Wat zijn de voordelen van een badkamerventilator?

Kai Roterman
14 maart 2023
een nieuwe airco

Heb je enig idee waarom je in de badkamer het beste voor tegels aan de wand kunt kiezen? Omdat deze tegels bestand zijn tegen het vocht en zodoende een lange levensduur met zich mee brengen. Het is nu eenmaal een feit dat er in een badkamer veel vocht ontstaat, waardoor de aanschaf van een badkamerventilator ook aan te raden is.

Maar, wat is een dergelijke ventilator voor in de badkamer nou precies? Wat is de functie van een badkamerventilator? Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een ventilator voor in de badkamer? En is de aanschaf van een dergelijk apparaat voor jou aan te raden? In dit artikel vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je direct een duidelijk beeld van alle (on)mogelijkheden krijgt.

Wat is een badkamerventilator precies?

Zoals hierboven al aangegeven, heb je in een badkamer met het nodige vocht te maken. Als je géén ventilatie in jouw badkamer hebt, blijft allerlei vochtige lucht in jouw badkamer hangen. Deze vochtige lucht gaat op den duur tot onder meer schimmel leiden; wil je dit graag voorkomen? Dan is de aanschaf van een badkamerventilator aan te raden.

Ons advies: Blauberg Badkamerventilator

Badkamerventilator Blauberg Sileo

€ 139,99
De muur- en plafondventilatoren uit de geluidsarme SILEO-serie van het Duitse merk Blauberg zijn speciaal ontworpen om comfortabele ventilatie te bieden in kleine ruimtes, zoals toiletten en badkamers. De geluidsarme motoren in de SILEO-serie zijn gemonteerd op dubbele elastische blokken, die trillingen absorberen en het motorgeluid terugbrengen tot slechts 25 dB, waardoor het de stilste in de markt is. Dankzij de speciaal ontworpen ventilatorbladen wordt ook een hogere capaciteit bereikt...
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 97m3/h
 • Oppervlakte: 97 m²
 • Geluidsniveau: 25dB
 • Gewicht: 0.000000 kg

Pluspunten

 • Stilste in de markt

Minpunten

 • Nalooptimer werkt soms niet goed

Een badkamerventilator is een apparaat dat je in jouw badkamer neer kunt zetten op of kunt hangen. Zodra jij gaat douchen, komt er allerlei vocht in de badkamer terecht. De ventilator zorgt ervoor dat de vochtige lucht (en de damp van het water) uit de badkamer gezogen wordt. Hiermee voorkom je onder meer dat jouw spiegels in de badkamer gaan beslaan en dat je last van schimmel in de badkamer krijgt!

Afzuiging badkamer

Kun je een dergelijke ventilator met een ‘normale’ ventilator vergelijken? Nou, deels. Beide ventilatoren hebben als doel om de warme lucht uit een ruimte te krijgen. Een badkamerventilator zuigt die lucht min of meer weg, terwijl een normale ventilator de warme lucht juist omzet in koude lucht. Het is dus een soort badkamer afzuiging.

Is het mogelijk om een normale ventilator in een badkamer te gebruiken? Ja, het is mogelijk, maar het levert niet de gewenste resultaten op. Als je écht de vorming van schimmel in jouw badkamer wilt voorkomen, is de aanschaf van een badkamerventilator aan te raden.

Wat zijn de voordelen van een badkamerventilator?

Lijkt het jou wel iets om van bovengenoemde werking te gaan genieten? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Een badkamerventilator brengt namelijk specifieke voordelen met zich mee. Als je voor de aanschaf van een dergelijke ventilator kiest, geniet je van onder meer de volgende voordelen:

 • Je voorkomt dat de spiegels in jouw badkamer gaan beslaan. Uiterst irritant als je net jouw haar wilt föhnen, jouw tanden wilt poetsen of jouw haren in model wilt brengen. Dankzij een speciale ventilator in de badkamer voorkom je dat je niks meer ziet in de spiegel.
 • Je voorkomt dat schimmel zich in jouw badkamer kan gaan nestelen. Schimmel is puur het gevolg van vocht dat zich aan bijvoorbeeld de muur of het plafond in jouw badkamer nestelt. Met de beste badkamerventilator kun je de vorming van schimmel dus perfect voorkomen.
 • Met een badkamerventilator verbeter je de hygiëne in jouw badkamer. Je hoeft simpelweg niet meer bang te zijn voor schimmel of andere viezigheden in de jouw badkamer.

