De voor- en nadelen van een airco in de badkamer

Kai Roterman
17 maart 2023
Airco-review

Misschien heb je het al eens bij een vriend of bij familie gezien; een airco of ventilator in de badkamer. Voor sommige een vreemd concept, maar het komt steeds vaker voor. Is dit een goed idee, of toch niet de moeite waard? In deze blog gaan we de voor- en nadelen op een rijtje zetten om deze vraag te beantwoorden.

Voordelen

  • Het verwarmen van de badkamer
  • Het haalt vocht uit de lucht

Niks is zo vervelend om na een lekkere lange warme douche weer in de kou te moeten staan tijdens het afdrogen. Een airco in de badkamer hebben, kan de kamer daarentegen binnen 10 minuten heerlijk opwarmen. Is dit een must have? Nee, maar duurzaam verwarmen is het wel!

Verder kan je gedag zeggen tegen de altijd beslagen douchewand, spiegel of ramen. Een airco is namelijk een pro in het verwijderen van vocht in de lucht. Ideaal voor mensen die niet houden van het schoonmaken van de douchewand en hier een slimme oplossing voor willen.

Nadelen

  • Het neemt veel ruimte in beslag
  • Het heeft veel onderhoud nodig
  • Het is een hoge prijs voor een kleine ruimte

Het plaatsen van een airco in een kleine badkamer kan veel hoognodige ruimte innemen. Airco’s zijn over het algemeen niet bepaald klein te noemen. Het zijn grote machines en hoewel ze aan de muur zitten, kan dat ten koste gaan van opbergruimte in jouw kleine appartement. Daarnaast hebben airco’s over het algemeen veel onderhoud nodig. Mocht je maar één airco hebben, dan is dat geen probleem. Maar heb je er meer in je huis, dan stapelt dit werk snel op.

Bovenal is een airco kopen, laten plaatsen en onderhouden prijzig. Een goede investering voor een fijne leef- en luchtkwaliteit, maar toch iets waar je goed over na moet denken. Misschien is het slimmer om voor een goedkopere optie te gaan in de badkamer.

Is een airco hebben in de badkamer het waard?

Als laatste is het belangrijk om na te denken over hoe belangrijk het is voor jou. Dat airco’s een gamechanger kunnen zijn als het komt op temperatuur controle en kwaliteit van leven binnenshuis, betekent niet dat ze per cé in iedere kamer geplaatst moeten worden. Hoewel een lekker verwarmde kamer om in te stappen na het douchen en het in controle hebben van de luchtvochtigheid heel fijn zijn, spendeer je dagelijks niet veel tijd in de badkamer. Als het op kosten uitkomt, is het duidelijk een luxe om überhaupt een airco te hebben, laat staan in de badkamer. Heb jij het ervoor over? Dan moet je het zeker doen.