Wat kost een mobiele airco?

Redactie
15 december 2020
wat kost een mobiele airco

Wat kost een mobiele airco? Je hebt de keuze uit allerlei modellen, die flink variëren in prijs. Hoe weet je zeker dat je een goede keuze maakt? En hoe voorkom je dat je aan de andere kant te veel betaalt? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij.

Ons advies: Honeywell MN10CESWW

Honeywell MN10CESWW

€ 454,99
De Honeywell MNdsadsaadssadadsdasads10CESWW heeft edddsadsaen koasdadsadsadsdaselvermogen van 10.000 BTU en verkoelt ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter. Deze mobiele airco maakt elke gewenste ruimte in huis koel tijdens warme dagen. En dat is niet alles. Hij heeft 3 functies: verkoelen, ontvochtigen en ventileren. Bij extreme hitte zet je de airco aan. Wanneer je alleen een briesje in huis wilt, stel je hem in als ventilator. Aan het gemak is ook...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 1200 W
 • Oppervlakte: 28 m²
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Gewicht: 31 kg

Pluspunten

 • Energiebesparend
 • Compact

Minpunten

 • Prijzig

Een goede mobiele airco heeft voldoende koelvermogen, maakt niet te veel geluid en verbruikt natuurlijk niet te veel energie. Je betaalt daarvoor een paar honderd tot maximaal duizend euro, afhankelijk van het model dat je kiest.

Tip: wil je wél een goede airco, maar daar liever niet te veel voor betalen? Je kunt denken aan een tweedehands exemplaar. Al moet je er dan wel rekening mee houden dat dit apparaat misschien wat extra onderhoud nodig heeft.

Wat kost een mobiele airco?

Wil je weten wat een mobiele airco kost? De goedkoopste modellen kosten zo’n €300 tot €500. Het gaat dan bijvoorbeeld om de:

Deze airco’s hebben een relatief klein koelvermogen. Met zo’n 7.000 tot 9.000 (de Whirlpool mobiele airco heeft 12.000 BTU koelvermogen) BTU aan koelvermogen kun je een kleine tot gemiddelde slaapkamer goed koelen. Houd er rekening mee dat de apparaten relatief veel geluid maken, waardoor je er minder goed bij kunt slapen of werken.

Meer te besteden

Heb je wat meer te besteden of wil je zeker weten dat de airco krachtige is? Met een budget van €600 tot €700 maak je een degelijke keuze, voor een apparaat dat de ruimte uitstekend kan koelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de:

En zoek je het in de duurdere categorie? Met bijvoorbeeld de AEG AXP34U338HW maak je een bijna professionele keuze. Je hebt met 12.000 BTU en toch een relatief stille airco meer dan voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld de slaapkamer goed te koelen. 

Waarop letten?

Ben je benieuwd waar je op moet letten, naast wat de mobiele airco kost? Het zijn deze drie factoren die grotendeels bepalen welke prijs je voor het apparaat betaalt:

 • Koelvermogen
  Wat is het koelvermogen van de airco? Een mobiele airco kost normaal gesproken meer naarmate het vermogen hoger ligt. Houd rekening met de koelcapaciteit bij een zowel lage als een hoge warmtelast. Zo heb je er ook plezier van als de temperaturen in de zomer flink oplopen. 
 • Geluidsniveau
  Wil je de airco in de slaapkamer gebruiken of daarbij kunnen werken, bijvoorbeeld op kantoor? Houd er rekening mee dat een airco relatief veel geluid maakt. Pas op met apparaten die meer dan 60 dB geluid maken, omdat dit meer is dan dat van een elektrische tandenborstel die iemand naast je gebruikt. 
 • Energieverbruik
  Wil je goed opletten wat de mobiele airco kost? En ook op de lange termijn liever niet te veel betalen? Kies een relatief zuinig model. Veel mobiele airco’s hebben een Energielabel A. Anderen hebben zelfs A+, zodat je op de lange termijn niet ineens een onverwacht hoge energierekening hebt. 

Aircoolers en ventilators

Let op: naast airco’s bestaan er ook aircoolers en (vloer)ventilators. Dit zijn de modellen zonder slang of afvoer, die soms worden verkocht als een mobiele airco. Daar is in de praktijk geen sprake van. Het gaat in plaats daarvan om een ventilator, die wel koele lucht blaast maar niet daadwerkelijk kan koelen. Het voelt lekker koel aan als je ervoor gaat zitten. En zet je het apparaat weer uit? Dan zal je merken dat de temperatuur in de ruimte nog net zo hoog is. Een mobiele airco kan z’n werk pas doen als de warme lucht wordt afgevoerd naar buiten toe. Dus kom je een ‘goedkope airco’ tegen die dankzij het ontbreken van de slang weinig kost? Let dan goed op of er geen sprake is van een aircooler of een ventilator. 

Tweedehands mobiele airco

Probeer je te besparen op wat de mobiele airco kost en kies je voor een tweedehands exemplaar? De aanschafprijs ligt een stuk lager dan wanneer je een nieuw model koopt. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat een airco kan slijten. Na verloop van tijd zal een tweedehands exemplaar mankementen vertonen, waardoor je onderdelen dient te vervangen.

Het gaat bijvoorbeeld om de condensator. Deze zorgt ervoor dat je de ruimte goed kunt koelen. Na verloop van tijd wordt de werking minder, waardoor je daar helaas niet meer volledig op kunt vertrouwen. Je zal de mobiele airco moeten laten repareren en mogelijk een onderdeel moeten vervangen. De kosten daarvan kunnen makkelijk €100 of meer zijn. Op die manier is een nieuwe airco soms toch een betere investering, ook al kost dit in eerste instantie natuurlijk meer. 

Mobiele airco kopen: van goedkoop tot meer krachtig

Wil je een mobiele airco kopen? Je hebt online de keuze uit een breed assortiment, uiteraard binnen ieder budget. Dus zoek je naar een goedkope oplossing of heb je juist wat meer te besteden? Kijk goed naar het koelvermogen, naar het geluidsniveau en naar het energieverbruik. Op die manier vind je een airco die het binnen het budget dat je wilt uitgeven goed zal doen, bijvoorbeeld om de slaapkamer, de winkelruimte of een kantoor te koelen.

Bekijk online welke mobiele airco’s je kunt kopen, zodat je daar een beter beeld van krijgt. Het is de makkelijkste manier om er zelf achter te komen wat de airco precies kost. Uiteraard zorgen we er met onze online aanbiedingen voor dat je een scherpe prijs betaalt, voor een airco die goed werkt.