Vanwege de bovengenoemde voordelen is de aanschaf van een badkamerventilator aan te raden is. Geldt dat echter voor alle badkamers? Nee, dat is niet het geval. Sommige badkamers hebben namelijk al een ingebouwd ventilatiesysteem. Dit betekent dat de lucht door dit systeem vanzelf al weggezogen wordt, waardoor de aanschaf van een extra ventilator eigenlijk niet nodig is.

Hoe weet je of je badkamer een dergelijk systeem heeft? Dit kun je duidelijk zien aan roosters in de muur. Daarnaast kun je het ook nog zien aan de bouwtekeningen van jouw woning. Mocht je deze bouwtekeningen niet meer hebben, kun je deze altijd opvragen bij jouw gemeente.

Wat is het beste ventilatiesysteem badkamer?

Heb jij in jouw badkamer geen ingebouwd ventilatiesysteem? Dan is het aan te raden om een speciale ventilator voor in jouw badkamer aan te schaffen. Als je interesse in een dergelijke ventilator hebt, weet je op voorhand één ding zeker: je hebt meer dan voldoende keuze.

Om een goed vergelijk te kunnen maken, meet je het beste als eerste de oppervlakte van jouw badkamer op. Is jouw badkamer bijvoorbeeld 5 bij 6 meter groot? Dan moet je een badkamerventilator hebben die in staat is om 30 vierkante meter te koelen.

Goede prijs-kwaliteit: Plieger Ventilator

Plieger Ventilator

€ 27,00
De Plieger Basic ventilator met een diameter van Ø100 mm is compatibel met luchtslangen van dezelfde diameter. Deze ventilator is geschikt voor ruimtes tot maximaal 98m³. Onze ventilatoren zijn speciaal ontworpen voor ventilatietoepassingen binnenshuis en vergelijkbare omgevingen, zoals appartementen, kantoren, garages, keukens, toiletten en andere kamers. Ze zijn ontworpen als afzuigventilatoren en kunnen zowel aan de wand als aan het plafond worden gemonteerd.
Bekijk op bol

Merk

Specificaties

 • Vermogen: 50Hz
 • Oppervlakte: 98 m²
 • Geluidsniveau: 40 dB
 • Gewicht: 585 g

Pluspunten

 • Voordelige koop
 • Duurzaam
 • Handig in gebruik

Minpunten

 • Luid
 • Gaan niet heel lang mee

Daarnaast moet je ook goed naar de uitstraling van de ventilator kijken. Een ventilator in de badkamer is vaak een vrij opvallend en groot object. Mocht de ventilator qua uitstraling niet geheel naar jouw wens zijn, ga je je hier dus mogelijk aan ergeren.

Ook moet je goed naar extra handige functies kijken. Zo kan een badkamerventilator een timer, een trekkoord of een bewegingssensor hebben. Dankzij bijvoorbeeld een bewegingssensor is de ventilator in staat om zichzelf in te schakelen. Zodra jij in de badkamer komt, gaat de ventilator direct aan.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een badkamerventilator met een handmatige bediening. Die varianten zijn een stuk minder handig, maar zijn vaak wel een stuk voordeliger. Daarmee komen we uit op het laatste punt: het prijskaartje. Probeer voor jezelf een maximum budget vast te stellen. Binnen dit budget kun je gericht op zoek gaan naar de beste ventilator voor in de badkamer!

Een badkamerventilator kopen

Heb jij op dit moment schimmel in jouw badkamer? Vind je dit echter verschrikkelijk? Dan is de aanschaf van een ventilator voor in de badkamer absoluut aan te raden. Als je een badkamerventilator gaat kopen, geniet je namelijk al snel van meerdere voordelen. Zo voorkom je het beslaan van de spiegels en voorkom je de vorming van schimmel.

Voordat je een badkamerventilator gaat kopen, moet je wel jouw wensen op een rijtje zetten. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je gericht gaan zoeken naar de beste badkamerventilator!