meestal een mobiele airco gaat kopen voor in de zomer om je woning af te koelen. Echter hebben sommige airco's ook de functie om op te warmen waardoor je deze ook in de winter kan gebruiken als verwarming. Bijvoorbeeld de Inventum AC905W: 3-in-1 airco is een model die deze functie heeft.

 • Kan ik ziek worden van een airco?

Neen, dit kan niet gebeuren. De airco koelt en droogt de lucht alleen, daar kan je niet ziek van worden. Wel is het aangewezen om de filter regelmatig te vervangen of schoon te maken.